Panikslaget i Manchester

Nyheter

moyes-2Det var väldigt länge sedan som Manchester United befann sig i den här prekära situationen. Det är dags att gå igenom några faktum, som de inte kan bortse från, som faktiskt är betydligt mer oroande är vad klubben ger uttryck för. Till att börja med, man är ute ur FA-cupen sedan en tid tillbaka. Det är i sig inte speciellt märkligt, det är en cup som lag ändå tar mer eller mindre allvarligt, och topplagen brukar ställa upp reservbetonade uppställningar till inledande matcher, vilket gör att man kan åka på pumpen. Inte så konstigt alltså.

Dels är man avhängda i Premier League. Det är idag 12 poäng upp till trean, Chelsea, i ligan. Med två lag över som har än mer poäng. Att tre lag skulle gå in i väggen samtidigt är väldigt osannolikt och därmed kan United räkna med att man inte kommer att vinna ligan i år. Kampen kommer bli att ta sig ut i Europa överhuvudtaget, och det ser svårt ut med tanke på de resultat som de presterar. Två titlar borta hittills alltså.

Ligacupen är en annan klassisk titel, och man hade chansen att vända en inledande förlust i semifinalen mot Sunderland hemma. Det skulle ta United till final mot Manchester City. Returmatchen gick till straffar, och efter den i särklass sämsta straffsparksläggning som skett i toppfotbollen på mycket länge så gick Sunderland vidare till final. Tredje missade titeln alltså. Nu är det bara Champions League kvar. Där är man i åttondelsfinal mot Olympiakos och med nuvarande form ser det inte ut som att det kommer bli någon Champions League-titel heller. Första säsongen för Moyes kunde inte ha varit sämre alltså.

Värva sig till framgång?

Januarifönstret innebär att det finns möjligheter för United att förstärka, och det lär de göra. Den mest uppmärksammade värvningen är Mata, som är i princip klar, från konkurrenten Chelsea. Det kan klassas som en panikvärvning, något måste hända och visst kan det gå bra men samtidigt har den kritiserats av bland annat Arsenal. Framför allt beror det på att Chelsea och United redan mötts två gånger denna säsong, vilket skulle innebära att Mata inte behöver spela mot sin gamla klubb, och United blir ett större hot mot alla andra, förutom Chelsea. Att Mata dessutom spelat Champions League denna säsong innebär att han inte kommer att få spela för United i årets upplaga, vilket är en fördel för Chelsea om de eventuellt skulle mötas.

Det ryktas också om att det är än fler på ingång till United, och inte minst efter att Michael Owen, numera agent åt ett antal spelare, hintat på Twitter att Uniteds supportar kommer få än mer att glädja sig åt den kommande tiden. Det verkar, minst sagt, som att United nu går in med full fart i Silly Season, något som kan lämna en hel del smuts efter sig om det ska fortsätta i samma stil som med Mata. Det känns som att United kan göra sig ett par extra fiender innan sista transferdagen är till ända.