U21 EM: svenskt jubel och betyg på lagen hittills

Nyheter U 21 EM

Trots att Italien ser oss som fuskare och menar att matchen var uppgjord i förväg, kan ingen ta ifrån oss den extatiska glädje som hämningslöst drabbade var och vartannat vardagsrum runt om i Sverige när Simon Tibbling slog in 1-1 i den 89:e minuten.

Vi är i semifinal! Svensk fotboll som varit rätt hårt ansatt under senare år och där det känns som om vi tappar mark år efter år, främst på A-lagsnivå. Och så kommer dessa unga U21-killar och ger oss nytt hopp om livet. Magiskt!

Innan vi ger oss in i en nervpirrande semifinal mot Danmark vill jag dock sammanfatta gruppspelet med att betygsätta av varje lags insats hittills. Betygskalan är den gamla klassiska och hanterbara 1-5, där fem är toppbetyg.

Danmark

En gruppseger där Tyskland hamnar på andra plats meriterar givetvis toppbetyg, ändå känns det som om Danmark har en växel till. Proffsiga och stabila segrar mot Tjeckien och Serbien, tyder på en vinnarrytm i laget. Storförlusten mot Tyskland känns med facit i hand som en nyttig påminnare om vikten att vara på sin vakt, men i ärlighetens namn så var danskarna rätt bra första halvtimmen även i den matchen.

Starkaste lagdelen är onekligen mittfältet, där Rasmus Falk och Nicolaj Thomsen dominerat och storstjärnan Pierre-Emil Höjbjerg har glimtat till och visat på de fantastiska förmågor han besitter, men där finns ett sparkapital som om han skulle gå på full växel blir livsfarlig. Försvaret kan dock pressas till misstag och det gäller att Jannik Vestergaard håller koncentrationen uppe och inte ger sig ut på alltför märkliga turer.

Betyg hittills: 4/5

Tyskland

Det har inte gått så lätt som man kunde tro för detta talangfulla tyska lag, men storsegern mot Danmark visar vad de är kapabla till när det stämmer. Dessutom får det nog ses som en prestation att i sista matchen hålla hemmalaget Tjeckien stången.

Trollgubben Amin Younes är en spelare som kan vända matcher på egen hand till Tysklands fördel och Kevin Volland har väl ändå inte gjort sitt sista mål i turneringen? Emre Can blir också en nyckelspelare framöver. Även om Tyskarnas betyg i gruppspelet landar på 3 så får de ändå fortfarande ses som storfavoriter till slutsegern.

Betyg hittills: 3/5

Tjeckien

Oj, vad när det var att tjeckerna tog sig vidare. Hade laget tagit sig till semifinal vete tusan om de inte gått hela vägen. Tjeckien har nämligen gått från klarhet till klarhet. Och att värdnationen hamnade trea säger nog mer om Tysklands styrka än något annat.

Det är svårt att ge tjeckerna något annat betyg än det näst högsta och även om det måste känts extremt bittert att åka ur med så liten marginal och vara så nära en jättebragd, så kan de hålla huvudet högt och vara stolta över sin insats.

Betyg: 4/5

Serbien

Sämst i gruppen både på förhand och med facit i hand. Glimtvis fanns där tecken på storhet, åtminstone hos spelare som Filip Djuricic Men laget var inte tillräckligt bra, inte tillräckligt organiserade och försvarsmässigt gick de bort sig flera gånger. Något man inte har råd med i en sådan här turnering.

Betyg: 1/5

Portugal

Trots jämnheten i gruppen, så har Portugal från match ett sett ut som det bästa laget, vilket de också blev i och med förstaplatsen i gruppen. Här finns en rad talangfulla spelare som varit själva definitionen av stabilitet och förmågan att ta tillräckligt många poäng i rätt läge. Med andra ord lär det, såsom i Tyskland och i viss mån Danmark, finnas ytterligare en eller ett par nivåer om saker och ting skulle ställas på sin spets i slutspelet.

Dock är Tyskland knappast någon munsbit och all stabilitet kan vara bortkastad vid ett uttåg i semifinalen. Allt annat än vinst eller åtminstone final är ett misslyckande för detta fina fotbollslag.

Betyg: 4/5

Sverige

Turneringens stora överraskning. Laginsatsen har varit fenomenal och även om Håkan Ericsons lilla idé om Branimir Hrgota slog fel, så var det tillräckligt för att en av turneringens utropstecken – Simon Tibbling – skulle hinna komma in och kvittera för att ta Sverige till semifinal.

Sverige har spelat på toppen av sin förmåga och dessutom lyckats komma igen två gånger i prekära lägen. Moralen var hög innan turneringen och nu är den skyhög. Det som kanske fattas i individuell förmåga i jämförelse med andra lag i turneringen tar Sverige igen på moralisk kraft. Topprestation hittills, och hur långt kan det räcka?

Betyg; 5/5

Italien

Italien förlorade turneringen i samband med att Kiese Thelin satte 2-1 på straff i den första matchen. Därefter har italienarna imponerat med 0-0 mot Portugal och likt en ångvält körde de över ett blekt England. Normalt sett vaknar italienska lag lite sent och jobbar sig sedan in i turneringar. I detta fall var det dock för sent, något att tänka på framöver. Stor besvikelse, givetvis, men insatsen i sig är inte usel.

Betyg: 2/5

England

England har haft chansen i varje match att kliva fram och visa att de minsann är så bra som deras kvalresultat tyder på och att engelsmän inte blir bleka möss när de drar på sig tröjan med de tre lejonen. Mot Portugal hade de chansen, men tog den inte. Mot Sverige hade de chansen, och fick den, av Sverige. De tog den inte. Och mot Italien hade de chansen, men såg den inte ens. Uselt.

Betyg: 1/5