Rugby fotboll

Spelets mål

Rugbyunion, eller helt enkelt rugby, är en sport med full kontakt där varje sida består av 15 spelare med sju ersättare på bänken. Målet med spelet är att överträffa det motsatta laget när det gäller poäng som görs av försök, omvandlingar, straffspark och släppmål. Om poängen är ojämna i slutet av spelet kallas spelet oavgjort. Klicka på Rugby Sevens och 10asside för att lära dig mer om skillnaderna mellan 15-a-sidan, rugby-sju och rugby tio.

Tidsgräns för spelet

En match spelas på ett rektangulärt fält i två 40-minutershalvor, med en domare och två touchdomare eller assistentdomare. Halvtid är en nödvändig viloperiod för spelare som inte varar mer än 10 minuter innan båda lagen byter slut.

Nystartade företag

Varje spel börjar med en droppspark från halvvägslinjen, med bollen som reser 10 meter från kickoff. Om bollen inte färdas de erforderliga 10 meter, kan den mottagande sidan begära en omspark eller i de flesta situationer en scrum eller en linje ut på halvvägslinjen med inmatningen eller kasta in som en fördel. Spelet fortsätter vid halvvägs efter varje försök, straffspark eller släppmål, med laget som inte gjorde mål med en droppspark.

Utrustning krävs.

En rugbyboll är oval i form och vanligtvis formad av handsytt läder, till skillnad från de flesta andra bollsporter. Detta innebar dock att bollen var svårare att hantera under våta och leriga förhållanden, eftersom den blev tyngre och mer hal. Modern teknik har gjort betydande framsteg i utvecklingen av högteknologiska vattentäta vattentäta rugbybollar under hela säsongen som är enklare att hantera även i dåliga väderförhållanden. En spelares uniform består av tröjor, strumpor, shorts och stövlar, och ett munskydd samt hjälm om det behövs krävs av säkerhetsskäl.

Rugby Union regler

International Rugby Board definierar reglerna för rugbyunion, som kallas ”lagar”. Ingen spelare får skicka bollen framåt till en lagkamrat, enligt spelets mest grundläggande regel. Pass måste kastas i sidled eller bakåt till en lagkamrat i rugby, med de andra alternativen att sparka eller springa med bollen mot oppositionens mållinje för att få poäng.

Spelare har rätt att tackla motståndaren som kontrollerar bollen för att förhindra att det anfallande laget gör mål. Spelare får endast tackla motståndare genom att slå sina armar runt dem och dra dem till marken; de får inte tackla motståndare ovanför axeln eller att tackla eller snubbla dem med benen.

Meddelandet

Halvvägs, 22 meter, 15 meter, 10 meter, 5 meter och döda bollinjer, liksom mål- eller försökslinjen och in-målzoner där försök görs, är alla markerade på rugbybanan. Varje mållinje ska ha H-formade målstolpar och planen ska vara ungefär 100 meter lång och 70 meter bred. Målstolparna är 5,6 meter från varandra, med en minsta tvärstångshöjd på 3,4 meter.