Historien talar emot Reading

FA-Cupen Nyheter

Att ett lag utanför Premier League vinner FA-cupen hör inte till vanligheterna. Blott åtta lag har lyckas med bedriften sedan starten 1871.

Det säger en del om turneringens dignitet och tradition samt vilket försvinnande litet nålsöga det handlar om för de klubbar där FA-cupen kan jämföras med den amerikanska drömmen, det vill säga alla kan lyckas att ta sig hela vägen fram, oavsett samhällsställning, eller i detta fall var i ligasystemet man kommer ifrån. I teorin så skulle alltså Reading kunna bli nummer nio på den listan.

Nu finns där visserligen ett rejält hinder redan i lördagens semifinal i form av Arsenal som tillsammans med Manchester United är FA-cupens mest framgångsrika lag genom tiderna. Men Reading har genom sina två kvartsfinaler 2010 och 2011 kommit allt närmare och får ses som ett av de lag utanför högsta divisionen som är ett hot mot de etablerade.

FA-cupen har kanske inte längre samma lyster över sig som tidigare. Förr var nog den största pojkdrömmen för varje brittisk fotbollsspelare att lyfta cupbucklan på Wembley. I drömmarna sannolikt större än ligatitlar och Europacuper. För många var en seger på Wembley inför 100 00 åskådare själva drivkraften till att bli professionell fotbollsspelare. Det är annorlunda nu, men ändå är det oftast de etablerade som vinner och av fansens uppskattas alltid en titel.

Tottenham Hotspur blev historiska 1901 genom att bli det första – och sannolikt sista – laget utanför det professionella ligasystemet som vann FA-cupen. Spurs spelade då Southern League och blev invalda i Football League först 1908. Inget lag i tredje och andra divisionen (idag League One och League Two) har vunnit eller ens varit i final i FA-cupen.

Tre magiska skrällar

Sunderland
The Mighty Leeds United, under Don Revies ledning vann ligan 1973/74, var regerande FA-cupmästare och hade precis avslutat ligasäsongen 74/75 med en tredjeplats när andradivisionens sexa, Sunderland väntade i FA-cupfinalen. Leeds lagkapten Billy Bremner hade säkerligen kvar känslan i hjärta och händer från föregående år,  den så eftertraktade känslan att kliva upp för Wembleys trappsteg, ta emot kungligheternas gratulationer sedan lyfta pokalen inför lagkamrater och fans.

Men oavsett om känslan fanns där så blev det ingen andra seger i följd för Leeds, för finalen gick inte som man tänkt sig. Istället blev det Sunderland som fick uppleva sin blott andra FA-cupseger (den första kom 1937) och lagets finaste stund sedan 1930-talet, efter det att Ian Porterfield skickat iväg en stänkare upp i nättaket från nära håll.

Southampton
Bara tre år senare stod förstadivisionens tredjeplacerade lag återigen lag mot andradivisionens sexa. Denna gång var det Manchester United mot Southampton. United hade överraskat i cupen då säsongen tillbringats i andradivisionen. Faktum var att de åkte ur förstadivisionen i sällskap med Southampton säsongen 1973/74. The Red Devils upphämtning hade dock gått fortare och nu stod de båda mot varandra i en klassisk final på Wembley.

Och denna gång blev det alltså Southampton fick det sista skrattet i och med Bobby Stokes avgörande i 83 minuten.

West Ham United
Tabellrelationen var skrämmande lik när förstadivisionens fjärde placerade lag Arsenal tog sig an andradivisionens sjua West Ham United.
Arsenal var dessutom i sin tredje raka final och strävade efter sin andra raka vinst. Här lyckades istället West Ham och mittfältseleganten Trevor Brooking som gjorde målet och laget från östra London fick lyfta pokalen.

Övriga andradivisionslag som vunnit FA-cupen:

Notts Co 1894, Wolves 1908, Barnsley 1912 och West Bromwich Albion 1931, där WBA är det enda lag som dessutom lyckats med uppflyttning samma år.

Säsongen 2007-08 var tre av fyra semifinalister utanför högstaligan, men det var till slut det enda Premier League-laget Portsmouth med Harry Redknapp vid rodret som tog hem cupen till slut.

Återstår att se huruvida Reading kan skrälla och upprepa Southamptons, Sunderlands och West Hams prestationer.