MFF och ÅFF svåraste hindren för FC Bayern Munchen under storhetsperioden

Champions League Fakta och historik Nyheter

FC Bayern Munchen har spelat färdigt i årets upplaga av Champions League, då kan det vara läge att vända blicken tillbaka i tiden och det sydtyska lagets storhetsperiod i mitten av 70-talet, när Åtvidaberg och Malmö FF var nära att förstöra ett par av festerna.

FC Bayern Munchen har fem Europacup-/Champions League-titlar, vilket är tyskt rekord. Faktum är att de också var det första tyska laget som vann cupen 1973/74. Men det kunde slutat i förskräckelse. Tyska mästarna tog den 19 september 1973 emot ett brukslag från Sverige vid namn Åtvidabergs FF. Storstjärnor som Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Hanz-Georg Schwartzenbeck, Uli Höness, Gerd Muller med flera, skulle nu ta sig förbi första omgången i Europacupen mot lilla Åtvidaberg.

Åtvidaberg – ett köpelag

Ja, eller lilla och lilla. Åtvidaberg var på den tiden ett klassiskt köpelag, finansierade av mäktiga Facit. Två raka allsvenska segrar hade de bakom sig samt en cupvinst. Dessutom meriten att ha slagit ut regerande cupvinnarcupmästarna Chelsea ur samma cup. Till VM 1974 skulle Åtvidaberg ha hela åtta spelare med i truppen och det vimlade av stjärnor, såsom Jan Olsson, Kent Karlsson, Jörgen Augustsson, Conny Torstensson, Benno Magnusson och Reine Almqvist. Den störste – Ralf Edström – hade dock redan lämnat klubben för proffsäventyr. Samtidigt som Åtvidabergs framgångar kulminerade var också Facit på väg mot slutet för en internationell koncern som bar upp orten Åtvidaberg. Det skulle sluta i konkurs för Facit och nedflyttning för Åtvidaberg. Men i september 1973 var det ingen av Åtvidabergs spelare som tänkte på det.

FC Bayern tog programenligt ledningen genom den notoriske målskytten Gerd Muller redan i den 3:e minuten. Men det visade sig att Åtvidaberg inte var ett lag som skulle vika ner sig och i den 66:e minuten gjorde Bernd Durnberger självmål. Tyvärr – för Åtvid – replikerade självaste Jan Olsson med ett självmål bara två minuter senare och Gerd Muller avslutade med att göra 3-1 ytterligare fyra minuter senare. Det var nog med en pust och ett puh som tyskarna nog säkrat avancemang. Men Åtvidaberg hade helt andra planer när tyskarna anlände till Kopparvallen den 3:e oktober 1973. Conny Torstensson såg till att första målet kom redan i den 7:e minuten för att sedan ökas på till 2-0 av Veine Wallinder. Åtvidaberg var därmed i den 15:e minuten vidare i Europacupen mot självaste Bayern Munchen. Och för att strö ytterligare salt i såren gjorde Conny Torstensson även 3-0 i den 72:a minuten. Men lyckan varade endast i tre minuter då Uli Höness gjorde 1-3. Matchen gick till straffar, där Bayern Munchen gick segrande med 4-3.

Regerande mästarna Ajax åkte sedan ut i andra omgången och därmed var holländarnas dröm om en fjärde raka Europacuppokal över. Bayern Munchen tog sig hela vägen till final där man efter omspel besegrade Atletico Madrid. Conny Torstensson hade imponerat så pass mycket på tyskarna att han var på plan för FC Bayern i finalen och blev Europacupmästare.

Malmö FF pressade FC Bayern Munchen

Sagan om Bayern Munchen fortsatte. Säsongen efter blev det en ny titel, denna gång efter final mot Leeds United. Även Åtvidaberg gick långt. I kvartsfinalen blev det stopp mot självaste FC Barcelona. Båda matcherna spelades i Barcelona, eftersom katalanerna inte var sugna på en resa till Kopparvallen. En rundlig summa erbjöds ett Åtvidaberg som gick mot allt kärvare tider. De flesta stjärnor var borta, Facit i kris och påföljande säsong skulle laget åka ur allsvenskan. Barcelona vann med sammanlagt 5-0, men fick se sig besegrade av Leeds i semifinalen.

Säsongen 1975/76 fullbordade Bayern Munchen sin trippel, på samma sätt som Ajax lyckats med tidigare. St Etienne besegrades i finalen med 1-0 efter att Real Madrid passerats ganska så enkelt i semifinalen och det svåraste motståndet stod nog Malmö FF för i den andra omgången.

Den engelska managern Bob Houghton skulle ta sitt MFF till Europacupfinal 1978/79, men han har alltid hävdat att bästa laget hade han 1975/76. I första omgången hade man tagit sig vidare efter straffar mot östtyska Magdeburg, vilket var ett lag på allra högsta nivå på den tiden.

I MFF fanns spelare som Janne Möller, Magnus Andersson, Roy Andersson, Krister Kristensson, Anders ”Puskas” Ljungberg, Harry Jönsson, Staffan Tapper, Bosse Larsson, Tore Cervin och Conny Andersson. Men det var en Thomas Andersson som gjorde målet på Malmö stadion, vilket gav MFF ett mycket bra utgångsläge inför returen. Särskilt eftersom MFF bestod av spelare – visserligen amatörer – som insåg och trodde på sin egen storhet. Returen var jämn, men FC Bayern vann till slut med 2-0, bland annat efter ett straffmål. Avgörande kom först i den 77:e minuten av en viss Conny Torstensson… Släkten är värst. Houghton och MFF var mäkta missnöjda då de visste att de gjort en bra match i Munchen. Nuförtiden är det inte svenska lag som är de största hindren för FC Bayern Munchens titlar i Europa. Ingen Bosse Larsson, MFF:s och en av Sveriges mest kompletta fotbollsspelare. Ingen Benno Magnusson eller Kent Karlsson från bruksorten Åtvidaberg, utan en Leo Messi, Suarez eller Neymar.