Veckans stryktips – lördag 3 maj

Nyheter

city-chelsea1. Everton – Manchester City Vårt tips: 2
Det var mycket som hände under förra helgen. Eftersom att Liverpool förlorade sin match mot Chelsea, samtidigt som City vann sin mot Crystal Palace, bjöds de ljusblåa återigen in till att vinna ligan. Faktum är att om Manchester City vinner alla sina tre sista matcher, mot Everton, Aston Villa och West Ham, så har man vunnit ligan. Varför? Jo, om nu City enbart skulle vinna dessa tre matcher med 1-0 så betyder det att man fortfarande kommer att ha en målskillnad som är 11 bättre än Liverpool. För att Liverpool då ska kunna utmana måste de såklart vinna sina två matcher, men de måste också göra det med 12 mer gjorda mål för att vinna. En mycket svår uppgift att lösa, med andra ord så ligger allt verkligen i händerna på City. Skulle man förlora denna match, som faktiskt är den svåraste av de kvarvarande på förhand, så ligger man illa till och måste hoppas på att Liverpool förlorar ytterligare poäng för att ha chansen igen. Everton, å andra sidan, spelade i princip bort sina drömmar om en Champions League-plats efter att man förlorade mot Southampton senast. Man har nu fyra poäng upp till Arsenal och förlorar man här är loppet definitivt kört för Liverpool-klubben. För att fortfarande ha chansen måste man vinna, samtidigt som Arsenal tappar. Den fördel man kan se är att Everton endast förlorat två matcher på hemmaplan, mot Crystal Palace och Sunderland, och tillhör också de allra bästa på att vinna hemma. Vi tror ändå att Citys vilja att vinna ligan väger tyngre än Evertons vilja att ta sig till Champions League.

2. Aston Villa – Hull Vårt tips: 2
Aston Villa är i trångmål men ändå inte i direkt problematik. Man har en match mindre spelad än hotande lag underifrån, undantaget Sunderland, och är tre poäng före just Sunderland. Det är alltså en ganska trygg position, förutsatt att man tar de poäng som behövs. Vinner man matchen mot Hull så är man ändå i princip klara för nästa års Premier League, eftersom närmaste konkurrenten under strecket, Norwich, endast kan få sex poäng till och skulle i så fall hamna på samma poäng som Aston Villa, med sämre målskillnad. Seger här är med andra ord viktigt för Aston Villa, speciellt eftersom att man har två svåra matcher kvar mot Manchester City och Tottenham efter lördagens match mot Hull. Hull ligger än bättre till än vad Aston Villa gör och man är inte piskade att vinna här. Får man minst ett poäng på de tre kommande matcher man har att spela så kan man känna sig säkra. Hull har dock inte heller speciellt lätta motståndare att vänta, förutom Aston Villa nu i helgen så möter man United och Everton, innan det är dags för FA-cupfinal. Därmed är det troligt att man satsar på tre poäng här för att helt säkra kontraktet till nästa säsong och ladda om för finalen som kan ta dem ut i Europa. Med tanke på formbeskedet från lagen så talar det för Hull, och vi känner också att tvåan är säkrast.

3. Manchester United – Sunderland Vårt tips: 1
Det verkar som att Sunderland äntligen har tagit den chans som alltid funnits där. Man kan klara sig och det ser bra ut inför de avslutande matcherna, där Sunderland har en match tillgodo på de som jagar dem under nedflyttningsstrecket. Sunderlands tre senaste matcher visar prov på att laget är på gång och efter att Connor Wickham fortsatt visar att han är i form så är nog managern Gus Poyet mycket nöjd med sitt val. Han kommer definitivt att behövas nu när Sunderland gästar Manchester United. Skulle Sunderland vinna mot Manchester United så betyder det att lagen under kommer få det betydligt svårare att klara sig, faktum är att ett sådant resultat närmast helt skulle grusa Cardiffs chanser. Nu tror inte vi att det kommer att hända, även om Sunderland har bra form så har även Manchester United det och det märktes knappast att David Moyes blev sparkad efter att man vann med hela 4-0 mot Norwich hemma. Ryan Giggs visade alltså direkt att han mycket väl kan vara rätte mannen för jobbet, även om det sägs att Louis van Gaal nu är helt klar för att ta över laget nästa säsong. Det som är klart är att Manchester United fortfarande har en möjlighet att nå den viktiga sjätteplatsen, men då måste man också göra sitt jobb hemma mot Sunderland för att se till att det ska kunna hända. Annars är det väldigt troligt att plats sju blir resultatet för säsongen.

