Dags att leverera för Brendan Rodgers

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Aktuell Fußball, FC Liverpool - AFC Bournemouth Christian Benteke of Liverpool celebrates scoring the first goal - English Premier League - Liverpool v Bournemouth - Anfield Stadium - Liverpool - England - 17th August 2015 - Picture Simon Bellis/Sportimage PUBLICATIONxNOTxINxUK

Trycket på Brendan Rodgers är stort. Denna säsong får han inte misslyckas. Antingen en Champions League-plats eller en pokal i någon av de inhemska cuperna. Och det kommer bli svårt.

Ok, han kanske inte får sparken ifall de kommer femma och spelar final eller semifinal, men det kommer nog inte att stärka hans aktier. Fjolårssäsongen var en smärre katastrof och på värvningsfronten var det länge sedan Rodgers kunde presentera något lyckat. Mario Balotelli är inte bara misslyckad, utan också en symbol för misslyckade värvningar. Dessutom lämnade akademifostrade Raheem Sterling för Manchester City, vilket i sig är lite chockartat för en hel del Liverpool-fans. De egenfostrade spelarna i stil med Steven Gerrard lämnar av tradition inte klubben. Men det är nya tider nu och Rodgers har en uppgift som i mångt och mycket är tuffare än hans företrädares. Han är satt att bygga ett nytt storlag, trots att klubben inte är kvar på samma nivå som tidigare, varken i ambitiösa spelares (och agenters) ögon eller avseende de där extrema resurser som krävs för att utmana om titeln säsong efter säsong. Men är det något lag som har en chans att på lång sikt slå sig in bland Manchester-lagen, Arsenal och Chelsea, så är det Liverpool FC.

Bollen rullar Liverpools väg och så ett styrkebesked

Årets säsong är endast tre matcher lång, men den är positiv ur Liverpool-synvinkel. Två 1-0 segrar efter inte alltför bra spel tyder på att bollen rullar Liverpools väg och att man kan vinna även när man inte är på topp.

Visst, det finns frågetecken hur Rodgers ska finna ett vägvinnande spel och vilka som ska kliva fram. Då var 0-0 matchen i måndags mot Arsenal ett styrkebesked. Rodgers mannar gjorde en jättematch och hade det inte varit för Arsenals målvakt Petr Cech så vete tusan om inte alla tre poäng hade knipits. Philippe Coutinho var magnifik och Christian Benteke är verkligen det tunga hot i anfallslinjen som saknades ifjol. Att ersätta Luis Suarez är omöjligt, särskilt samarbetet med en frisk Daniel Sturridge. Men Benteke kan vara rätt pjäs att leda linjen och kommer alltid att vara en extremt tuff motståndare att tampas med för motståndarförsvaren.

Försvarsmässigt har Martin Skrtel tagit ytterligare ett steg och börjar agera som den storback han har kapacitet att vara. Simone Mignolet ser stabil ut och nyförvärvet på ytterbacken Nathaniel Clyne känns som ett betydligt bättre alternativ än gamle och trötte Glenn Johnson. Emre Can är en mittfältslibero som kan växa ytterligare.

Coutinho nyckeln

Framåt handlar mycket om att Coutinho måste leverera, vilket han gjorde mot Arsenal. Roberto Firmino behöver tid, men har tveklöst förmågor som gör att om firma Coutinho och Firmino tänder på alla cylindrar kommer det att skapa skrämselhicka hos många försvarare. Fråga stackars Calum Chambers i Arsenal. Med mittfältslungor som Jordan Henderson och James Milner ser det betydligt bättre ut än ifjol. Henderson kommer att göra sitt jobb och vara den stabile kapten som klubben behöver, medan Milner är en sådan där tvåvägsspelare som är så nyttig och det finns så få av. Ouppskattad i Manchester City, men i Liverpool kommer han att spela en nyckelroll. Rodgers hoppas nog på att lovande Jordon Ibe och landslagsmannen Adam Lallana ska kliva upp ytterligare ett snäpp i kvalitet. Saknas lite där.

Längst fram handlar det mesta om Benteke. Men där finns också en Sturridge som kanske blir skadefri någon gång. Danny Ings har inte hunnit visa vad han kan ännu, så där har Rodgers också sparkapital, och var står Divok Origi? Generellt sett saknas inte begåvade spelare i anfallet, men det är fortfarande bara Benteke som hunnit imponera. Minst en av ovan nämnda måste också leverera.

Hyfsade utsikter

Med andra ord ser det rätt bra ut för Liverpool just nu, men truppen är inte särskilt bred och att hålla jämna steg med topplagen för att minst hamna på en fjärdeplats kommer bli svårt. Det positiva är dock att de inte har något Europaspel som distraherar. Liverpool måste bli bättre i matcher mot de lite sämre lagen i ligan. Spelet måste bli mer vägvinnande och blixtrande. Risken är att de tänder till mot topplagen, men inte orkar hela vägen mot resterande lag. Och hur länge får ett lagbygge ta innan man kan kräva resultat? Ja, Rodgers börjar närma sig den punkt där konkreta resultat måste visas upp. Sannolikt redan i år. Han klarar garanterat inte ytterligare en säsong som ifjol.