Moyes sparkas från Manchester United

Nyheter

moyes-2Det har spekulerats länge kring det, David Moyes vara eller icke vara. Managern som handplockades av Alex Ferguson från Everton fick ta över ett Manchester United som var regerande ligamästare och dessutom ett av favoritlagen inför stundande Champions League-spel. På många sätt kan man tro att det var ett perfekt tillfälle för David Moyes att ta över, han fick ändå ett lag med lång vinnartradition och ett gäng spelare i världsklass att styra. Men så enkelt var det inte. Arvet efter Ferguson skulle visa sig vara alldeles för svårt att leva upp till. Säsongen blev inte alls som det var tänkt, varken för Moyes, Ferguson, de amerikanska ägarna, Uniteds spelare eller fansen. Det blev istället en katastrof och det framgick ganska snart att det var en otacksam uppgift ”The Chosen One” hade att lösa. Resultaten uteblev, svidande förluster ställdes på rad och spelet låste sig, trots alla världsspelare Moyes hade att välja på. Säsongen för Moyes kommer att sluta titellös. De två inhemska cuperna är man utslagen ur, sjundeplatsen verkar vara vigd åt laget så ingen Premier League-titel, dessutom utslagna ur Champions League, en turnering man inte kommer att få spela nästa säsong. En hemsk säsong för alla United-fans, med andra ord.

Vem ska ta över?

Diskussionerna om Moyes har gått varma under hela säsongen och det som egentligen har varit den stora snackisen handlar om att man verkligen trodde på Moyes, att det var han som skulle lyfta laget på nytt bara man gav det tillräckligt med tid. Även Alex Ferguson, som faktiskt handplockat honom, sa att han måste få en chans att komma in i det och att Manchester United inte är en klubb som byter manager på löpande band utan man står bakom sin manager och ger denne tid att arbeta med. Så blev tillslut inte fallet, Moyes fick en mycket kort tid i United och nu är det Ryan Giggs som går in som tillförordnad manager tills Uniteds ledning kommer fram till vem det är som ska ta över. Frågan är vem som kan axla manteln och leva upp till Fergusons arv.

Med tanke på att det uppenbart är så att Giggs enbart tar över tillfälligt så lär United redan nu ha ett namn som de spanat in extra mycket. Men vem kan det bli? Det talas bland annat om Laurent Blanc, nuvarande tränare i PSG som ryktas få lämna för att ge plats för Zinedine Zidane. Man pratar också om Fabio Capello som förnärvarande tränar Rysslands landslag i fotboll och har ett VM-slutspel att vänta till sommaren. Dessutom snackas det om Jürgen Klopp som tränar Borussia Dortmund i nuläget. Louis van Gaal, just nu sportchef i Ajax, är även det ett namn som dykt upp. Han har bland annat tränat Bayern München, Barcelona och det holländska landslaget. Oavsett vem det är som kommer ta över så är en sak säker. Uppgiften kommer bli svårt. Uppgiften kommer bli stor. Och för det så krävs det sin tränare.