U21-EM: Fördel Tyskland i grupp A

Nyheter U 21 EM

En helt öppen grupp där ändå Tyskland tagit täten och visade senast mot Danmark varför de är storfavoriter, men nu möter de värdnationen Tjeckien som gjorde en fantastisk match senast mot Serbien. Danmark ligger i vinnarhålet och med en seger mot Serbien bör det starka danska laget kunna ta sig vidare. Tippastryktipset.nu tar tempen inför den rafflande avslutningen i grupp A.

Tjeckien – Tyskland

Tyskland fick endast oavgjort mot Serbien i första matchen, men körde sedan över ett i grunden bra Danmark. Nu väntar hemmanationen Tjeckien vars övertygande seger mot just Serbien säkerligen har gett stort självförtroende. Tjeckien förlorade visserligen premiären mot Danmark, men tack vare 4-0 mot Serbien har tjeckerna fortfarande chansen att gå vidare på egen kraft. En förlust för hemmanationen och det är kört, då inbördes möten slår målskillnad, vilket gör att Danmark för närvarande är före i tabellen.

När Jan Kliment blev uttagen i den tjeckiska U21-truppen inför EM, var det som debutant. En högermittfältare som knappt fått någon speltid i FC Vysocina Jihlava, men mot Serbien stod han för ett hattrick och är helt plötsligt i täten i EM:s skytteliga. En spelare med flyt och form, vilket därmed också blir ett bekymmer för Tyskland. Vem minns inte Thomas Brolins insats på högermittfältet i VM 1994 som också gav honom en plats i världslaget? Kanske en liknelse som haltar något, men en i grunden bra spelare som hamnar i fint flyt under ett mästerskap kan leda sitt lag långt. Ibland hela vägen.

Nu är nog inte Tjeckien så starka och Tyskland är fortfarande stora favoriter. Liverpools Emre Can blir en nyckelspelare vars insats kan avgöra till förmån för tyskarna. Hoffenheims farlige forward Kevin Volland gjorde två mål mot Danmark och kan mycket väl bli den som till slut tar hem skytteligan när turneringen är till ända. Andra spelare som imponerat är Amin Younes från Borussia Mönchengladbach samt mittbackarna Matthias Ginter (Dortmund) och Dominique Heintz (Kaiserslautern).

Troliga uppställningar

Tjeckien: Koubek – Kaderabek, Kalas, Brabec, Hybs – Petrak, Zmrhal – Skalak, Travnik, Frydek – Kliment

Tyskland: Stegen – Korb, Ginter, Heintz, Schulz – Bittencourt, Kimmich, Can, Younes – Meyer – Volland

Nyckelspelare: Petrak (Tjeckien), Can (Tyskland)

Danmark – Serbien

Visserligen åkte Danmark rejält på pumpen mot Tyskland, men nog ska väl detta duktiga fotbollslag lyckas ta en seger och gå vidare av egen kraft. Begåvade Pierre-Emile Höjbjerg har här ett jätteläge att kliva fram och visa att han är en framtidsspelare för Danmark såväl som FC Bayern Munchen. Han var bäst på plan mot Tjeckien, men var inte alls med mot Tyskland på grund av någon form av utmattning. Vänsterbacken Jonas Knudsen är avstängd och istället lär Riza Durmisi få chansen. Räkna med fler förändringar i danska lagets uppställning. Tremannamittfältet med nämnde Höjbjerg tillsammans med Ålborgs Nikolaj Thomsen och Lasse Christensen från Fulham är Danmarks starkaste lagdel. I försvaret är det mittbacken från Werder Bremen – Jannik Vestergaard – som styr och är kanske Danmarks näst viktigaste spelare efter Höjbjerg.

Serbien är det svagaste laget i gruppen, men har fortfarande chansen och fick ju oavgjort mot Tyskland, så inget är omöjligt. Då måste det stämma för Filip Djuricic som varit lagets starkaste spelare hittills, men borde ha ytterligare lite att ge. Eller om man omformulerar: han bör göra sitt livs match. Djuricic tillhör Benfica och har under säsongen varit utlånad till Mainz 05 samt Southampton, dock utan någon större framgång. Även den Röda Stjärnan-fostrade backen Aleksandar Pantic måste gör en kanonmatch. Chanserna för ett Serbiskt avancemang känns relativt små och Danmark har ett gyllene läge att ta sig till semifinal.

Troliga uppställningar

Danmark: Jensen, Scholz, Vestergaard, Christensen.A, Durmisi – Christensen.L, Thomsen. Höjbjerg – Poulsen, Fischer, Jensen

Serbien: Dmitrovic – Petkovic, Spajic, Pantic, Petrovic – Kovacevic, Causic – Jojic, Djuricic; Srnic – Pesic

Nyckelspelare: Höjbjerg (Danmark) och Djuricic (Serbien)