Fotboll

Vad är det totala antalet nationer där fotboll spelas?

Fotboll är den mest populära sporten i världen, med över 250 miljoner människor som deltar i över 200 länder. Det är särskilt populärt i Europa, Central- och Sydamerika och Afrika, men det får också grepp i Nordamerika och Asien.

Hur liknar ett fotbollsplan?

Spelet spelas på en plan, vilket är en rektangulär yta med mål i vardera änden. För internationella vuxenkategorimatcher kan tonhöjden vara allt från 110 till 120 yards lång och 70 till 80 yards bred.

Mållinjerna är linjerna som löper från ena änden av tonhöjden till den andra, medan beröringslinjerna är de linjer som löper vinkelrätt mot mållinjerna.

Gräs används ofta som spelyta. Konstgjorda ytor används endast på mycket begränsad basis på professionell nivå.

Vad är fotbollens syfte?

Syftet med spelet är att flytta bollen över fältet och bortom din motståndares mållinje. Ett typiskt spel varar 90 minuter, uppdelat i två halvlekar på 45 minuter.

Målet består av två upprättstående stolpar som är förbundna med en horisontell stapel som kallas tvärstången, som ligger mitt på mållinjen. Ett nät är länkat till stolparna och ribban i tävlingssporter för att stoppa bollen efter att den passerat mållinjen.

Ett mål kan göras av någon av ett lags 11 spelare på planen, vilket ger ett till lagets totala. Om en motståndare av misstag sätter bollen i sitt eget mål får laget ett mål. Spelet vinns av det lag som gör flest mål under de första 90 minuterna. Även om poängen är oavgjort slutar matcher i ordinarie säsong efter 90 minuter.

Förlängning är en 30-minutersperiod som spelas i inhemska cuptävlingar och utslagsfaserna för internationella klubb- och landslagshändelser, uppdelade i två 15-minutershalvor.

En straffkonstruktion hålls om poängen fortfarande är ojämna efter förlängning. Fem spelare från varje lag turas om i det här spelet. Om poängen fortfarande är ojämna tävlar de återstående spelarna i laget i plötslig död tills en vinnare bestäms.

Finns det en play-off efter säsongen i fotboll?

Till skillnad från de stora sporterna i USA och Kanada inkluderar de flesta inhemska fotbollsligorna inte en slutspelsfas efter säsongen. Efter att varje lag har spelat varandra på hemmaplan och borta är det lag som slutar först i tabellen i slutet av säsongen traditionellt utropat till mästare (på väg).

Majoriteten av ligatävlingar tilldelar det vinnande laget tre poäng. Oavgjort, ofta känt som oavgjort, får båda lagen en poäng. Lag som förlorar får inga poäng.

Vissa inhemska tävlingar, som Bundesliga i Tyskland, använder slutspelet för att avgöra vilka lag som degreras – eller degraderas – från ligan. Den engelska Premier League har en slutspelet för att avgöra vilken sida som kommer att befordras från andra nivå till toppnivå.

Vilka är fotbollsreglerna?

International Football Association Board inrättade och styr sportens 17 regler, kända som spelets lagar (IFAB). Även om lagarna är avsedda att vara universella görs mindre justeringar för att ta hänsyn till överväganden som ålder, kön och funktionshinder.

Vad är foul i fotboll?

Spelarna i ’outfield’ är de 10 spelarna på en 11-spelarsida som inte får röra bollen med händerna eller armarna på grund av spelets lagar. Endast lagets målvakt får använda sina händer och endast inom hans eller hennes straffområde. Om målvakten lämnar straffområdet gäller samma regler för utspelarna.

Att trippa en motståndare, skjuta en motståndare och medvetet hantera bollen straffas alla med en direkt frispark som tas från den plats där intrånget inträffade, eller en straff om överträdelsen inträffar inuti den nedsmutsande spelarens lagets straffruta.

Andra foul resulterar i en indirekt frispark, vilket innebär att minst en annan medlem av det anfallande laget måste röra bollen innan ett mål kan göras.

Vad är en straffespark i fotboll?

18-yardlådan är ett annat namn för straffområdet. Inom sitt eget straffområde kan målvakten bara röra bollen med händerna. Inne i straffområdet ger varje försvarsspelare som bryter mot en lag av spelet – eller gör en foul – motståndaren en straffespark.

När en straff tilldelas placeras bollen på straffplatsen, som ligger 12 meter från målets mitt. Medan oppositionsmålvakten försöker stoppa bollen från att komma in i målet kan alla spelare, inklusive målvakten, ta straffet. Inuti straffområdet är endast spelaren och den försvarande målvakten tillåtna.

Vad händer i fotboll om bollen tas ur spel?

En hörnspark tilldelas det anfallande laget om bollen passerar mållinjen men inte går i mål och senast berördes av en spelare från det försvarande laget. Hörnsparken tas från hörnet på planen närmast där bollen lämnade spelområdet. En målspark beviljas om en angripare la