Arsenal mot ännu en final i FA-cupen

Inför veckans Stryktips Nyheter

Arsenal är ett lag som vet hur det är att komma in i ett så kallat FA-cupstim, det vill säga flera finaler på raken. I år har man chansen att passera United och bli det lag med flest FA-cuptitlar.

Framgång föder framgång, vilket även gäller FA-cupen. Historiskt finns flera exempel på back to back-vinster, men också lag som spelat tre finaler efter varandra. Arsenal är ett av de mer klassiska FA-cuplagen med 11 FA-cuptitlar, vilket gör The Gunners till det mest framgångsrika laget i FA-cupens historia tillsammans med Manchester United som också har 11 titlar. Arsenal och United har dessutom flest finaler, hela 18 stycken vardera.

Med andra ord gäller det mer än vad man kan tro i helgens semifinal mot Reading som också är match nummer ett i veckans omgång av Stryktipset. Vinner Arsenal får man nog anses som det främsta FA-cuplaget genom tiderna, åtminstone statistiskt sett.

Första storhetstiden på 30-talet, dubbeln 1970/71 och besegrade av Leeds

Första finalen för Arsenal var 1927 och första titeln kom 1930. Trettiotalet var en framgångsrik period för Arsenal, i ligan såväl som FA-cupen, under ledning av den legendariske Herbert Chapman. Arsenals första storhetstid. Förutom två finaler på 50-talet så var det 1971 där Arsenal tog The Double 1971, det vill säga ligatiteln såväl som FA-cupen. Charlie George avgjorde FA-cupfinalen mot Liverpool i förlängningen.

Året därpå hamnade Arsenal i final igen, men då blev Leeds för svåra och det hela avgjordes av måltjuven Allan ”Sniffer” Clarke. Hjälten från året innan Charlie George hade ett skott i ribban, men detta var Leeds dag med managern Don Revie i spetsen.

Tre finaler på raken

Därefter följde några tuffa år för The Gunners men 1978 var det åter dags för final. Denna gång mot Ipswich Town. Ett mål av Ipswich Roger Osborne förhindrade Arsenal den riktigt stora lyckan.

Utan att på något sätt imponera i ligaspelet fortsatte Arsenal på FA-cupspåret och 1979 var det final igen. Denna gång i en klassiker mot Manchester United. Arsenal går upp i en 2-0 ledning, som de håller till 86:e minuten, men bara några minuter senare stod det helt plötsligt 2-2 och en förlängning väntade. Trodde nog alla… Då drog den begåvade mittfältsstrategen Liam Brady upp ett nytt anfall – på samma sätt som han legat bakom de två första målen – och det slutade med att en framstormande Alan Sunderland gör sitt andra mål och Arsenals tredje i den sista självande minuten. I den 86:e minuten stod det 2-0. I den 89:e 3-2. En makalös utveckling där känslorna från de båda lagens fans besökt såväl himmel som helvete. Arsenal fick lyfta pokalen och deras fans fick avsluta dagen, veckan, månaden och fotbollssäsongen i himlen.

Det skulle bli en tredje final på raken 1980 mot divison 2-laget (nuvarande Championship) West Ham United. Båda lagen hade tagit sig vidare efter dramatiska semifinaler, där West Ham behövde omspel för att ta sig förbi Everton och Arsenal tog sig igenom tre omspel för att ta sig förbi ett Liverpool som siktade på The Double. Merseyside fick dock se sig besegrade av London denna gång.

West Ham var inte vilket andradivisionslag som helst. Trots nedflyttning 1977/78 hade de fått behålla sina stjärnor, främst då mittfältseleganten Trevor Brooking, och managern John Lyall var på väg att bygga ett mycket bra lag som säsongen därefter skulle sopa hem andradivisionen med stil, finess och överlägsenhet samtidigt som man tog sig till ligacupfinal där The Hammers pressade segermaskinen Liverpool.

På Wembley 1980 var det också Trevor Brooking som fick avgöra sitt, West Hams och Arsenals öde med sitt 1-0 mål.

Arsenal hade lyckats med konststycket att nå tre finaler, men två av dem hade slutat i besvikelse. Det skulle dock komma andra tider, där lyckans skulle le ett betydligt bredare leende.

Än större bragder på 2000-talet

På 90-talet tog Arsenal två FA-cuptitlar, varav ytterligare en The Double med ligan och FA-cupen 1997/98, men det var på 2000-talet The Gunners skulle klara av samma bedrift som på 70-talet, fast denna gång med betydligt lyckligare utgång. Redan 2001/2002 var det dags för final igen, men då förlorade laget mot Liverpool med 2-1 i den första finalen som spelades på The Millennium Stadium i väntan på att nya Wembley skulle bli klar.

Året därpå besegrades Chelsea med 2-0 i finalen. Fredrik Ljungberg blev Man of the Match och avgjorde med ett oerhört vackert mål. En ny The Double var ett faktum med ligatiteln och The Invinsibles skrev in sig i Arsenals historia som kanske den främsta årgången någonsin.


Det blev ytterligare en pokal i tredje finalen på raken, då Southampton besegrade med 1-0 2002/03. Och som en bonus vann Arsenal även finalen 2004/05 efter straffar mot Manchester United. Ifjol fick Arsenal åter höja bucklan och nu är The Gunners i semifinal. Är vi på väg att få uppleva ännu en FA-cupsuccé, vilket skulle göra Arsenal FC till det mest framgångsrika laget i cupens långa och ärorika historia?