Kan Ranieri ta Pearsons bygge vidare

Inför Premier League 15/16 Nyheter

I premiären fortsatte Leicester som de slutade förra säsongen och tog en imponerande 4-2 seger mot Sunderland. Onekligen finns förhoppningar på laget och frågan är vad Claudio Ranieri kan göra för att lyckas.

Claudio Ranieri är Leicesters trettonde manager sedan sommaren 2000, vilket knappast tyder på ett lätt uppdrag. Lägg därtill att föregående managern Nigel Pearson ledde Leicester under en längre period och har inpräntat en arbetsmoral på plan som gav sju segrar på de avslutande tio matcherna. Ranieri däremot kommer från ett praktfiasko i Grekland och hans rykte som manager har fått sig en rejäl törn. Men Ranieri är rutinerad och har mer stil, finess och vett än den hetlevrade Nigel Pearson vars moraliska måttstock också ledde till en brytning med ägarna. Italienarens stora bidrag kan bli att tillföra mer taktik till ett äkta fighterlag. Lyckas han, så kommer Leicester att bli oerhört svårslagna och fruktade som under Martin O Neills dagar.

Stabilt försvar och intressant mittfält

I målet finner vi den numera rätt rutinerade Kasper Schmeichel. Mittlåset med de stora och tunga Wes Morgan och Robert Huth, känns något långsamt för att stå emot de främsta. Men båda är rutinerade och ledartyper samt spelare som Ranieri garanterat inte vill lämna utanför laget. På ytterbacksplats lär han statsa på Ritchie De Laet och någon av Jeff Schlupp och Christian Fuchs. Den senare fick börja på bänken senast, men med fyra säsonger i Schalke 04 bakom sig så är det en spelare som kommer att växa in i laget vad det lider.

På mitten ska det bli intressant att se hur Danny Drinkwater klarar sig. Spelade hela matchen i premiären och är en skicklig spelmotor som ifjol hade lite svårt att anpassa sig till Premier League-tempot. Men för vissa spelare tar det tid och om han kan komma närmare den roll han hade i The Championship, så är det av stort värde på Leicester. Just mittfältsmotorer växer inte på träd och tenderar att vara oerhört dyra att köpa. Dessutom är risken alltid stor att de inte passar in i gruppen. Drinkwater kommer ur gruppen och kan han bara anpassa sig, så är det den perfekta lösningen. Han kamperar ihop med fansens favorit Andy King. En genombrottsspelare som laget inte kan vara utan. Mest intressant är det dock på kanterna Riyad Mahrez var magisk i premiären och gjorde också två mål, medan Aston Villas forna storlöfte Marc Albrighton också fann nätmaskorna och visade på den förmåga som vi vet att han besitter, men som oftast bara visas glimtvis.

Äktenskapet Ranieri och Leicester

Längst fram finns engelsmannen Jamie Vardy som i våras kallades till Roy Hodgsons A-landslag. En spelare som utvecklats mycket under senare tid, rent fotbollsmässigt. Mentalt verkar han dock vara kvar i den attityd som tydligen rådde under Pearson och för att Vardy ska ta nya steg i sin utveckling måste han få fason på detta. Shinji Okazaki är ett nyförvärv från Bundesligalaget Mainz 05 med ett lysande målfacit i det japanska landslaget. Kan utvecklas till lagets store stjärna. Bakom skuggar kompetente argentinaren Leonardo Ulloa och – som vanligt – gamle David Nugent som aldrig får förbises av ett motståndarförsvar.

Äktenskapet Claudio Ranieri och Leicester City har börjat bra och i den bästa av världar kan italienaren tillföra taktik och rutin till ett entusiastiskt kämpagäng med begåvade spelare. Då kan det slå gnistor och det är ingen tvekan om målet – en Europaplats, åtminstone enligt Ranieri själv. Nå, det är ett ambitiöst mål och i en sämre värld faller Ranieris inflytande platt och laget står inför en kollaps. Med andra ord har vi här ett gäng som kan hamna var som helst från plats sex och nedåt. Det är också ett gäng som mycket väl kan gå långt i någon av cuperna.