Stryktipsmatch 1: Kan Aston Villa skrälla i FA-cupfinalen?

FA-Cupen Inför veckans Stryktips Nyheter

Aston Villas Fabian Delph i FA-Cup-final

Klassiska Aston Villa ställs öga mot öga mot regerande FA-cupmästarna Arsenal som i och med finalen blir det mest framgångsrika laget i cupens historia.

Gammal vinnartradition mot ny vinnartradition. Kanske lite hårt sagt, men Aston Villa har inte rosat vinnarmarknaden under efterkrigstiden. Det ebbade ut under det glada 20-talet medan Arsenal blommade ut i sin första storhetstid under 30-talet. The Gunners har därefter vunnit titlar under samtliga efterkrigsdecennier utom på 60-talet. Arsenal har elva FA-cupsegrar och sju förlorade finaler. Manchester United har precis samma siffror, vilket innebär att Arsenal redan vid avspark kommer vara det mest framgångsrika FA-cuplaget genom tiderna. Men man siktar givetvis på att ta den tolfte segern och ensam ståta med flest bucklor. Förlorar Arsenal finalen går man inte lottlös i historieskrivningen, eftersom The Gunners då hamnar på delad plats i antalet förlorade finaler med Everton som ståtar med åtta finalförluster.

Dessutom har Arsenal har haft en strålande vår i ligan. Visst, man förlorade mot Spurs och halkade till lite mot Swansea hemma. Men sedan förlusten mot Southampton alldeles i början på året har laget visat en fantastisk stabilitet. Hopp tänds om att Arsene Wenger äntligen är på väg att bygga ett nytt vinnarlag. Alexis Sanchez har gått rakt in i Premier League och imponerat storligen. Laurent Koscielny är en storback i vardande och kanske en av dem som kan bli Arsenals ryggrad framöver. För visst letar man en Tony Adams eller varför inte en John Terry. Spelare som kan sin klubb och är stora ledare på ett sätt som inte entusiasmerar medspelarna lika mycket som skrämmer motståndarna till att känna hur hopplöst det är att försöka besegra en äkta bärare av vinnarkultur.

Har Aston Villa någon chans?

Vad talar då för Aston Villa? Jo, en hel del ändå. Arsenals vinnarkultur har hackat något på senare år, faktum är att FA-cuptiteln ifjol var den första titeln överhuvudtaget för detta manskap och det har spekulerats en hel del de senaste åren om att Arsene Wenger tappat vinnarförmågan och att spelarmaterialet är lite för vekt. Villa åkte visserligen på en riktig snyting med 1-6 borta mot Southampton, vilket följdes upp av en förlust mot Burnley i sista matchen, men fram till dess var The Villans ett av de mest formstarka lagen i ligan. Tim Sherwood har med sin energi omvandlat spelare som Christian Benteke från att gå i dvala till att explodera. I matchen mot Burnley saknades motivationen, vilken är a och o för alla lag, men särskilt för en manager som Sherwood som på klassiskt brittiskt manér går på motivation. Skulle tro att Aston Villa under Sherwood kommer att ha extrema winning streaks, för att sedan tappa då allt går åt skogen… För att åter komma in i flytet… Och så vidare. Just därför tror jag också att Villas fans kan förvänta sig intressanta cup runs framöver, men kanske inte någon stabilitet i ligan över en längre tid.

Motivationen kommer att vara central på Wembley och spelare som Fabian Delph, som är lite av Sherwoods blåsbälg för att få fart på elden, blir extremt avgörande. Har dessutom unge Jack Grealish en bra dag, kan allt hända. Nyckelspelare för Villa blir därmed Fabian Delph, Christian Benteke och Jack Grealish. Det krävs också att Tom Cleverley gör sitt jobb på mitten och att försvaret inte faller ihop som mot Southampton.

Finsnickeri vs tigersåg

I Arsenal handlar det om Alexis Sanchez. Har han en sån där dag då han är ostoppbar kan det bara gå åt ett håll. Men även Santi Cazorlas och Mesut Özils humör är avgörande. Och sedan har vi ju den ibland så gäckande fransmannen som ständigt debatteras om han är tillräckligt bra för att leda anfallslinjen i ett Arsenal som siktar på den absoluta toppen. Men faktum är att det kan räcka med ett läge för att han ska avgöra. Räkna aldrig bort Olivier Giroud, men utgå inte ifrån att det är han som ska avgöra. Kampen mellan Per Mertesacker, Laurent Koscielny och Christian Benteke, Gabriel Agbonlahor är också en extra krydda i matchen.

Förhoppningsvis får vi uppleva en rysare där Arsenals finsnickrande går i envig med Aston Villas tigersåg. Kanske tar Arsenal sin andra raka FA-cupseger eller så vinner Aston Villa sin första sedan 1957. För en äkta engelsk fotbollsnostalgiker avslutas säsongen med att något lag höjer FA-cupbucklan. Jag tror på outsidern på lördag, vilket skulle innebära att Aston Villa skräller på samma sätt som när de slog Bayern Munchen i Europa Cup-finalen 1982. Skulle dock rekommendera en helgardering för varje sansad tippare. Därefter följer en lång väntan till nästa säsongs spelschema är fastställt.