Stryktipsmatch 10: Östers IF – Eskilsminne IF

Division 1 södra Nyheter

Öster tar emot Eskilsminne i stryktipsmatch 10 i en fight som handlar om att försöka hänga med i toppstriden. Öster är för närvarande på en femteplats bara fyra poäng bakom Oddevold som ligger på kvalplats efter serieledarna Trelleborg, medan Eskilsminne är sexa och har sex poäng upp till kvalplats.

En av Sveriges genom tiderna främsta fotbollsföreningar Östers IF tar emot det lag som idag kanske är den piggaste uppkomlingen av alla, och endast två poäng skiljer dem åt.

Sveriges mest attraktiva småklubb

Eskilsminne IF är nykomlingar i division 1 södra och resan upp i seriesystemet påminner om Max Lundgrens klassiska böcker om Åshöjdens IF eller varför inte Elton Johns Watford runt 80-talets början. Säsongen 2008 kvalade laget sig upp från division 5 och sedan har resan uppåt i seriesystemet bara fortsatt. Sjätteplatsen i division 2 säsongen 2012 var den högsta placeringen i föreningens historia, men varför sluta där när man kan spela division 1?

Eskilsminne skapades genom Helsingborgs Jordförening och att stadsdelen fick namnet Eskils minne var för att en viss Per Eskil residerat där. Under 20-talet fick familjer med små ekonomiska resurser att röja mark på Per Eskils domän och i skuggan av detta strävsamma arbete skapades en gemenskap ur vilken föreningen Eskilsminne IF såg ljuset den 18 maj 1928. Eldsjälen bakom föreningen var den forne landslagsbacken Arne Johansson som investerat i ett matchställ, vilket ju borde användas för dess rätta ändamål.

Idag är Eskilsminne Skånes största fotbollsförening med ca 1400 medlemmar. En grundläggande tanke är att ge alla lika stor plats och att fotbollen ska vara en verksamhet där barn och ungdomar kan lära sig för livet. Målet är att vara Sveriges mest attraktiva småklubb. För många är klubben dessutom känd för en av Sveriges allra största fotbollscuper – Eskilscupen.

En förkämpe för den fina fotbollen

Östers IF är däremot en gammal gigant. När Bob Houghton och Roy Hodgson tog svensk fotboll med storm under 70-talet och förde Malmö FF och Halmstad BK till stora framgångar, var Östers IF den enda egentliga motvikten. Då MFF och Halmstad fokuserade på disciplinerad kollektivfotboll med långa bollar och offsidefällor, försökte Öster spela boll. Fyra allsvenska mästerskap (1968, 1978, 1980 samt 1981) samt en cupseger (1977) blev också ett kvitto på att man ändå lyckades rätt bra med att stå emot den mer cyniska fotbollstaktiken som då var på modet och faktiskt också förde Sverige till framgångar ute i Europa. Malmö FF tog sig till Europacupfinal 1979, medan Sven – Göran Eriksson och sedan Gunder Bengtsson, som får ses som ideologiska arvtagare till Houghton och Hodgson, tog Blåvitt till två UEFA-cuptitlar (1982 0ch 1987) samt en semifinal i Europacupen (1986).

På 70- och 80-talet spelade Östers IF på Värendsvallen som också stod värd för matcher i UEFA- och Europacupen mot lag som FC Barcelona. Landslagspelare kom och gick alltifrån Stig Svensson – som fick guldbollen 1969 – Göran Hagberg, Björn Andersson, Inge Ejderstedt, Mats Nordgren, Karl-Gunnar Björklund, Jan ”Lill Damma” Mattsson och Anders Linderoth till Thomas Ravelli, Andreas Ravelli, Peter Truedsson, Teitur Thordarson och Peter Nilsson. Lite senare fanns där spelare som Joachim Björklund, Ulrik Jansson, Jesper Jansson, Hans Eklund, Peter Wibrån och Andreas Bild. Men först ut bland de mer kända spelarna var nog Harry Bild, som också fick guldbollen 1963.

Östers starke man var länge Stig Svensson som var urtypen av en Blåbärskungen som skildrades i böckerna om Åshöjdens BK. En stark lokal profil som hade tumme med många makthavare och åtnjöt stor respekt i bygden. Han lyckades under 60-talet locka till sig begåvade och kända tränare såsom Vilmos Varszegi, Bengt ”Julle” Gustavsson och Gunnar Nordahl. Men förutom Varszegi var det Lars ”Laban” Arnesson och Bosse Johansson som skulle ta titlarna. ”Laban” blev sedan förbundskapten och var kanske den allra främste motståndaren av Houghtons och Hodgsons syn på fotboll.

Idag är det andra förutsättningar som gäller för både Öster och Eskilsminne, men helgens möte är ju kittlande om man ser till klubbarnas historia. Kan uppkomlingen Eskilsminne hota klassiska Östers IF? Och hur långt kan laget från Helsingborg ta sig?