Söndagens fotbollsgodis i Premier League

Nyheter

mourinhoNi har säkert varit med om det. Man köper sig en stor påse med godis och känner sig lika lycklig som när man var ett litet barn. Man tömmer påsen på innehållet i en skål och slår sig ner i diverse bekväma möbler för att avnjuta det man precis valt ut och gillar allra mest. Lördagsgodis är en höjdpunkt på många sätt, och många gånger låter man den tomma påsen ligga kvar framme, det är ändå helg och då vill man inte anstränga sig för mycket. Så, man vaknar upp på söndagsmorgonen och inser att man behöver städa undan från dagen innan och tittar i påsen. Där ligger det ett gäng av de allra godaste bitarna kvar som av någon anledning inte följde med resten av innehållet ner i skålen. Precis så är det med engelsk fotboll och tips. Det största delen av godiset intas på lördagen, men det finns riktigt smaskiga bitar även på söndagen. Så även denna helg! Låt oss se hur söndagens fotbollsgodis smakar.

EXTREMT viktig match i botten

Det här är den allra sista chansen som Sunderland kommer att få att hänga på i Premier League och förhoppningsvis ta sig ovanför strecket. Det är två lag med gryende form som möter varandra, lagen har fått tagit mycket stryk de senaste omgångarna, vilket gjort att de placerat sig där de numera befinner sig. Sunderland har haft en riktigt tung period den senaste tiden men det är framför allt de två senaste matcherna som sticker ut å de grövsta. Det är inte många lag i Premier League som har lyckats ta poäng borta mot Manchester City, men Sunderland lyckades med den bedriften när de fixade ett 2-2-resultat på Etihad Stadium, vilket var en rejäl näve grus i Citys planer om en ligatitel. Men det räckte inte där. Bara tre dagar senare tog man sin nya skalp när man som första lag för säsongen lyckades slå Chelsea på Stamford Bridge. Två bortamöten för bottenlaget mot tvåan och trean i ligan som slutade i totalt fyra poäng av sex möjliga för Sunderland. Imponerande, med andra ord. Vem låg bakom dessa poäng? Jo, Connor Wickham som gjorde båda målen mot City och ett mot Chelsea. Han är en intressant ung spelare som tidigare under säsongen spelat i både Sheffield Wednesday och Leeds innan han kom tillbaka till Sunderland. Problemet är att Sunderland nu möter ett lag som precis som dem kämpar om att hålla sig kvar. Det skiljer just nu ett poäng mellan lagen och Sunderland har tre poäng upp till en säker position. Cardiff har bättre form och vann nyligen sin andra bortamatch för säsongen mot Southampton, alltså är de inte så uträknade som man kanske tror baserat på oddsen. Just nu är det fördel, såklart, för Sunderland men 1,85 i odds är inte mycket att hänga i granen. Mer intressant blir det oavgjorda resultatet och oddset till det. 3,40 känns riktigt bra och oavgjort är långt ifrån otroligt. Dessutom med tanke på att tidigare möte mellan lagen slutade just 2-2. Sunderland är dessutom delat sämsta hemmalaget i Premier League med endast tre vinster.

Ettan mot tvåan, nu avgörs det

Det är också ett toppmöte som väntar på söndagen. Liverpool har nu alla möjligheter i världen att verkligen sätta in nådastöten på Chelsea. Skulle Liverpool vinna mot Chelsea så är det lilla hot som Chelsea fortfarande utgör helt pulvriserat. Liverpool skulle i så fall få 83 poäng, hela åtta mer än Chelsea, vilket skulle betyda att allt hopp är släckt för Mourinho. Det är inte heller speciellt otroligt att så också kommer bli fallet. Mourinho lär nog mer tänka på returen i Champions League mot Atletico Madrid, eftersom chansen fortfarande är mycket stor att de tar sig vidare till final. Chansen att vinna Premier League är betydligt mindre, dessutom saknar man spelare, bland annat viktiga målvakten Peter Cech. Liverpool har dessutom inte förlorat en enda match under 2014, dessutom har de elva (!) senaste matcherna slutat med trepoängare, där man bland annat skåpat ut Manchester City, Manchester United, Tottenham och Arsenal. Att Brendan Rogers mannar är storfavoriter till att vinna den här matchen är alltså en underdrift. Det ska väldigt mycket till om Chelsea ska orka utmana en närmast klar ligavinnare, dessutom med decimerat manskap och en än viktigare match i Europaspelet som väntar. Nej, även om oddset inte är det bästa för Liverpoolseger, 1,63, så är det helt klart allra troligast och vi väljer att sätta våra slantar på en etta.

Formstarka Palace grusar Pellegrinis planer?

Crystal Palace har gått extremt starkt den senaste tiden. Allting började egentligen med att man vann hemma mot Chelsea. Efter det har man inte förlorat och är nu uppe i en svit på fem segrar. Det är inte heller vilka lag som helst som fått se sig slagna av London-laget. Everton åkte förra veckan på en jobbig förlust mot Crystal Palace, Everton som nu jagar efter en eventuell Champions League-plats. Man kan säga att Crystal Palace gjorde Londonkonkurrenten Arsenal en tjänst genom att besegra Everton. Jason Puncheron är fortsatt en av Crystal Palace viktigaste spelare och på de senaste fem vinsterna har han gjort hela fyra mål. Palace, som var uträknat efter 24 omgångar, har nu tack vare vinsterna säkrat ett kontrakt till nästa säsong och kan fortfarande klättra. City kommer dock att bli en svår uppgift för laget att lösa, men det är tydligt att City inte är i samma form längre. En sådan tydlig sak är att man inte har kunnat hålla tätt bakåt de senaste fem matcherna, utan alltid släppt in minst ett mål, något som City annars har varit mycket duktiga på att undvika i ligan. De inbördes mötena mellan lagen har dessutom alltid varit mycket jämna. Säsongens tidigare möte mellan lagen slutade endast 1-0 till City och i ligamatcherna innan dess har Crystal Palace alltid lyckats göra mål på City. Det finns med andra ord all anledning i världen att höja ett varningens finger här för Crystal Palace. Just nu står oddset på en Palace-vinst på 6,80, vilket är skyhögt med tanke på förutsättningarna. Dock måste City vinna matchen för att fortfarande ha en chans på ligatiteln, och med det i åtanke riktar vi istället blickarna på det oavgjorda oddset. 4,50 är också det riktigt bra, så på det oddset landar våra slantar.