Crystal Palace FC – föddes ur världsutställningen 1851

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Det mäktiga Crystal Palace som var en symbol för det brittiska imperiets storhet blev också skådeplatsen för Crystal Palace FC:s födelse.

År 1851 var det brittiska imperiet på väg mot sin absoluta storhet, särskilt i samband med den stora världsutställningen i Hyde Park i London som inte bara markerade Storbritanniens ledning i den kommande industriella revolutionen, men också deras position som den största och viktigaste nationen i världen. En gigantisk och imponerande byggnad – Crystal Palace – restes och blev samlingspunkten för de drygt 14 000 besökarna från världens alla hörn. Bara några decennier senare skulle Storbritanniens makt täcka över en fjärdedel av jordens yta.

Bildades av arbetarna

Arbetarna på utställningen bildade redan 1861 ett amatörlag vid namn Crystal Palace som inte alls var oävna, bland annat nådde de en semifinal i under FA-cupens första säsong. De fick dock respass av mäktiga Royal Engineers. 1895 beslutade FA att cupfinalerna skulle spelas på Crystal Palace, vilket applåderades av ägarna som var beroende av intäkter från besökande turister. I sann entreprenörsanda bildade de också ett lag i september 1905. Crystal Palace FC eller The Glaziers som de kallades. De tog hjälp av storlaget Aston Villas vice vd Edmund Goodman, vilket också ledde till att laget i förstone iklädde sig Villas berömda färger. Samtidigt sökte man in till The Football League i konkurrens med Chelsea FC och Southampton FC, tyvärr var det Crystal Palace som fick dra det kortaste strået och kom inte med. Kanske som en effekt av att det skulle bli för mycket med ett ligalag och FA-cupfinalvärdskap.

Man hänvisades istället till Southern League. Historien har därefter inte varit givmild mot Crystal Palace, åtminstone inte om man ser till framgångar och titlar. Säsongen 1924 flyttade laget till Selhurst Park, vilket också är deras nuvarande arena. En positiv trend startades dock 1961 då Arthur Rowe blev manager. Rowe hade tagit Spurs till en ligatitel på 50-talet med sin berömda push-and-run fotboll som sedan skulle ligga till grund för Bill Nicholsons Spurs stora framgångar under 60- och 70-talen, men även inspirera flera av de andra stora lagen under 60-talet, bland annat Evertons välspelande mästarlag från säsongen 1969/70.

För första gången någonsin genomförde Real Madrid en träningsmatch i London 1962. Rowes Crystal Palace pressade det mäktiga spanska laget och vann en hel del uppskattning. Tyvärr avgick Rowe alldeles för tidigt på grund av hälsoproblem. Men 1969 tog sig laget upp till högstaligan och skulle bli kvar där i fyra säsonger. Några år senare bytte laget också smeknamn till the Eagles och även klubbfärg till dess nuvarande.

Framgångar på 80- och 90-talet

Under en tuff period tog sig Crystal Palace till semifinal i FA-cupen 1975/76 efter segrar mot Leeds och Chelsea. Steve Coppell tog över som manager 1984, vilket blev starten på Crystal Palace bästa tid. Säsongen 1988/89 var laget åter i högstaligan och 1989/90 tog man sig till final i FA-cupen, där det krävdes omspel för att Manchester United skulle få lyfta bucklan. Säsongen därefter hamnade The Eagles trea i högstadivisionen, vilket är deras bästa placering hittills. Laget bestod av flertalet duktiga spelare, kanske främst anfallsparet Mark Bright och Ian Wright. Båda skulle lämna för Sheffield Wednesday och Arsenal. Ian Wright blev en legendar i The Gunners. Steve Coppell fick även det tveksamma nöjet att vara med om degradering till The Championship och så var hans saga all, vilket var synd eftersom han tagit Palace långt och byggt laget med stor kompetens.

Därefter har ekonomiska problem följt och laget har åkt upp och ned mellan Premier League och The Championship. Sett ur ett historiskt perspektiv så är de senaste decenniernas resultat inte så illa pinkat och nu är dessutom dess forne spelare Alan Pardew tillbaka som manager. Tony Pulis förvandlade The Eagles under förrförra säsongen till ett svårspelat lag där en hel del motståndare gick på otäcka minor. Dessutom har Selhurst Park-publiken utvecklats till en av de allra ljudligaste och mest aktiva i ett allt tystare arenaklimat i Premier League. Pulis avgick dock strax innan starten på förra säsongen och hans ersättare Neil Warnock lyckades inte bygga vidare. Alan Pardew tog över och gjorde en riktigt bra avslutning på säsongen och faktum kvarstår att Crystal Palace har vissa förhoppningar inför kommande säsong.