Tipsextranostalgi: Crystal Palace – Manchester United

Fakta och historik Nyheter

Crystal Palace:s Peter Wall, 1972Den 16 december 1972 är en dag som för alltid finns i Crystal Palace-fansens hjärtan, då de fick uppleva en magisk överkörning av Manchester United med 5-0 i en match som också visades i Tipsextra.

Visserligen ett United som tappat glansen från storhetstiden på 60-talet med Bobby Charlton, Denis Law och George Best i spetsen. På plan fanns numera dyra nyförvärv som Ian Storey-Moore som hämtats från Nottingham för hela 200 000 pund och Ted MacDougall från Bournemouth för samma summa,  medan Law var förpassad till avbytarbänken. Men det hjälpte föga ett Manchester United just denna dag i december. Laget skulle också gå en säsong till mötes som slutade med en katastrofal 18:e plats och värre skulle det bli påföljande säsong i och med att de åkte ur högsta divisionen.

Även om denna dag var magisk för Crystal Palace skulle också deras säsong sluta i katastrof. Det var 1968/69 som Crystal Palace tog steget upp i högsta divisionen för första gången i klubbens historia. Det skulle bli en dramatisk sejour där de dansade längs linjen fram till säsongen 1972/73 då de blev nedflyttade. Säsongen därefter flyttades de ned ytterligare en division. Men dessa dystra framtidsutsikter var inget Crystal Palace tänkte på den 16 december 1972.

Under höst och vinter gjordes flera stora investeringar då Palace i oktober köpte Chelseas gamle ytter Charlie Cooke för 85 000 pund samt den irländske högerbacken Paddy Mulligan. Cooke fanns med på plan den 16 december men gjorde inget större avtryck under säsongen. Mulligan däremot gjorde två mål i matchen, vilken skulle bli en av karriärens höjdpunkter och han blev kvar i Palace i tre år. I november investerade Crystal Palace dessutom hela 147 000 pund för Swindons store stjärna Don Rogers som med sina två mål mot United även skrev in sig i The Eagles historia.

Crystal Palace betalade samma månad även 100 000 pund för en viss Alan Whittle. Fostrad i Evertons ungdomsakademi och med debut i A-laget 1967 spåddes engelsmannen en lysande framtid. Kvick och teknisk. Men det blev bara 74 ligamatcher i ett Everton som på den tiden bestod av idel stjärnspelare. Visserligen gjorde Whittle 21 mål och slog an vissa strängar hos fansen. Men det räckte inte och då såg Crystal Palace sin chans.

Det blev fyra år i Crystal Palace och även här blev han populär bland fansen, men skador och dålig form ledde till att managern Malcolm Allison tröttnade. Efter en säsong i Leyton Orient hamnade Whittle 1977 i den iranska klubben Persepolis, vilket sedermera slutade i flykt i samband med den iranska revolutionen 1978.

Skulle man bara utgå från vad Crystal Palace visar upp i denna match som också sändes i Tipsextra med Leif Larsson som kommentator, är det en gåta att The Eagles inte lyckades bättre. Alan Whittle i sin första match sedan övergången visar inledningsvis upp ett magnifikt samspel med John Hughes. Don Rogers lägger en smörpassning till Paddy Mulligan för 1-0 och högerbackens 2-0 kommer återigen efter fint förarbete av Don Rogers. Denna gång på högerkanten. Därefter gör Rogers själv det tredje målet efter förarbete av Whittle. Hughes och Whittle samarbetar sedan igen i något som resulterar i ett makalöst vackert mål. Don Rogers blir därefter frispelad och avslutar med 5-0-målet. Hans andra, men det kunde varit fler då han var riktigt vass under hela matchen.

Crystal Palace vs Manchester United 5-0

Mål: Paddy Mulligan 2, Don Rogers 2 och Alan Whittle

Crystal Palace: John Jackson, Paddy Mulligan, Tony Taylor, Iain Phillip, Bobby Bell, Mel Blyth, John Hughes, David Payne, Alan Whittle, Charlie Cooke, Don Rogers

Manchester United: Alex Stepney, Tom O Neill, Tony Dunne (Denis Law), Tony Young, David Sadler, Martin Buchan, Willie Morgan, Ted MacDougall, Brian Kidd, Wyn Davies, Ian Storey – Moore