Stryktipsmatch 6: Burnley piskat att vinna mot West Ham

Inför veckans Stryktips Nyheter Stryktips tips

Bottenstriden i Premier LeagueBurnley beger sig till östra London och Upton Park för att gripa det sista halmstrået. West Hams fina form från inledningen av säsongen har planat ut rejält och även om Burnley inte gjort mål sedan i mitten av mars, finns där en chans till bortaseger.

Moralen i Burnley är det inget fel på. De kommer att kämpa in i det sista. Och mot West Ham finns en chans att vända på en fullkomligt förödande trend som skulle knäckt vilket lag som helst.

Den 14 mars skrällde Burnley mot självaste Manchester City i en övertygande 1-0 seger. Innan dess hade The Clarets gått mållösa i två matcher, men vad värre är, målet den 14 mars är det senaste Burnley gjort i Premier League! Fem matcher har passerat utan nätkänning. De tre senaste är dessutom uddamålsförluster. Onekligen en rad som knäcker moral. Små marginaler som gått åt fel håll, vilket är skillnaden mellan nedflyttning och en mittenplacering.

Men det finns en stark ryggrad i Burnley och medan West Ham inte har särskilt mycket att spela för och det sprakar inte längre om Sam Allardyce mannar, finns där en chans. Burnley kan mycket väl gripa det sista halmstrået och ta tre poäng på Upton Park. Frågan är dock om det räcker?

Om det åter blir en förlust för The Clarets är det med all säkerhet helt kört, men en seger och nytt självförtroende kan bli början på en ”Great Escape”, då Hull väntar veckan efter i en tvekamp som Burnley har goda förutsättningar att vinna. Därefter tar de emot Stoke City på Turf Moor. Ett lag som inte har något att spela för. Avslutningen mot Aston Villa borta är dock lite knivigare, lite beroende på hur det går för Birmingham-laget. Sannolikt är det formstarka Villa redan klara för en ny säsong i Premier League och kan mycket väl vara påverkade av FA-cupfinalen. Med andra ord är det just på lördag, i stryktipsmatch nummer 6 som det avgörs för Burnley och en del talar för att de kan ta en trepoängare.

Resan från nordväst till London för Burnley-fansen kommer att präglas av en nervositet de inte känt av sedan den för ligamästerskapet avgörande matchen borta mot Manchester City i maj 1960. Den gången vann Burnley med 2-1 och korades till mästare.

Maine Road – en dag i maj 1960

Manchester Citys klassiska Maine Road var fullsatt. Dessutom trängdes horder av fans utanför arenan. Intresset var gigantiskt och det fanns inte plats för alla. Inte minst hade Wolverhampton Wanderers fans begett sig till Manchester för att med egna ögon få uppleva lilla uppstickaren Burnley förlora för att ligatiteln åter skulle få hamna i mäktiga Wolves händer. Men viss oro fanns i Wolves-leden, då Burnley spelat en fantastisk fotboll hela säsongen. Ledda av eleganten och mittfältsgeniet Jimmy McIlroy. Fast inte kunde det väl räcka hela vägen..?

Burnleys landslagsman och ytter John Connelly var skadad, men en viss Trevor Meredith hade redan hunnit vikariera och på Maine Road var han mer än redo. Ett misstag av Citys legendariske målvakt Bert Trautman (mannen som spelade färdigt FA-cupfinalen 1956 med en bruten nacke) efter ett inlägg från Pilkington gav Burnley ledningen, men kvitteringen kom, bara för att unge Meredith fick avgöra med sitt 2-1 mål strax före halvtid. Wolves-supportrarna fick resa hem förtvivlade över att inte fylla det stora pokalskåpet med ytterligare en buckla, medan Burnley kunde återvända till Lancashire för att inleda ett firande som till och med slog drottningens båda besök under 50-talet.

Manchester City vs Burnley 1-2, Maine Road i maj 1960 Burnley: (2-3-5) Blacklaw – Angus, Elder – Adamson, Cummings, Miller – Meredith, McIlroy, Pointer, Robson, Pilkington

Kanske kan Burnley starta tåget mot en ny fest, en ”Great Escape”? I så fall krävs en tvåa i stryktipsmatch nummer 6.