Svårare att upprepa fjolårets prestation

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Det var en märklig säsong 2014/15. Chelsea var det enda lag som lyckades uppvisa någon form av stabilitet, klass och helgjutenhet. Därav ligasegern. Svårare nu.

Det blev aldrig någon kamp förra säsongen, vilket etablerades från första början när det stod klart att Cesc Fabregas och Diego Costa bärgats och därmed insåg nog alla att de sista pusselbitarna var på plats. Som det ser ut nu så kommer Chelsea inte att försvagas till kommande säsong, snarare tvärtom, däremot finns det flera lag som förstärker och inte kan väl motståndet bete sig lika blekt i ytterligare en säsong?

Pusselbitar

Petr Cechs flytt från Chelsea till Arsenal innehåller en hel del intressant symbolik. Som definitionen av stabilitet, erfarenhet och framgång går det inte att få en bättre back up till Thibaut Courtois. Problemet är bara att Cech själv vill mer och inser att han har en större roll att spela i ytterligare några år. Att Mourinho släpper honom till den kanske svåraste rivalen känns därmed lite märkligt. Eller så är det helt enkelt en present. En uppskattning för Cechs alla år i Chelsea från The Special Ones sida? I så fall är det vackert.

För på samma sätt som Fabregas och Costa var pusselbitar som saknades i ett för övrigt starkt lagbygge som Chelsea, så är en målvakt av Cechs kaliber, en mittback och en klassforward, det som saknats i Arsenal. Chelsea spelade helgjuten fotboll ifjol. En tydlig spelidé, få skador och spelare som passar perfekt för sina väldefinierade uppgifter. Och när det inte finns så mycket till utmaningar från andra lag, så innebär det en ligaseger. Även denna säsong kommer Mourinho att lita till samma helgjutna stabilitet. Backlinjen är ligans allra bästa. Den kommer att vara så ytterligare i ett par år, däremot måste Mourinho redan nu börja spela in några arvtagare. Kurt Zouma har kapaciteten och det är inte svårt att förstå Mourinhos intresse för Evertons John Stones.

Omställningsspelets virtuoser

Mittfältet är omställningsspelets virtuoser och så länge Chelsea kan styra matcherna enligt deras egna taktiska upplägg finns det få lagdelar i världen som är vassare. Möjligtvis behöver Juan Cuadrado ersättas, då han inte lyckats anpassa sig till England och Chelsea ännu.

Längst fram ser det faktiskt bättre ut än ifjol. Diego Costa kommer inte att orka fightas ensam på topp under en hel säsong. Då är Loic Remy en lysande ersättare, särskilt med tanke på att han har en förmåga att dominera mot de lite sämre lagen och därmed avlasta Costa när serielunken blir för tuff. Lånet av Radamel Falcao är också ett smart drag. Alla vet vad Falcao kan, även om han var helt malplacerad i Manchester United. Men vilken spelare att kunna hoppas på när de stora matcherna stundar och Costa är skadad eller måste bytas ut. Då är det läge för Falcao att ta fram sin högstanivå.

Finns det några svagheter? Jo, laget klarar inte av särskilt många skador. Mourinho går runt på en relativt liten trupp och oavsett hur många matcher eller turneringar han deltar i, så är det ofta i stort sett samma gubbar på plan. Förra säsongen var laget förskonade från skador en masse. Dessutom har Chelsea svårt att vända och föra toppmatcher som inte hamnar i Mourinhos taktiska fålla. De till synes starkare trupperna i Arsenal och Manchester United har därmed sin chans i att ta tag i matcherna och tack vare individuell förmåga undvika Chelsea-fållan. Förra säsongen fanns inte sådan kvalitet hos någon motståndare, åtminstone inte under en tillräckligt lång period. Mycket tyder dock på att det kommer bli andra bullar 2015/16. Jose Moruinhos Chelsea måste därmed höja sig ytterligare ett snäpp för att bärga ännu en ligatitel. Dessutom lär trycket på en framgång i Champions League kräva mer av den redan relativt sårbara truppen.