Traditionell fotboll

Fotbollens ursprung

Fotboll (eller fotboll som den är känd i andra delar av världen) har en lång och berömd historia. Fotboll som vi känner den började nu i England i mitten av 1800-talet. Alternativa varianter av spelet fanns däremot mycket tidigare och är dokumenterade i fotbollshistoria.

Fotbollens ursprung och föregångare i historien

För över 3000 år sedan hittades de första kända exemplen på ett lagspel som använde en stengjord boll i forntida mesoamerikanska samhällen. Även om flera varianter av spelet sprids över breda territorier skapades det av aztekerna och var känt som Tchatali. Bollen skulle representera solen i vissa ritualer, och kaptenen på den förlorande sidan skulle offras till gudarna. En studsande boll gjord av gummi var ett utmärkande inslag i mesoamerikanska variationer i bollspel; ingen annan tidig kultur hade tillgång till gummi.

Cuju, det första inspelade bollspelet som inkluderade sparkning, spelades i Kina under 3: e och 2: a århundradet f.Kr. Cuju spelades på en kvadrat med en rund boll (sydd läder med päls eller fjädrar inuti). Senare migrerade en modifierad version av detta spel till Japan, där det var känt som kemari och spelades i ceremoniella former.

Kanske en ännu äldre cuju var Marn Gook, ett bollspel som mest krävde sparkning som spelades av aboriginska australier och som beskrevs av europeiska emigranter på 1800-talet. Inkapslade löv eller rötter bildade bollen. Reglerna är mestadels oklara, men att hålla bollen i luften var utan tvekan en nyckelfunktion, som det var i många andra tidiga former av spelet.

Andra typer av bollspel går tillbaka till antika Grekland. Strimlar av läder användes för att göra kulan, som var fylld med hår (de första dokumenten med kulor fyllda med luft är från 700-talet). Bollspel, å andra sidan, ansågs vara lågstatus och ingick inte i de panhelleniska spelen. Spel med bollar var inte en del av underhållningen i antika Roms stora arenor (amfiteatrar), utan var en del av militär utbildning som kallas Harpastum. Fotboll fördes till de brittiska öarna av den romerska kulturen (Britannica). Det är dock oklart i vilken utsträckning det brittiska folket inspirerades av denna typ och i vilken utsträckning de producerade sina egna variationer.

Fotboll är en sport som spelas på olika sätt.

Den mest accepterade legenden hävdar att spelet skapades på 1100-talet i England. I England spelades spel som liknade fotboll på fält och vägar under detta århundrade. Bortsett från spark, inkluderade spelet också knytnäve på bollen. Denna tidiga version av fotboll var också mycket grovare och mer brutal än den nuvarande versionen.

Det faktum att spelen engagerade ett stort antal människor och ägde rum över breda områden i städer var en viktig egenskap hos föregångarna till fotboll (en motsvarighet spelades i Florens från 1500-talet där den kallades Calcio). Vreden i dessa spel skulle orsaka kaos på samhället och i vissa fall leda till död bland deltagarna. Dessa kan vara en av grunderna för proklamationer mot spelet, som så småningom var förbjudet i århundraden. Men på 1600-talet skulle fotbollliknande sporter återvända till Londons gator. Det skulle förbjudas en gång till 1835, men vid den tiden hade spelet förankrats i offentliga skolor.

Det tog dock lång tid innan dagens fotbollsegenskaper infördes. Under lång tid var gränserna mellan fotboll och rugby suddiga. Det fanns också många variationer i bollstorlek, antal spelare och tid för en match.

Rugby och Eton var två av de mest populära skolorna där spelet spelades. Reglerna för rugby inkluderade förmågan att plocka upp bollen med händerna, och spelet vi känner idag som rugby härstammar här. Å andra sidan, i Eton, spelades bollen enbart med fötterna, och detta spel kan betraktas som en föregångare till samtida fotboll. Det löpande spelet namngavs ”det löpande spelet” i Rugby, medan dribbelspelet kallades ”det dribblande spelet” på Eton.

Vid ett möte i Cambridge 1848 försökte man definiera adekvata regler för spelet, men inget slutligt svar på alla reglerfrågor nåddes. En annan viktig händelse i fotbollens historia inträffade i London 1863, när Englands första fotbollsförbund skapades. Det beslutades att handbära bollen inte var tillåten. Mötet resulterade också i att bollens storlek och vikt standardiserades. Londonmötet resulterade i att spelet delades in i två koder: föreningsfotboll och rugby.

Spelet, å andra sidan, skulle fortsätta att utvecklas under lång tid, och reglerna var fortfarande öppna för tolkning. Till att börja med kan antalet spelare på fältet förändras. Lagens utseende skilde sig inte genom att ha på sig uniformer. Det var också typiskt för spelare att ha mössor eftersom huvudet ännu inte hade varit en del av spelet. Additio

nallläsning: Utvecklingen av fotbollsregler.

En annan betydande klyfta mellan det engelska och det skotska laget kan ses på denna nivå. Skotten föredrog att passera bollen bland sina spelare, medan engelska föredrog att springa fram med bollen i en rugbyliknande metod. Det dröjde inte länge innan den skotska metoden tog tag.

Ursprungligen tjänade sporten som en underhållningskälla för den brittiska arbetarklassen. I slutet av 1800-talet skulle stora folkmassor på upp till 30 000 personer delta i stora sportevenemang. Brittiska människor som reser till andra regioner i världen skulle snart utöka spelet. Fotboll skulle generera mycket intresse, särskilt i Sydamerika och Indien.