Manchester City sprakade, sprudlade och dominerade

Nyheter Premier League

Manchester City goalkeeper Joe Hart hugs Vincent Kompany at the end of the Barclays Premier League match between Manchester United and Chelsea played at the Etihad Stadium, Manchester

Manchester City imponerade allra mest i den andra omgången av Premier League och när de gör så kan det vara svårt att se hur man ska kunna stoppa dem över huvudtaget.

Men en säsong är lång och City har en tendens att blanda och ge, eller snarare försvinna i ett mörkt hål där kreativiteten hos David Silva är som bortblåst och Yaya Touré verkar gå på halvfart. När dessutom Vincent Kompany såg seg ut ifjol infann sig en känsla av att truppen var mätt och kanske passerat sin peak. Manuel Pellegrini sågs som en svag ledare i jämförelse med främst Jose Mourinho och det kändes som en tidsfråga innan en ny manager skulle ta över och rensa upp i truppen.

Lysande Manchester City mot Chelsea

Men så kom premiären. Ett lysande City, där David Silva dansade fram. Och det följdes upp av andra omgångens överkörning av Chelsea. Ja, eller överkörning och överkörning… Det har ju diskuterats. Mourinho själv anser att det var en match av två halvlekar, där Chelsea ägde den andra och att det blev så pass stora siffror återspeglades inte alls av matchen. Fler experter har också påpekat att matchen var jämnare än siffrorna visade och att det handlade om små marginaler i avgörande moment.

Och visst, Chelsea var inte dåliga, men de var för dåliga för Manchester City. Det var aldrig något snack om vilket lag som var bäst. City tog tag i taktpinnen och höll i den från början till slut. Dessutom mot regerande mästarna. David Silva dansade igen. Yaya Touré och Fernandinho dominerade på mitten och Sergio Aguero såg livsfarlig ut så fort han fick bollen. Vincent Kompany gjorde mål igen. En alldeles lysande insats av det himmelsblå Manchester-laget.

Everton och Swansea imponerade

Även Everton FC imponerade borta mot Southampton. Efter en något darrig start hemma mot Watford i premiären, så gick laget ut med en helt annan frenesi och framåtanda. Dessutom lysande insatser från de spelare som laget väntat på ska kliva fram, såsom Ross Barkley, Romelu Lukaku, Arouna Koné (igen) och John Stones. Southampton däremot har en del att fundera över, främst avseende lite för enkla misstag i försvarsspelet. Ronald Koeman såg klart oroad ut. Laget som töms på spelare inför varje säsong har kanske inte nio liv. Vi får se. Enda smolket i glädjebägaren för Everton är dock att Manchester City väntar i nästa omgång.

Swansea fortsätter att imponera och inte minst deras mittfältsmotor Jonjoe Shelvey. Återigen en stark insats mot Newcastle och det ser onekligen stabilt ut för walesarna.

Omgångens besvikelser

Chelsea var givetvis en av omgångens stora besvikelser. En svag premiär har följts av historien runt lagets läkare och Jose Mourinhos lag är inte i balans. Dessutom ser det tufft ut att få loss John Stones från Everton. Budet ligger nu på över 30 miljoner pund, men fortfarande nej. Det ryktas att Chelsea dock inte givit upp ännu. John Terry plockades ut efter endast en halvlek och har varit chef i ett försvar som sett lika stelt och trögt ut hittills i år, som de var Fort Knox ifjol.

Den största besvikelsen är dock Dick Advocaats Sunderland. Det är ett lag med förhållandevis bra spelare, men balansen är usel och ofta är det spelare som kanske tjänar mer än vad de egentligen presterar. En del var bra tidigare i andra klubbar, men verkar ha tappat allt i Sunderland och laget har inlett året lika uselt som stora delar av ifjol. Advocaat är väl medveten om detta och tycker sig inte se några förbättringar från ifjol och nu kallar han till krismöte. Om inte säsongen ska urarta på ett tidigt skedde så måste Sebastian Larsson och company ta sig i kragen rätt snart.

Gnetlagen och nya intressanta matcher till helgen

Gnetlagen hittills är fullpoängarna Manchester United och Liverpool. Båda har två 1-0-segrar bakom sig, men spelet har knappast värmt. Tror inte fansen känner sig lugna inför den fortsatta säsongen. Dock är det ofta bra för självförtroendet och tecken på något bra när man vinner, trots att spelet inte stämmer.

På söndag drabbar de två formstarka Everton och Manchester City samman på Goodison Park. Visserligen intressant, men den nivå City legat på i inledningen är inte Everton ens nära. Det kommer bli tufft för The Toffees. Arsenal tar emot Liverpool på måndag, och då får vi se om The Gunners kan bygga vidare på de fina intentioner som fanns i matchen mot Crystal Palace, medan Liverpool får bekänna färg.

På stryktipset finner vi flera hyperintressanta matcher. Ska Sunderland kunna rubba starka Swansea i stryktipsmatch 4? Ett rejält test för de båda. Desperation eller fin form? Tror Swanseas form övertrumfar och desperationen skruvas upp ytterligare ett snäpp i norr. West Ham har inlett rätt bra och tar emot Bournemouth i stryktipsmatch 5, som också inlett rätt bra, men har haft en del som inte studsat deras väg. Oerhört intressant att se om det är en tillfällighet eller om det är just dessa marginaler som gör att Bournemouth inte räcker till? Spelet har det inte varit något fel på. Tottenhams form är det nog många som fortfarande är osäker på, vilket gör att stryktipsmatch2 borta mot starka Leicester kan bli en vägvisare för båda lagen.

Sammanfattningsvis från den andra omgången:

Bäst

  1. Manchester City
  2. Everton
  3. Swansea

Besvikelser

  1. Sunderland
  2. Chelsea

Gnetlagen

  1. Liverpool
  2. Manchester United