Tre managers står för 36 av 39 titlar

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Man Utd manager Sir Alex Ferguson celebrates with the trophy

Att beskriva en klubb som Manchester Uniteds historia i endast en artikel är givetvis omöjligt. Klubben är Englands mest framgångsrika genom tiderna och ett av världens starkaste varumärken. Kanske det starkaste.

Ofta sägs det att verkligheten överträffar dikten, men i Uniteds fall är det nästan som om verkligheten överträffar myten. Sir Matt Busby tog över en ganska så nedgången klubb efter andra världskriget. Den skotske mästarmanagern skrev på ett alldeles unikt kontrakt som gav honom ett extremt starkt mandat att forma klubben. Busby lade sin hand på allt. Inte minst förstod han vikten av att en klubb är större än dess fotbollsspelare och fotboll är underhållning. Mytologiseringen av United startade med Matt Busby.

Klubben bildades 1878 under namnet Newton Heath LYR Football Club. Först 1902 tog de namnet Manchester United och 1910 flyttade de in på Old Trafford. Någon direkt rivstart blev det inte när det gäller framgångar. Den första stora eran kom åren 1907-1911 under managern Ernest Magnall med två ligatitlar och en FA-cup. Sedan hände inte så mycket mer före andra världskriget.

Sir Matt Busby

Vid krigsslutet 1945 tog Matt Busby över rodret och skulle fram till början av 70-talet ta klubben till oanade höjder. Första titeln kom redan 1948 i form av en FA-cupseger, men det var främst på 50-talet Busby dominerade ligan i kamp med gode vännen Stan Cullis i Wolverhampton. 1952 vann Manchester United ligan för första gången på 41 år och det med ett lag som hade en medelålder på 22 år. Efter ligatiteln 1956 döpte media United till The Busby Babes och Cullis Wolves för Cullis Cubs. Busby hade fått fram en exceptionellt talangfull ny ung generation med spelare som Duncan Edwards i spetsen. Och när England var vunnet så skulle Europa erövras nu när de främsta europeiska lagen kunde tävla mot varandra. Efter en kvartsfinal i Europacupen mot Röda Stjärnan Belgrad mellanlandade hela United-laget i München för att tanka 1958. Ett flygplan som aldrig skulle nå England.

Katastrofen inträffade när planet skulle försöka lyfta från Münchens flygplats den 6 februari. Åtta spelare omkom, däribland Duncan Edwards och fler blev skadade, inte minst Matt Busby själv. Förutom den extrema mänskliga tragedin så var den kanske främsta fotbollsgenerationen i mannaminne borta. Busby fick börja bygga på nytt och stöttepelaren blev en av de överlevande i Munchen, mittfältaren Bobby Charlton. Tillsammans med Denis Law och George Best skulle han leda United till nya framgångar på 60-talet. De tre ligasegrarna på 50-talet var ett minne blott när en ny titel togs 1964/65. Totalt sett fick Busby ihop till två ligatitlar, en FA-cup och en Europacuppokal under 60-talet. Just Europacupvinsten 1967/68 var nog höjdpunkten i Matt Busbys karriär, som första engelska lag fick de lyfta mästarcupen och det förstärktes av att det var just samma titel de var ute efter tio år tidigare och som slutade på flygplatsen i München. Sir Matt Busby hade byggt två storlag under sin tid som manager. Dessutom ska man lägga till FA-cupmästarna 1948, vilka bestod av helt andra killar än de som dominerade på 50-talet.

Efter Busby gick Manchester United in i en mörkare period. Det gick faktiskt så illa att klubben fick tillbringa en säsong i andradivisionen. Flera var de managers som misslyckades att ens komma nära Matt Busbys prestationer, trots att de hade tillgång till rätt stora medel i en klubb som redan då kanske var världens mest kända. Rekordvärvningar som Bryan Robson 1981 anlände 1981från West Bromwich Albion för hela 1,5 miljoner pund. Ett rekord som skulle stå sig i sex år. Men, trots detta, så blev det under 70- och 80-talet endast tre titlar. Alla i FA-cupen (1976/77, 1982/83 och 1984/85).

Sir Alex Ferguson

Ron Atkinson fick sparken 1986 efter att säsongen 1985/86 startat lysande i ligan och med tanke på spelarmaterialet var förväntningarna höga. Äntligen en titel. Laget tappade formen och återigen susade Liverpool och Everton om. Dessutom såg Arsenal ut att ha något på gång. Spurs hade ett lag fullt av stjärnor och till och med lilla West Ham tog sig förbi i tabellen. Tålamodet var slut och man tog det säkra före det osäkra och värvade Aberdeens demonmanager Alex Ferguson. Med tanke på hans osannolika framgångar med Aberdeen, var man nog i ett läge där man insåg att fixar inte Ferguson en ligatitel, så gör ingen det.

Och det skulle dröja.

Först 1989/90 togs den första pokalen och det var FA-cupen. Tålamodet var på väg att rinna ut även för Ferguson. Men efter bucklan på Wembley så verkade det inte finnas någon hejd på framgångar. Första ligatiteln kom 1992/93 och Ferguson var på väg in i ett unikt läge där han satt stopp för den destruktiva dryckeskulturen genom att sälja spelare som Norman Whiteside och Paul McGrath samtidigt som köpet av den egensinnige fransmannen Eric Cantona blev en fullträff. Spelare från 80-talet såsom Bryan Robson, Mark Hughes, Steve Bruce och Brian McClair gick mot en ny vår. Och så var den berömda gyllene generationen på väg fram. Paul Scholes, Nicky Butt, Gary Neville, Phil Neville och David Beckham.

Mellan 1989/90 till 2012/13 tog Sir Alex Ferguson inte mindre än 25 titlar, vilket gör honom till den överlägset mest framgångsrike managern i den engelska fotbollshistorien, ja, sannolikt överhuvudtaget. Och om Matt Busby lyckades vinna med två till tre generationer av framgångsrika lag, lyckades Ferguson med bedriften att helt utradera den frågan. Likt Liverpools Bob Paisley, fast under en längre period, skiftande han spelare undan för undan och det verkade inte spela någon roll vem som togs in – i United-tröjan blev de så mycket bättre.

Skärskådar man Uniteds meritlista så kan man se att av 39 titlar (räknar inte med Community Shield eller Super cups-matcher, utan riktiga titlar) står tre managers för 36 av dem. Vi talar om tre perioder, först under Ernest Magnall där tre titlar togs, sedan Matt Busby med åtta titlar togs och slutligen Alex Ferguson, där 25 titlar togs. Ron Atkinson lyckades med två FA-cuper och Tommy Docherty med en. Allt fördelat på 22 managers.