Martin O’Neill söker nya framgångar

EM-kval Nyheter

Martin O'Neill, Irlands förbundskapten

Nordirländaren Martin O Neill hade två favoritlag som ung – Celtic och Sunderland AFC – och båda skulle han leda som manager, men med olika framgång. Först skulle han dock göra karriär som spelare i Brian Cloughs Nottingham Forest.

O Neill föddes i Kilrea på Nordirland och efter att ha lirat med några lokala lag hamnade han till slut i Nottingham Forest 1971, där skulle han bli kvar till 1981 och var en central del av den resa som påbörjades under den karismatiske managern Brian Cloughs ledning. Startskottet var nog avancemanget till högstadivisionen 1976/77, vilket följdes av något så pass ovanligt som vinst i ligan 1977/78 och sedan följde dessutom två raka Europacupsegrar 1979 och 1980. O Neill satt på bänken 1979 när Malmö FF besegrades, men spelade i finalen säsongen därefter då Kevin Keegans Hamburger SV fick känna på samma medicin som Malmö FF. Han var också med och vann ligacupen med Forest 1977/78 samt 1978/79. En cup han sedan skulle bli mycket framgångsrik i som manager. Efter tiden i Nottingham följde spel i Norwich, Manchester City och Notts Co, men det blev aldrig lika roligt som under tiden med Brian Cloughs Forest. Det fanns dock en ledarskapsförmåga hos O Neill, vilken han slog mynt av i sin andra karriär – den som manager.

I februari 1990 gick han till Wycombe Wanderers, där han skulle stanna till 1995 och bli dess mest framgångsrike manager genom tiderna. Han tog laget för första gången upp i The Football League och sedan till division två för att inte vara så långt ifrån att ta laget till ytterligare en division. Dessutom två FA Trophy. Ambitionen tog honom till Norwich City 1995, men det blev en kort sejour, då han kom på kant med klubbens ordförande angående ett köp som inte blev av när han ville locka över forwarden Dean Windass. Det skulle inte bli sista gången O Neill avgick när samsyn saknats från styrelsens sida.

Leicester City var dock inte sena att snappa upp den lovande managern i vad som skulle bli en vacker kärlekshistoria mellan O Neill och lagets fans. Succé direkt med avancemang till Premier League. De vann dessutom ligacupen 1997 och 2000 och lägg därtill en final 1999. Med stabila ligaplaceringar i ryggen och en spelartrupp som ofta tycktes prestera över väntad förmåga var nu Martin O Neill en av de mest omskrivna och eftertraktade unga managers i Storbritannien på den tiden. År 1998 avgick George Graham från Leeds United och många trodde nog att det var O Neills nästa destination. Leicester-fansen gjorde allt för att nordirländaren skulle stanna, alltifrån plakat och demonstrationer till att släppa tusentals ballonger och O Neill stannade kontraktet ut.

Men i juni 2000 lämnade han för sin ungdoms stora favoriter Celtic från Glasgow. Där fortsatte framgångarna och av bara farten blev det tre ligatitlar, tre skotska FA-cuper och en (givetvis) skotsk ligacup. Men han tog även Celtic till sin första stora final i Europa sedan 1970, då Jose Mourinhos Porto behövde övertid för att besegra de tuffa skottarna. Martin O Neill var därmed den mest framgångsrike Celtic-managern sedan Jock Stein, men avgick 2005 då hans fru var svårt sjuk. I augusti 2006 var han åter i fotbollens hetluft i och med att han presenterades om manager för klassiska Aston Villa. Även här gjorde han ett riktigt bra jobb och skapade ett lag som var oerhört svårslagna. Tre sjätteplatser i ligan på raken samt en ligacupfinal mot Manchester United 2010 blev facit efter det att han självmant avgick i samband med vad som måste varit en kontrovers med ordförande Randy Lerner avseende hur klubben skulle drivas framöver. Men 2011 presenterades Martin O Neill som manager för den andra klubben han hållit på som ung – Sunderland AFC. Det skulle dock inte gå så bra och 2013 fick han sparken. O Neill hade i Wycombe, Leicester, Celtic och Aston Villa byggt lag som kämpade om varje grässtrå och ofta överträffade förväntningarna. I Sunderland lyckades han inte alls med något sådant och hans stjärna – som strålat så klart – falnade något. Dessutom fanns där en del som ansåg att han redan på slutat i Aston Villa visat att han inte var kapabel att ta lag upp på nästa nivå. Han låg alltid strax under de stora lagen och pokalerna.

Irland har O Neill lett sedan november 2013. Han har stabiliserat laget och det ser ut som det brukar i bra O Neill-lag. Men den stora uppgiften återstår och det är att ta Irland till ett EM eller VM. Annars kommer stjärnan att falna än mer. Kanske är det till och med så att det redan i detta EM-kval krävs avancemang? Sett ur det perspektivet är lördagens stryktipsmatch mot Skottland en oerhört viktig tillställning, inte bara för Irland, utan även för Martin O Neill själv.