Manchester U plockas ned i bitar

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Wayne Rooney of Manchester United during the Barclays Premier League match between Swansea City and Manchester United played at the Liberty Stadium, Swansea

Längst fram finns ligabucklan och Community Shield-skölden. Det är den 26 september 2013. Bakom sitter tjugonio spelare och femton ledare på en lagbild som osar framgång. Managern David Moyes är visserligen ny och skulle inte bli långvarig, men United var regerande ligamästare och laget vimlade av profiler. Visst, en del sa att de sjöng på sista versen, men fram till i maj samma år var de bäst i England.

Idag är samtliga femton ledare borta, vilket kanske inte är orimligt med tanke på att Moyes tog in sin egen ledarstab och Louis van Gaal ville ha sin, även om man kan fundera över hur bra Moyes beslut egentligen var när det fanns en bra ledarstruktur på plats under Sir Alex Ferguson. Men vad värre är, bara två år senare är endast nio av tjugonio spelare kvar i klubben. Nio! Och det är Louis van Gaals verk.

Allt spretar i tveksam start

Två ytterligt marginella uddamålssegrar utan något övertygande spel följdes av en mållös match mot Newcastle på Old Trafford samt förlust borta mot Swansea. Visserligen tog man sig vidare i Champions League, men ett uttåg redan i kvalet vore en mer än skrämmande tanke för van Gaal. Wayne Rooney har måltorka (den värsta i en United-tröja), spelet hackar och det finns en känsla av att United inte får de där riktigt stora förvärven som de önskar. Memphis Depay är en intressant värvning och mycket talar för att Morgan Schneiderlin och Bastian Schweinsteiger kan bli ett framtida mittenmittlås på högsta nivå när The Red Devils har hittat till en vettig spelidé. Frågan är bara när? Van Gaal talar om en process som inte går att stoppa. Spelare ska skiftas, taktik ska falla på plats. Men när? I dagens Manchester United finns inte tålamodet att vänta ytterligare något år eller två innan saker faller på plats.

Allt spretar. Truppen har massor av offensiva spelare, men få riktiga forwards och backlinjen är i desperat behov av ledarskap. Mittbacken Chris Smalling är idag ett ljus i mörkret och verkar äntligen ta det där steget till att bli en internationell mittback av högsta kvalitet som tappat tron på att skulle komma. Men Luke Shaw blandar och ger. Daley Blind verkar vara på fel plats i fel lag. På mitten känns det fortfarande som om gamle Michael Carrick är den spelare som laget verkligen kan lita på, men med tanke på Schneiderlin och Schweinsteiger kan det inte vara tänkt att han ska vara kvar särskilt länge i van Gaals bygge. Och inte kan det väl vara någon lösning för ett Manchester United att förlita sig på att Marouane Fellaini ska vinna höjdbollar på motståndarnas planhalva? Känns som en oerhört föråldrad taktik och inte alls likt de van Gaal predikar.

Monterar sönder

Lägg därtill två målvakter som surar i ett hörn i form av David De Gea och Victor Valdes, så har vi ett oerhört bräckligt lagbygge. Och ändå så mycket resurser. För inte kan det väl vara den blott nittonårige Anthony Martial som ska ta taktpinnen? En kille som bör stå på tillväxt har i dagarna förvandlats till Uniteds stora profilvärvning till en smått astronomisk summa.

Louis van Gaal håller på och monterar sönder Manchester United och förhoppningsvis är det en process han har koll på. Annars är det bara att slå en signal till Liverpool för att höra hur det känns när ett oövervinnerligt fotbollskoncept grundat på 60-talet av Bill Shankly och hans killar i The Boot Room monteras ned och dör, vilket skedde med start av Graeme Souness i början av 90-talet. Eller för den delen försöka minnas den torka avseende ligatitlar och Europacuper som United genomled efter att Sir Matt Busbys era var över i början på 70-talet till dess att Sir Alex Ferguson fick fart på laget igen först på 90-talet. Efterverkningarna från Busbys era innebar faktiskt nedflyttning till andradivisionen, något som ansetts som fullkomligt orimligt bara några år tidigare.

Dagens Manchester United har så stora resurser (typ de allra största) att de bör klara sig ur detta pågående vakuum, men faller man, så brukar man falla längre än vad man trodde var möjligt. Louis van Gaal har denna säsong på sig att visa att United är att räkna med, annars lär han få lämna över till någon annan.