Måndagsmatchen: Arsenal – Newcastle

Nyheter

giroudDet finns inte mycket som är positivt med måndagar. Oavsett om man tycker om att gå till jobbet eller inte så måste man fortfarande gå upp tidigt på morgonen för att ändå ta sig iväg. Man är dessutom inte ledig, vilket inte är speciellt underhållande för någon och det är samtidigt lång tid kvar tills helgen kommer. Då kan det vara skönt att få en känsla av helg genom engelsk ligafotboll. Måndagen bjuder nämligen på en riktigt trevlig match, och det är inte heller vilka lag som helst som möter varandra. Arsenal tar nämligen emot Newcastle i jakten på att säkra en Champions League-plats för Londonklubben.

Liverpool åkte på årets första förlust

Men först är det intressant att ta upp det som faktiskt hände i helgen. Liverpool hade nämligen ett utmärkt tillfälle att ta ett stort kliv mot en ligatitel genom att besegra Chelsea hemma. Detta lyckades man inte med. Liverpool åkte på årets första förlust mot ett Chelsea som vilade spelare inför veckans semifinal i Champions League. Intressant att notera är att ledargestalten Gerrard var den som fick bära hundhuvudet efter att han krånglade bort en boll till Demba Ba som sista gubbe. 1-0 där och då, innan Willian i matchens absoluta slutskede blev serverat ett mål av Torres som osjälviskt passade bollen i ett öppet läge. Det betydde att Chelsea inte alls är avhängda, chansen finns fortfarande, men det här gav City precis den position som de ville ha. Genom att de vann mot Crystal Palace borta så är de tre poäng efter Liverpool, med en match mindre spelad. City har dessutom bättre målskillnad, så skulle både Liverpool och City vinna alla sina kvarvarande matcher, genom hyfsat jämna resultat, vinner City ligan på målskillnad. Det är ändå härligt att spänningen fortfarande finns i toppen av Premier League, vilket betyder att det kommer att bli mycket intressanta matcher framöver. Inte minst när City möter Everton borta nu på lördag, som verkligen är en måstematch för Pellegrini. Högintressant är ju dessutom kampen i botten, där alla lag fortfarande har chansen att klara sig, något som vi kommer återkomma till en annan gång.

Arsenal på väg mot nytt Champions League-spel

Efter mycket om och men så verkar det tillslut som att Wenger verkar fått ordning på laget, inte minst kan man se det på fina resultat i de senaste matcherna. FA-cupmatchen mot Wigan ser ut at ha betytt en hel del, och med tanke på att Everton förlorade sin match mot Southampton i helgen så ligger vägen helt öppen för Arsenal mot ytterligare en Champions League-plats. Özil är tillbaka i laget, vilket är viktigt, samtidigt som Ramsey verkar vara i full form nu efter sin frånvaro. Likaså spelar Podolski drömfotboll för tillfället så det ser mycket bra ut för Arsenal, framför allt nu när man tar emot Newcastle på hemmaplan. Newcastle har det riktigt jobbigt i ligan för tillfället och det förvånar säkerligen ingen om klubben redan nu har blickarna på sommarledigt, ny försäsong och nästa säsongsspel. Kontraktet är ju säkrat och man kan inte bli bättre än åtta i ligan, vilket i sig ser ut som en svår uppgift bara det. Newcastle har dessutom förlorat fem raka matcher, var av tre på hemmaplan och under dessa fem matcher har man enbart lyckats göra ett mål framåt, senast mot Swansea där man faktiskt tog ledningen genom Ameobi men fick se sig dräpta av Swanseas skyttekung Wilfred Bony, som genom sina två mål mot Newcastle gick upp i 16 gjorda mål totalt. Det flyttar upp honom till en delad femteplats i skytteligan, endast ett mål bakom Wayne Rooney och lika många som Sergio Agüero. Newcastle är alltså inne i en mycket jobbig formsvacka, samtidigt som Arsenal är på väg ur sin, vilket betyder att en etta är det absolut mest självklara tecknet till ikväll. 1,25 är inte mycket i odds, men det är ändå det vi kommer att spela på.