Räkna med kamp i stryktipsmatch 1

EM-kval Nyheter

Irland tar emot Skottland i EM-kvalet

Irland tar emot Skottland i en extremt viktig EM-kvalrysare i stryktipsmatch 1. Räkna med kamp i en match som blir oerhört avgörande för de båda lagens fortsatta resa mot EM.

Irland genrepade mot ett England som besökte Dublin för första gången sedan upploppen 1995. Utanför plan och på läktarna gick allt fredligt till denna gång. Tyvärr gällde detsamma på plan i en match som nog inte hade något underhållningsvärde överhuvudtaget. Med andra ord kan knappast matchen mot England ses som någon vettigare värdemätare än ett träningspass. På den positiva sidan kan vi dock konstatera att veteranen Robbie Keane är tillbaka mot skottarna. Landskampen mot England krockade nämligen med en match för hans eget Los Angeles Galaxy. Men Bournemouths Harry Arter kommer tyvärr inte att vara med på grund av skada.

Irland har liksom Skottland varit mycket framgångsrika i EM-kvalet hittills. Enda plumpen är nog förlusten i bortamatchen mot just skottarna, något de kan utjämna med hjälp av en seger på lördag. Den gamle legendaren Liam Brady tror att snabbe yttern Aiden McGeady kan skapa en hel del problem för Skottland. McGeady har en tung säsong i Everton bakom sig, men i Irland har han faktiskt gjort bra ifrån sig på senare tid. Det är inget fel på McGeadys högstanivå, tyvärr infinner den sig för sällan. Oavgjort mot Polen och Tyskland är också meriter som gör att Irland kan gå in i matchen mot Skottland med gott självförtroende.

Även Skottland hade en relativt lugn tillställning senast mot Qatar och vann komfortabelt efter mål av Matt Ritchie. Gordon Strachans mannar har visat sig oerhört svårslagna och gjorde en kanonmatch borta mot Tyskland. Även om det tillslut blev förlust med 1-2 gav det nog ytterligare råg i ryggen. Oavgjort borta mot Polen och seger hemma mot Irland är andra fina resultat i EM-kvalet och skulle man kunna ta med sig något även nu på lördag ligger laget oerhört bra till.

Gamle Steven Fletcher gjorde tre mål mot Gibraltar och är lite av en Dark Horse även i denna match. Mycket framåt handlar dock om Shaun Maloney och Steven Naismith, vilka blir en tuff uppgift för Martin O Neills Irland. Grupp D i EM-kvalet håller på att utvecklas till en riktig rysartabell. Samtliga lag har fem matcher spelade och något överraskande finner vi Polen i topp på elva poäng, Tyskland tvåa och Skottland trea på vardera tio poäng. Irland skuggar på åtta poäng.

Med tanke på hur viktiga hemmamatcher är i kval, så är det Irland som är piskat att vinna på lördag. En förlust och det blir oerhört svårt att hänga på de tre övriga lagen. Räkna med kamp till sista blodsdroppen. Inte minst därför att de båda lagen leds av förbundskaptener som är kända för att skapa disciplinerade lag som kämpar för varje grässtrå och aldrig ger motståndaren en lugn stund. Det är också något vi nu kan se i dessa lag som under flertalet år har haft det lite tyngre och blandat och gett lite väl mycket. Resultaten i EM-kvalet såväl som i de senaste landskamperna visar på en stabilitet som sprider trygghet i hela laget. Skottlands enda plump är väl egentligen träningslandskampen mot England där de föll med 1-3. Tyvärr finns nog där gamla psykologiska spärrar, vilka tarvar betydligt mer för att ta sig förbi.

Trots att stryktipset nu varken innehåller Premier League eller Allsvenskan finns där tröst i att följa Irlands och Skottlands kamp på liv och död för att hänga med Tyskland och Polen i kampen om platser i EM-slutspelet. Lite dramatik blev det dock när en bil med de irländska coacherna, inklusive Martin O Neill och hans assistent Roy Keane, blev påkörda bakifrån av en annan bil. Som tur var skadades ingen och uppladdningen stördes inte alls.

Bered er på kamp och givetvis är en helgardering den enda rimliga utgångspunkten på stryktipset, men vill gärna lyfta skottarnas form och självförtroende som något som faktiskt kan se till att Irlands EM-hopp tar slut redan på lördag.

Läs mer: Irlands förbundskapten, Martin O’Neill söker nya framgångar.