Kan Sherwood återuppväcka Aston Villa

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Aston Villas manager, Tim Sherwood

En katastrofal säsong fick en temporär vändning när Tim Sherwood tog över, men orosmolnen hopas åter över Villa Park.

Visst, Sherwood spurtade bra och fick vara med en FA-cupfinal, men denna magiskt traditionsrika klubb förtjänar bättre. Förlusten i FA-cupfinalen var också så förnedrande definitiv att man det nästan hade känts bättre om de åkt ut i semifinal med flaggan i topp. Tim Sherwood har gjort sig ett namn som ett frispråkigt tränarämne i Spurs ungdomsled. Till sin stora besvikelse fick han dock inte fortsatt förtroende att leda Tottenhams A-lag, men i februari 2014 dök chansen upp att återupprätta ett Aston Villa som under Paul Lamberts ledning sett alltmer trött och ointressant ut. Egenskaper som till slut brukar leda till degradering. Och Villa var definitivt på väg dit. Ingen struktur i spelet, begåvade spelare som inte lyckades kliva fram och allmän… trötthet.

Ny energi

Sherwoods energi gav resultat direkt och inte nog med att han räddade laget från nedflyttning, han tog Villa till en FA-cupfinal. Men ändå… Ser man till antal vinster sedan han tog över så vinner han knappt varannan match, vilket är lite oroväckande för en coach som på klassiskt engelskt manér har en förmåga att gå in och inspirera. Funkar det inte fullt ut när man tagit över efter en av de tröttaste ledningarna på länge, ska man nog höja ett varningens finger. Faktum är att upphämtningen avstannande ganska så tvärt mot slutet.

Nu har dock Sherwood chansen att bygga ett lag och visa belackarna från Spurs att han visst klarar av att leda ett lag till den absoluta toppen. För även om det kanske inte är aktuellt för Champions League-spel så är Villa ett lag som ska ligga strax därunder och vara med och tävla om andra pokaler. Avståndet dit är rätt långt just nu.

En markering av inriktningen är nog att Sherwood släppte Andreas Weinman, som är en teknisk och populär spelare, men inte passar Sherwood. Även gamlingar som Darren Bent släpps. Tom Cleverley ville han gärna behålla efter lånet från Manchester United, men engelsmannen valde att skriva på för Everton istället. Än värre är dock förlusterna av Fabian Delph och Christian Benteke. Att belgaren Benteke skulle lämna var knappast någon överraskning och säkerligen något Sherwood redan kalkylerat med. Däremot blev Delphs avsked desto tristare.

Hjärtat i Aston Villa hade precis meddelat att han stannar och vill leda klubben som kapten, men så skedde en helomvändning och han skrev på för Manchester City. Svekdebatten är minst sagt infekterad. Delph lär få en mycket välfylld plånbok, men han har också förbittrat de fans som höjt honom till skyarna och var obrottsligt lojala. Det var just mittfältet som fick Aston Villa att vakna till ifjol. Under ledning av den magnifike Delph såg Cleverley och en underskattad Ashley Westwood till att hålla rent för att unge Jack Grealish skulle få utrymme för sin kreativitet och längst fram fanns en Christian Benteke som hittat tillbaka till den nivå alla vet att han kan ligga på.

Förstärkningar är ett måste

Nu är mittfältets kärna bort såväl som Benteke och Villas fans har en nervös tid att vänta fram till dess att transferfönstret stängs. Sherwood måste finna tillräckligt bra ersättare och samtidigt inte släppa fler spelare. Rykten som att Adebayor kan vara på väg lär inte trösta någon. Köpen av Micah Richards på backen och Scott Sinclair som forward/ytter är dock intressanta, såväl som Lilles mittfältare Idrissa Gueye. De två förstnämnda är i grunden bra spelare som drabbats av Manchester Citys berömda frysbox, där det är svårt att hitta ut. Korta kontrakt med utlåning till andra ställen brukar inte hjälpa.

Nu har Sherwood chansen att väcka de förmågor som finns hos de tu. Gueye är en mittfältare med stor potential och kan han bara bära oket från Delph samt Cleverley, kan det bli riktigt bra. Värvningen av den lovande franske vänsterbacken Jordan Amavi är också intressant, eftersom det förutom Richards finns viss oro försvarsmässigt. Ron Vlaar har lämnat, då han inte skrivit på nytt kontrakt och kunde välja ny klubb som free agent. Dessutom var det just försvaret som föll ihop med jämna mellanrum, något man inte gör ostraffat i Premier League. Om det råder oro på försvarssidan och mittfältet försvagats rejält, så handlar det snarare om desperation på anfallssidan. Visst, Scott Sinclair kan lira på topp, men är nog bäst som ytter. Därmed återstår gamle trotjänaren Gabby Agbonlahor och Libor Kozak. På tok för tunt helt enkelt. Fler värvningar behövs och det ska bli extra intressant att följa hur Sherwood löser detta under juli-augusti.

Onekligen är detta Sherwoods stora chans som manager och den kommer inte att vara lättagen. Aston Villa har saknat riktning under en längre period och den sovande jätten behöver en rejäl omskakning, men å andra sidan är väl Tim Sherwood rätt profil för just det jobbet. En rimlig målsättning är att åter gå långt i någon cup, men framförallt etablera sig på över halvan med ett lag och en spelidé som ser ut att vara på väg framåt.