Barcelona – totalfotbollens arvtagare

Champions League Nyheter

FC Barcelona

Idag är FC Barcelona inte bara en gigantisk klubb med ett ärorikt förflutet, det är också en klubb vars förmåga att fostra egna produkter väcker avund och vilja att ta efter. Barca är en plantskola, men också ett fotbollskoncept. En fotbollsideologi.

Allt började med Johan Cruyff. Den holländske storstjärnan anlände 1988 till FC Barcelona i egenskap av coach. Med förflutet som spelare i totalfotbollens hemklubb Ajax och dessutom några år i Barcelona anlände han med sedvanlig energi och mycket idéer till Camp Nou. I förstone sågs det ganska snett från många håll inom klubben på hans idéer, men ganska snart slog de rot. Något som fungerade väl så bra då laget tog elva titlar under holländarens ledning, vilket också innebar att han då blev den mest framgångsrike managern i Barcelonas historia. Idag är det dock Pep Guardiola som ståtar med den äran, men han i sin tur är extremt influerad av Cruyffs idéer och var en av de spelare som lyftes fram av holländaren. Faktum var att många av de som var med då, har sedan bidragit till Barcelonas fortsatta storhet genom att jobba kvar i klubben efter samma filosofi.

Barcelonas egna variant av totalfotboll går under namnet Tiki Taka och exemplifieras bäst genom en träningsmetod som genomförs på alla nivåer i FC Barcelona, från den minsta knatte till A-laget. Den kallas för Rondo och bygger på en cirkel av fem till sju spelare med två som jagar i mitten. Allt i högt tempo med målsättningen att inte ens göra en touch, utan snarare en halv touch. För de som jagar i mitten handlar det om att lära sig jobba med understöd på ett smart sätt. Metoden kanske inte låter så märkvärdig, men när den utförs av Barcelona-spelare – oavsett nivå – görs den på stort allvar med extrem fokus och tävlingsinstinkt. På så sätt utvecklas magiska passningspelare som Xavi Hernandez och Andres Iniesta. Spelare som redan innan de får bollen vet var deras nästa halvtouch ska komma.

Diamanterna slipas i gruvan

Barcelonas grundutbildning i fotboll kallas för la Cantera (gruvan där diamanterna slipas) och Gerard Piquet, Sergio Busqets och Xavi Hernandez är exempel på spelare som varit där från allra första början, medan Pedro, Lionel Messi och Andres Iniesta värvats som mycket unga. Ungdomsakademin går under namnet La Masia, efter den gamla bondgården i sten nära Camp Nou där ungdomar inhyst sedan 1979 för att ha någonstans att bo samtidigt som de ska lyckas med drömmen att spela i Barcas A-lag. Numera bor dock ingen där, men namnet lever vidare.

När Johan Cruyff kom 1988 förändrade han ungdomsakademin i grunden. Han införde en 3-4-3-uppställning som skulle prägla hela systemet och gav en del lovande canteranos som Toni Pinilla, Albert Ferrer, Pep Guardiola och Oscar Garcia chansen i A-laget. För de flesta ungdomsspelare vid den tiden handlade allt om att springa. Stark fysik och vilja att vinna var det centrala. Tackla, nicka och skjuta. Cruyffs stora arv ligger i att lägga fokus i förstone på tekniken, därefter på taktiken och sedan kommer allt det där andra. Rondo är en träningsmetod för att öva upp tillslaget såväl som den taktiska förmågan att finna sin kompis. Den inte alltför snabbe Xavi är ett bra exempel på en spelare som hela tiden flyter in i nya ytor och alltid är spelbar samtidigt som han hinner passa. Bollinnehav blir viktigare än fysik eller förmåga till avslut och vinnarinstinkt. Faktum är att resultaten kommer i andra hand och man jobbar mycket med andra delmål för att hela tiden utveckla spelarna.

Efter Cruyffs tid följde ett antal managers som inte hade lika stort intresse för ungdomsakademin. Fördelen var dock att fundamentet fanns på plats och filosofin och metoderna kunde leva vidare till dess att managers som Frank Rijkaard och Pep Guardiola fick hela klubben att tänka i dessa banor. Cruyff tog totalfotbollen till Barcelona och planterade den i canteran. Där fick den gro och växa i och med att dess spelare tog sig in på den stora fotbollscenen. Den har fostrat en speciell typ av spelare som inte bara blev en skicklig passningspelare, utan också vet att en viss attityd krävs för att passa in. Kollektivet är alltid viktigast, trots att all fokus ligger på att slipa diamanter med unika individuella färdigheter.

På ungdomsnivå kan man välja bort individuellt skickliga spelare på grund av att de inte har den inställning som krävs för att verka i kollektivet Barcelona. Och på seniornivå nämns ofta Zlatan Ibrahimovic som ett exempel på att det spelar ingen roll hur bra du är om du inte passar in, för andan genomsyrar numera hela FC Barcelona och har – främst under Pep Guardiola – gjort klubben extremt framgångsrik. Den går under namnet Tiki Taka och fortsätter att fira triumfer, men frågan återstår huruvida det Cruyffska arvet på lördag kan överlista ett Juventus med rötter i catenaccion i Champions League-finalen?