Stryktipsmatch 9: IK Brage – IFK Luleå

Division 1 norra Nyheter

I stryktipsmatch 9 har vi en intressant drabbning mellan IK Brage och IFK Luleå. Två lag som när de väl tog sig till allsvenskan gjorde något som få trodde var möjligt.

Lagen befinner sig för närvarande i mitten av tabellen med IFK Luleå på en sjätteplats och IK Brage som skuggar på sjunde. Ett Brage som dessutom numera får leva i ytterligare en skugga. Det andra Borlängelaget Dalkurd FF leder serien överlägset och vann även derbyt senast med 2-1.

Domnarsvallen klingar nostalgiskt hos oss som under 80-talet satt klistrade framför sportradion och lyssnade på sändningarna från allsvenskan. Tränaren Rolf Zetterlund hade lyckats med prestationen att ta laget från division III till allsvenskan bara på några säsonger. I allsvenskan gjorde man dessutom succé direkt och hamnade på UEFA-cupplats. Faktum är att det blev två fjärdeplatser på raken och man höll sig kvar till 1990. En period att vara stolt över för Borlänge. Stora stjärnor på den tiden var målvakten Bernt Ljung, Göran Arnberg, Roger Hansson och Thomas Nilsson. Redan i premiärsejouren i UEFA-cupen tog man sig vidare från första omgången genom att besegra danska Lyngby BK, men det tog stopp mot tyska Werder Bremen. Det riktigt stora mötet i Brages historia var dock i UEFA-cupen 1988 då dalmasarna förlorade med knappa 1-2 i båda mötena mot Inter, vilka under säsongen skulle bli italienska mästare.

Denna säsong handlar det mer om att ta rygg på Dalkurd i syfte att försöka ta sig upp på en kvalplats och därmed hålla hoppet om Superettan levande. Helgens motståndare IFK Luleå är ju strax före i tabellen och hoppas också på att ta rygg på Dalkurd och kanske starta klättringen för att återigen få in ett lag från Norrbotten i den näst högsta serien. Och vad vore mer lämpligt än just IFK Luleå som är det enda norrbottenslag som faktiskt spelat i allsvenskan.

Lagen från Norrland var utestängda från den högsta serien fram till 1955 och fyra år senare anlände en gammal landslagsman vid namn Lennart Samuelsson till IFK Luleå. Som spelande tränare byggde han ett riktigt vasst lag och deltog i två kval till allsvenskan. Drömmen om den högsta serien skulle dock besannas först 1970 då IFK Luleå tog steget fullt ut och kvalificerade sig till allsvenskan. Väl där började det bra, men sedan tappade man undan för undan ju längre serien led och utgången blev nedflyttning. Endast fyra segrar och sex oavgjorda blev resultatet i 1971 års allsvenska för IFK Luleå. Formtappet efter sommaruppehållet var förödande. Kanske kan en vänskapsmatch mot Bill Shanklys Liverpool ha varit en bidragande orsak, eftersom nyckelspelare Bosse Lindmark skadade sig i en duell med Liverpools mittback Larry Lloyd. I samma match gjorde även en viss Kevin Keegan sitt första mål för Liverpool.

Så sent som 1992 var IFK ytterligt nära en ny allsvensk plats. Efter 2-1 i den avslutande och avgörande kvalkampen mot Västra Frölunda tog Luleå ledningen med 2-0 på Ruddalen och allt verkade klart, då Frölunda på tjugo minuter lyckades med en av de märkligaste vändningarna i kvalhistorien när de vann med 4-2 och tog klivet upp i allsvenskan.

Efter några tunga år för norrbottnisk fotboll är nu IFK Luleå inte alltför långt borta i kampen om kvalplatsen till superettan. Bodens BK, Kiruna FF, Lira BK, Luleå FF (en gemensam elitsatsning från Lira och IFK i början av 2000-talet), Gammelstads IF, Piteå IF och IFK Kalix, har alla varit i Sveriges näst högsta division och kämpat för att hålla norrbottensfotbollens fana högt (och jag har säkert missat något lag), men det är bara IFK Luleå som lyckats ta sig hela vägen till allsvenskan, och drömmen lever, om än i fjärran.

Med andra ord står stryktipsmatch 9 för ett mycket intressant möte mellan två storheter som historiskt kanske varit den egna regionens främsta flaggskepp. Båda lagen har dessutom blandat och gett vad gäller resultaten på senare tid, vilket tyder på att matchen i sig kan bli en första fingervisning om vilket av lagen som kan hänga på Dalkurd.