4. Newcastle – Cardiff Vårt tips: 2
Newcastle har den absolut sämsta formkurvan av alla lag i Premier League just nu. På de tio senaste matcherna har man endast vunnit tre, mot Crystal Palace, Hull och Aston Villa, i övrigt är de idel förluster. På de sex senaste matcherna har man enbart lyckats göra ett mål framåt och släppt in hela 17 stycken, så det är inte speciellt konstigt att förlustraden ser ut som den gör. Det verkar som att stämningen i laget inte heller är speciellt bra och Newcastles tränare Alan Pardew har varit i rejält med blåsväder under våren. Newcastle behöver ta ett steg tillbaka, tänka nytt inför nästa säsong, kanske en ny manager för det har man ändå råd att göra. Man är sedan ett tag tillbaka klara för spel i Premier League även nästa säsong och det är en trygghet som är väldigt viktig för laget. Må så vara att man förlorar ytterligare en match nu, man har i alla fall något att bygga med till nästa då förhoppningsvis viktiga beslut tas. Cardiff å andra sidan är i extremt stort behov av poäng, man kämpar hårt om att eventuellt klara sig kvar och tar man inte tre poäng borta mot Newcastle får man nog finna sig i att The Championship är det som väntar för gänget från Wales. Det här är chansen för den norske managern att fortfarande träna ett Premier League-lag och han måste ta den. Att Cardiff vann borta mot Southampton visar på att de kan vinna tuffa matcher på bortaplan och vi tror också att de gör det mot Newcastle.

5. Stoke – Fulham Vårt tips: 2
Det är inte så roligt att tippa en Stoke-match längre. Efter att de visat tydliga tecken på styrkor så viker de istället ned sig. Man förlorade senast mot Tottenham på hemmaplan, något som är väldigt ovanligt för säsongen då siffrorna definitivt inte ljuger. Det som dock ska sägas är att det blott är tredje hemmaförlusten för säsongen, vilket är stort. Dock har två av dem kommit alldeles nyligen. Stokes kontrakt är dock säkrat till nästa säsong sedan en tid tillbaka och kan bara utmana Newcastle uppåt, vilket i så fall skulle ta dem till en niondeplats. Inte jättemycket att spela för alltså, med andra ord, dock ställs de mot ett lag som kämpar med näbbar och klor för att överleva. Striden i botten är extremt tajt och Fulham är endast två poäng från en säker plats, med tanke på att målskillnaden är en nackdel för dem. Skulle de vinna mot Stoke har man tagit ett rejält kliv mot att säkra en plats i Premier League, men det skulle ändå vara långt ifrån klart. Fulham har dock bra insatser bakom sig, bland annat bortavinsten mot Aston Villa och viktiga vinsten hemma mot Norwich. Vi tror därför att Fulham kommer att överraska här och se till att Stoke förlorar sin fjärde hemmamatch för säsongen.

6. Swansea – Southampton Vårt tips: 1
Två omgångar kvar för respektive lag i årets säsong av Premier League och inget av lagen befinner sig i någon fara. Båda har säkrat sina Premier League-kontrakt och kan gå ut på lördag och spela ganska avslappnad fotboll. Allt eftersom att säsongen rundas av så är det lätt att tankarna hamnar på semestern och framför allt för Swansea som genom segern senast mot Aston Villa såg till att man är helt klara för nästa säsong. Wilfred Bony kör på som vanligt och gjorde två mål senast, vilket är imponerade. Fyra mål på två matcher talar sitt tydliga språk. Southampton är dessutom helt klara åttor i tabellen, om nu inte man förlorar stort i sista matcherna och Newcastle samtidigt öser in mål (vilket inte de gjort speciellt mycket den senaste tiden). Southampton har gjort en väldigt bra säsong och kan nu luta sig tillbaka och förbereda sig inför nästa. Säkerligen kommer man fortfarande vara fokuserade på matchen i helgen, speciellt eftersom att man vann med 2-0 över Everton senast, men vi tror ändå att Swansea kommer mer taggade, lyfta av tryggheten att spela i Premier League även nästa år.

