Makalösa Wigan

Nyheter

dzeko-cityWigan Athletic befinner sig just nu på en sjundeplats i The Championship, med goda chanser att ta sig upp på en eftertraktad Play Off-plats till Premier League. De ligger på samma poäng som Reading, som har den sista platsen i Play Off, men har samtidigt två mindre spelade matcher, något som kan ta dem upp på en femteplats om trepoängarna trillar in. Leicester och Burnley ser ohotade ut i toppen av tabellen och blir med största sannolikhet de två lag som tar direktplatserna. Wigan ser förtillfället ut att vara det lag som kanske har mest att göra i Premier League av det lag som kämpar om den tredje uppflyttningsplatsen. Och det var imponerande det som hände i helgen.

Kan Wigan försvara sin titel?

Wigan spelade i helgen sin favoritturnering, FA-cupen. Man mötte på nytt Manchester City, laget som man lyckades slå i precis samma cup förra året, och det sas att det var omöjligt att blixten skulle slå ner på samma ställe två gånger. Det påståendet visade sig vara felaktigt. Återigen stod Wigan för en fantastisk insats i FA-cupen när man lyckades vinna med 2-1 mot City. Som Championship-lag får man ta tillvara på sina chanser och det har Wigan verkligen gjort. Man vann cupen förra året, vilket gör Wigan till titelförsvarare. Ett arbete som de hittills skött med bravur. Man har nu slagit tre lag från Premier League ur cupen, Cardiff och Crystal Palace de andra två som fått se sig besegrade av Wigan.

Det är i sådana här matcher som fotbollshistoria skrivs. När lillebror står mot den stora, internationella klubben med alla storstjärnor. Man är på förhand uträknade, få tror på en och fansen drömmer om att man ska kunna ta sig vidare genom mirakel. Det krävdes både mirakel och skicklighet under helgens match. Ett disciplinerat Wigan stod i 95 minuter emot Citys anfall och det var ett mirakel att inte bollen studsade in för de ljusblå.

Nu är det Arsenal som väntar Wigan i FA-cupens semifinal. Man kan inte direkt påstå att Wigan får de enklaste av vägar men om man slår Arsenal på Wembley i mitten på april så ställs man mot antingen Hull eller Sheffield United i finalen. Som vi har sett kan det hårt slitande Wigan ta rejäla skalper så Gunners ska nog inte se saken som klar innan 2×45 minuter har spelats. Wigan har trots allt en titel att försvara och en Europaplats hägrar för vinnaren av FA-cupen.