Stryktipsmatch 1: En stark engelsk trupp till U21 EM

Nyheter U 21 EM

I stryktipsmatch 1 på lördag drabbar Sverige samman med England i U21 EM, båda lagen har då en match i kroppen och sannolikt blir det en oerhört avgörande fight i en knallhård grupp. Starkt försvar och ett imponerande anfall präglar England.

Förhoppningarna är stora på Sverige i U 21 EM, men befinner man sig i samma grupp som England, Portugal och Italien, så gäller nog en försiktig optimism. Gareth Soutgates England har endast en förlust på de senaste fem matcherna och den kom borta med 2-3 mot starka Frankrike. I övrigt har de besegrat lag som Tyskland och Portugal. Ett Portugal de för övrigt möter på torsdag och blir en fingervisning för tipparna inför matchen mot Sverige.

Visserligen har Southgate lämnat spelare som Ross Barkley och Raheem Sterling hemma, men det finns ändå mycket kvalité i Englands trupp. Bara en sån sak som att han i anfallet kan välja mellan Saido Berahino (West Bromwich), Danny Ings (Liverpool) och årets stora stjärnskott – Harry Kane (Tottenham) – säger en hel del om truppen. Målet vaktas av förhållandevis rutinerade Jack Butland (Stoke) med A-landskamper i bagaget.

I förvaret finns även den smått majestätiske John Stones (Everton) som lär flankeras av West Hams Carl Jenkinson och Luke Garbutt (Everton) med den känsliga vänsterfoten.

Kane är dock ingen främling för ungdomslandslagen. Med sina 31 landskamper från U17 och uppåt är han en av de som skolats in under en längre period, så Gareth Southgate och company har hjärnkoll på Kanes kapacitet, även om han överraskat omvärlden under denna säsong. Dessutom har ju Spurs-anfallaren numera även debuterat i A-landslaget och utnämnts till PFA Young Player of the Year i Premier League efter sina 31 mål under säsongen.

Saido Berahino är en annan supertalang som faktiskt spelat i samtliga engelska U-landslag med hela 47 landskamper från U16 till U21. Berahinos förmågor är alltså kända sedan länge och han själv strävar efter samma röresle- och avslutsförmåga som Samuel Eto ´o, Didier Droghba och Jermain Defoe. Tony Pulis ankomst som manager till West Bromwich har nog gjort en del för Berahino har i år blommat ut betydligt mer. Fokus har stärkts och två vändpunkter som har påverkat hans karriär är när han under en låneperiod råkade i gräl med Brentfords manager Uwe Rösler och skickades hem samt när han under en annan låneperiod blev skadad i Peterborough. Totalt 20 mål på 45 matcher i WBA under 2014/15 talar dock sitt tydliga språk.

Och icke att förglömma Danny Ings som kämpat i motvind med sitt Burnley under en oerhört tuff Premier League-säsong. Ändå har han lyckats göra 11 mål på 37 matcher och ofta har han fått jaga mol allena i hopp om att få till en liten chans. Belöningen kom dock i och med övergången till Liverpool FC.

John Stones fick inför VM ifjol vara med i Roy Hodgsons trupp för att prya och få erfarenhet. Han var med ända till de sista träningsmatcherna och stod som reserv på hemmaplan. Föga förvånande imponerade Stones stort på träningarna och har sedan under Premier League-säsongen varit Evertons kanske främste spelare, trots en skada som höll honom borta under en längre period. Fullkomligt orädd i sitt spel, går gärna framåt och tar befälet. Mycket bra på fötterna och passar perfekt in i Evertons spelstil där även backarna ska passa sig ut ur straffområdet.

En annan med en oerhört känslig fot – dock vänstern – är Stones klubbkompis Luke Garbutt som spelat oerhört bra då han fått chansen i Everton i år. Något som tyvärr har hänt alltför sällan, då Leighton Baines och Bryan Oviedo har stått i vägen. Garbutt har av den anledningen inte skrivit nytt kontrakt med Everton och är nu fri att välja ny klubb eller stanna kvar, vilket gör att U21 EM blir ett viktigt skyltfönster. Ett tecken på att han kan vara på väg är att Martinez i de avslutande matcherna då Oviedo och Baines var skadade satsade på unge Brendan Galloway istället.

Carl Jenkinson fick ett nödvändigt miljöombyte i och med flytten till West Ham och börjar nu visa sin rätta potential. Och så har vi målvakten Jack Butland vars erfarenhet nog överstiger hans ringa ålderpå 22 år. Det finns givetvis fler framträdande spelare i detta England, men bara genom att nämna ovan inser man att England satsar stenhårt på U21 EM och kommer bli en oerhört tuff uppgift för Sverige i stryktipsmatch 1 på lördag.