7. Crewe – Preston Vårt tips: 2
Crewe befinner sig i ett jobbigt läge inför sista omgången, men det som talar till deras fördel är att de har allt i sina egna händer, avslutar på hemmaplan och möter ett lag som redan är klara för kvalspel. Crewe är nämligen ett poäng ovanför nedflyttningsstrecket och en vinst är helt enkelt ett måste för att man ska vara säkra. Det finns nämligen en möjlighet att även Carlisle kan hota underifrån, men tar man tre poäng mot Preston är det lugnt. Det lär vara ett motiverat lag som kliver ut på hemmaplanen på lördag. Det som talar till tydligt fördel för Crewes räkning är att Preston inte vunnit en bortamatch på ganska länge, i början av mars var senaste gången och den informationen behöver Crewe ha med sig för att ha en chans här. Crewe har dock haft problem hemma, inte sedan första februari har man vunnit på hemmaplan vilket är ett tydligt underbetyg. Båda lagens svagheter möts alltså här och frågan är vilka som i slutändan är bäst, för det kommer att falla på lagdelarna. Där ser vi en klar fördel Preston och vi tror att de kommer släcka ljuset för Crewe, speciellt eftersom att man producerar väldigt mycket framåt numera.

8. MK Dons – Leyton Vårt tips: 2
Leyton var länge ett topplag i League One. Efter omgång 30 började man dock tappa mycket av sitt spel och hamnade på kvalplats, en plats där man numera inte kan ta sig ifrån med tanke på att detta är sista matchen som spelas för säsongen. Leyton har varit ett genomgående bra lag på hemmaplan, men man är samtidigt ett av de allra bästa på bortaplan. Endast tre matcher har slutat med förlust på bortaplan för Leyton, den senaste dock alldeles nyligen mot mittenlaget Crawley. Leyton är klara för kvalspelet men kan ändå ta tredjeplatsen om Preston tappar poäng och Leyton vinner. MK Dons kan inte heller göra speciellt mycket åt sin situation. Niondeplatsen verkar vara satt i sten för laget. MK Dons hemmafacit är inte heller speciellt bra, man tillhör de sämre i ligan och man vann senast en hemmamatch i februari. Det talar för att Leyton kommer fortsätta försämra statistiken för MK Dons samtidigt som de ger sig själva en chans för en tredjeplats. Tvåa.

9. Oldham – Notts County Vårt tips: X
Notts har genom en bra avslutning på säsongen nästan säkrat nytt kontrakt i League One nästa år. Man kan nu andas ut hyfsat men behöver ändå plocka poäng i sista omgången för att verkligen känna sig helt säkra. Notts County är dessutom ligans absolut sämsta bortalag, av 22 spelade matcher borta har man förlorat hela 17 stycken och det talar inte för att Notts kommer göra bättre ifrån sig här. Dock har man under de sju senaste omgångarna klarat av en vinst borta, vilket ändå tyder på att de faktiskt kan. Notts lär vara taggade i detta möte, visa belackarna att det går att vinna borta och mot ett Oldham som inte har något att spela för så kan det mycket väl gå bra, till och med till en seger. Oldham har dock ett väldigt starkt facit den senaste tiden. De åtta senaste matcherna är utan förlust och fyra av dem är vinster där tre vinster kommit i de fyra senaste omgångarna. Oldham har visat enorm styrka på bortaplan, men inte samma spets hemma, så det här kan även det bli jämnt. Ett oavgjort resultat är bra för Notts och med Oldhams facit är det troligt att det också blir resultatet.

