Överlägsna Manchester C – säkert tecken på stryktipset i höst

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Manchester City's David Silva during the Barclays Premier League match between Manchester City and Watford played at Etihad Stadium, Manchester

Fyra matcher, full pott och tio noll i målskillnad! Det går inte att starta en säsong på bättre sätt. Till synes trötta Manchester City låg och lurade i skyttegraven och när väl visselpipan ljöd var de först upp.

I en strid ström vällde de sedan fram, David Silva, Sergio Aguero, Vincent Kompany, Yaya Touré, Aleksandar Kolarov, Fernandinho, Raheem Sterling med flera. Samtliga laddade och uppumpade med ett adrenalin som ingen trodde fanns där längre. Ledsen för liknelsen, men kan tänka mig att motståndarlag såväl som oss åskådare, känner oss överrumplade och tillbakatvingade och den stora frågan just nu är – vem ska kunna stoppa Manchester City?

David Silvas magi

Vi visste att när det gäller högstanivå kan ingen slå ett lag med Sergio Aguero, David Silva, Vincent Kompany och Yaya Touré. Problemet var bara att den nivån lyst med sin frånvaro rätt mycket under fjolåret och inte såg det ut som om den var nåbar längre. Spelare som Kompany trodde man passerat sin peak, vilket snarare riktade om fokus till att City nog blev tvungna att sänka ribban. Dessutom fanns många belackare till Manuel Pellegrini. Skulle han bli den första att få gå? Citys ägare gillar ju inte en sänkning av ribban på grund av för gammalt och trött spelarmaterial.

Pellegrini och Kompany – ja, så kan man ju säga – gjorde precis tvärtom. David Silva lyfte sig åter upp till de höjder som ibland känns som onaturliga. Han flyter fram över plan, aldrig stressad och geniala passningar i trängda lägen kommer ungefär lika lätt som när ett barn plötsligt lärt sig cykla och inser att detta var ju egentligen så lätt att man kan göra det i sömnen. Yaya Touré har vaknat ur någon form av slummer och med ens är han den som suger åt sig allt på mittfältet. Och om Yaya skulle – mot förmodan – missa finns där Fernandinho. Kan inte vara särskilt upplyftande som motståndare att gå ut på mitten och veta att dessa två herrar är emot en och dessutom i form. Raheem Sterling passar mycket väl in i spelet och ger med sin snabbhet och rörlighet ytterligare en dimension på kanten. Sergio Aguero ser ut att kunna vaska fram chanser ur ingenting och har det där lyftet i steget som gör att han alltid skapar sig en liten yta mellan sig och motståndaren, på vilken han hinner få iväg ett skott eller dribbla sig förbi.

Pellegrini och Kompanys revansch

Vincent Kompany ansågs förbrukad, men har inlett säsongen med stort självförtroende och pondus. Dessutom har han ju gjort en del mål. Just Kompany och Yaya Touré är avgörande för lagets välmående. De är ryggraden som John Terry och Frank Lampard var för Chelsea under en herrans massa år. Eller som Tony Adams och Patrick Viera var för Arsenal ännu längre tillbaka. Även ytterbacken Kolarov har imponerat tillsammans med en stabil Joe Hart. En backlinje med självförtroende är nyckeln för City och kommer så förbli under säsongen. Kan de stå upp på samma sätt som hittills är det svårt att se hur ligapokalen ska undvika att hamna på Etihad. Men just försvaret har haft en tendens att under perioder falla ihop alldeles för många gånger och alldeles för lätt, främst under fjolårssäsongen.

Trycket på Pellegrinis gäng kommer dock att öka när Champions League sätter igång. Återigen fick de en tuff grupp och alla vet att i år finns inga bortförklaringar för ett misslyckande. Ägarna utgår ifrån att City ska ta för sig betydligt mer i Champions League än vad som skett hittills. Ifjol vann Chelsea ligan mycket på grund av att de var det jämnaste laget. City och Arsenal var för ojämna. Manchester United hade inte funnit balans och lagen bakom var en bra bit bort för att kunna slå sig in. I år har Mourinhos lag startat uselt, medan City ångar på och även om det säkerligen jämnar ut sig med formtoppar och svackor under säsongen, så går det inte att undgå det faktum att Manchester City ser bra mycket bättre ut än något annat lag. Manuel Pellegrinis mannar kan endast falla på eget grepp. Champions League-äventyret blir därmed avgörande. Bra resultat och laget får än mer energi. En tung CL-säsong och det kan ge pyspunka även i ligan. Men än så länge är Manchester City ett säkert tecken på stryktipset. Kolla in den senaste artikeln från sverigeautomaten-bonuskod.se för att veta mer.