Rafa Benitez på väg till Real Madrid

La Liga Nyheter

Rafa Benites ryktas till Real Madrid

I måndags fick Carlo Ancelotti sparken, vilket meddelades av Real Madrids president Florentino Perez, och nu verkar Rafa Benitez vara på väg till den anrika klubben med de enorma kraven.

Kravet på titlar varje säsong fällde en av världens främsta managers – Carlo Ancelotti – vars CV de flesta kollegor endast kan drömma om. Inte ens en selfie med Ronaldo hjälpte, där han och storstjärnan kramar om varandra och hoppas ses igen vid säsongsstart. Istället verkar Napolis Rafa Benitez vara på väg in. I vart fall om man lyssnar på Ancelottis agent så är nästan klart. Benitez främsta meriter samlades under första halvan av 2000-talet då han tog Valencia till två ligaguld och en UEFA-cupseger, vilket följdes av en inledande succé i Liverpool med en osannolik Champions League-titel 2004/05 efter att ha vänt ett 0-3 underläge i halvtid mot Milan till 3-3 och sedan seger på straffar. Något som följdes upp av en FA-cuptitel 2005/06.

Benitez var nära att ta Liverpool till en jämn högstanivå och den eftertraktade ligatiteln, vilken gäckat klubben sedan 1990. Säsongen 2008/09 blev Liverpool tvåa med ett mycket starkt lag. Men så gled allt sakta iväg och 2010 fick Benitez avgå. Därefter har han fortsatt skörda vissa framgångar med Inter, Chelsea och Napoli. Tiden i Chelsea var en tuff period där han var hårt ansatt, men trots allt lyckades han med att leda laget till en Europa League-titel.

Benitez ska vara en krävande tränare som sällan delar ut beröm och har ett rykte om sig att endast klara av framgångsrika ”cup runs”, men efter tiden i Valencia aldrig lyckas bygga en ligavinnande sida som håller högstanivå över tid. Något som däremot Carlo Ancelotti gjort och något som definitivt kommer att krävas av Real Madrid. Den stora frågan är: vad kan Benitez åstadkomma som inte Ancelotti kan?