10. Petersborough – Port Vale Vårt tips: X
Peterborough tar emot Port Vale på hemmaplan denna sista omgång för båda lagen. Peterborough blev genom senaste omgången definitivt helt klara för ett kvalspel om sista platsen upp till The Championship. Det finns inte speciellt mycket mer man kan göra nu, laget kommer varken klättra eller tappa i positioner så man kommer säkerligen vila spelare, bland annat skyttekungen Britt Assombalonga på 23 mål just nu, för att vara på topp när det är dags att spela de viktiga matcherna om den sista platsen. Port Vale har inte heller mycket att spela för, det enda är då kanske att man inte vill tappa tiondeplatsen. Genom en vinst för Port Vale mot Petersborough säkrar de därmed plats 10 och har ingen realistisk möjlighet att nå nionde då man måste hämta upp hela 14 mål gentemot MK Dons. Port Vale är ett av ligans sämre lag på bortaplan, 14 förluster skrivs det till, alltså i paritet med de sämsta lagen i ligan, positionsmässigt. Det är istället styrkan hemma som man har att tacka för sin position. Vi tror inte att Port Vale kommer att ha en chans att vinna här, dock finns möjligheten till ett oavgjort resultat med tanke på att Petersborough säkerligen vilar manskapet.

11. Swindon – Rotherham Vårt tips: 2
Sista matchen för säsongen för både Swindon och Rotherham och det är inte mycket som kommer att förändras genom resultatet här. Swindon har gjort en mycket bra säsong, man har dessutom ett av ligans bästa hemmafacit där man vunnit hela 14 matcher. Laget har också en bra form, även om man åkte på en dråplig förlust senast borta mot Notts County. Swindon har länge balanserat kring strecket upp till kvalspelet men efter en tyngre period sjönk man för att sedan åter komma igen till bra form. Swindon kan inte heller klättra, sjua är bäst man kan bli. Rotherham har inte heller speciellt mycket att spela för, man är klara för kvalspelet men frågan är vilket placering man kommer att hamna på. Chansen finns fortfarande att ta en tredjeplats, men det är beroende på hur det går i andra matcher. Rotherham är också ett av ligans bästa bortalag, endast suveräna ligavinnarna Wolverhampton är bättre. 13 matcher har man vunnit på bortaplan och skyttekungen Kieran Agard, som gjort 21 mål hittills (3:a i skytteligan) för Rotherham, är viktig. Det är en svårtolkad match som säkerligen kommer bli jämn, helst skulle vi helgardera men singelstrecket blir ändå en tvåa.

12. Brommapojkarna – Norrköping Vårt tips: X
Brommapojkarna har inte vunnit någon av sina spelade matcher hittills i Allsvenskan, sex matcher utan vinst, dock med två stycken oavgjorda på hemmaplan. Det ska dock sägas att Brommapojkarna inte har gjort bort sig helt, även om det sett rörigt ut i vissa lägen. Knapp förlust mot Kalmar hemma i premiären, följt av två hyfsade insatser senast när de inte var långt ifrån att stjäla ett poäng av Djurgården samt ett räddat poäng hemma mot Örebro. Brommapojkarna har alltså ändå en bra trend. Norrköping har dock imponerat desto mer i säsongsinledningen. Endast två förlorade matcher, mot Häcken och Malmö är bra gjort och vinsten mot AIK i Solna imponerar. Norrköping är med andra ord riktigt heta just nu och fördelen är deras, men vi tror att Brommapojkarna kan bjuda till rejält.

13. Mjällby – Halmstad Vårt tips: 2
Södra Sverige är tätt med bra fotbollslag och på lördag ställs två stycken av de lagen mot varandra. Mjällby tar emot Halmstad och på många sätt kan man se detta som ett tidigt bottenmöte. Totalt har det spelats sex omgångar av allsvenskan hittills och Mjällby har inte vunnit en enda match. Halmstad har det gått snäppet bättre för, men deras tre bortamatcher hittills imponerar inte. Man har förlorat alla bortamatcher, endast gjort ett mål och släppt in tio, vilket är sämst i Allsvenskan. Mjällby är dock det lag som släpper in mest mål på hemmaplan, så det kan mycket väl bli en målrik tillställning där vi tror att Halmstad avgår med segern.