Sagan AFC Bournemouth fortsätter

Inför Premier League 15/16 Nyheter

AFC Bournemouth

Seger i The Championship och en manager som knappt vet hur det är att förlora med sitt AFC Bournemouth lovar gott inför lagets första sejour i Premier League.

Frågan är bara när en staty ska resas över Eddie Howe. Få skulle nog protestera om det gjordes redan idag, då Bournemouth bästa tid är nu. Samtidigt är det inte det lättaste att överleva en första säsong i Premier League och klarar man det så är det än svårare att klara sig kvar säsong två. Eddie Howe har dock, trots ett inte särskilt namnkunnigt lag, chansen.

Smarta nyförvärv

Howe har fokuserat på smarta köp lite under radarn som förhoppningsvis ska vara lite listigare än motståndarna. Och det är just Howes list som kommer att vara avgörande och som hela staden Bournemouth måste lita sig till. Från Everton har han värvat rutinerade Sylvain Distin. Född 1977, så får fransmannen anses som en åldring, men är en av de mest vältränade och håller säkert ytterligare ett par år. Onekligen en viktig pusselbit för att få in Premier League-rutin i laget. Som möjlig radarpartner i mittlåset har Howe investerat i Ipswich lovande Tyrone Mings. En spelare med stor potential, men som ännu kanske inte riktigt närmat sig de högt ställda förväntningarna. Om Howe kan få Distin och Mings att fungera ihop, kan vi nog förvänta oss ett solitt försvar. Kombinationen är i tankevärlden rätt kittlande. Visserligen har Howe även tillgång till lagets bästa mittback från ifjol Steve Cook som bildade mittlås med lagkaptenen Tommy Elphick. Men frågan är om de håller för Premier League? Mings och Distin kan även användas på ytterbacksplats, men bäst är de i mitten. Duktige högerbacken Simon Francis kommer också att bli en stor tillgång under säsongen.

Den snabbe yttern Christian Atsu tillhör Chelsea, men lånades ut till Everton under förra säsongen. Trots att ghananen var lysande i afrikanska mästerskapen fick han inte saker och ting att funka i Everton. Under Howes ledning lär han dock få betydligt större förtroende och kan han nå samma höjder som i afrikanska mästerskapen, så har Bournemouth en ytter i världsklass. Ett annat intressant nyförvärv är forwarden och norrmannen från Blackburn Rovers – Joshua King – även det en kille med stor potential som ännu inte blommat.

Harry Arter är stjärnan

På mittfältet finns redan skotten Matt Ritchie, som inte bara har debuterat i landslaget, utan blev ifjol utnämnd till Football Leagues bäste spelare i en undersökning av tidningen FourFourTwo. Elva mål och hela tretton assist i ligan talar sitt tydliga språk. Kan han fortsätta att leverera på högsta nivå i samarbete med mittfältsgeneralen Harry Arter, har Howe nyckeln till Bournemouths eventuella framgång. Arter är stjärnan och han måste lyckas. Längst fram vilar ett tungt ok på Callum Wilson och Yann Kermorgant som verkligen behöver stöd av Joshua King. Om de tre finner toppformen kan inget lag känna sig säkra, oavsett vem av dem som är på plan för tillfället. Dessutom har Howe stärkt upp laget med två nya målvakter i Adam Federici och Artur Boruc samt den lovande backen Filippo Costa från Chievo, vilket ger ytterligare stadga åt försvaret.

Howe tar mycket inspiration från Josep Guardiola och FC Bayern Munchen, särskilt avseende träningsmetoder. På så sätt har han också med oerhört små medel lyckats bygga ett mycket välspelande lag. I Premier League räcker detta dock inte särskilt långt ifall man inte har ett stabilt försvarsspel. De starka omställningslagen pulvriserar motstånd som är bra på att hålla boll, men inte kan hålla tätt bakåt.

Howes värvningar handlar om att lyckas få fram mer av spelare än vad andra managers kan, något han har bevisat genom åren med tanke på hur snabbt Bournemouth har klättrat i ligasystemet. Denna smartness är lagets hopp och mycket tyder på att Howe kommer att klara kontraktet, vilket – i så fall – är mer än godkänt. Hela England söker också med ljus och lykta efter en briljant engelsk manager som kan göra avtryck i världsfotbollen igen. Faktum är att den senaste engelske managern som vann en ligatitel var Howard Wilkinson i Leeds 1992… Och inte finns det någon uppsjö av engelsmän att välja bland när Roy Hodgson ska ersättas. Mycket av hoppet står till 37-årige Eddie Howe.