Arsenal på väg mot ny gyllene era?

Inför Premier League 15/16 Nyheter

Arsenals Peter Cech inför säsongen

Arsenal har flest säsonger på raken i högstaligan. Lägg därtill 13 ligamästerskap, 12 FA-cuptitlar, två ligacupsegrar, en vinst i Mässcupen (UEFA-cupens föregångare) samt en seger i cupvinnarcupen. Endast Manchester United och Liverpool FC har fler ligatitlar, medan Arsenal är det bästa laget genom tiderna i FA-cupen.

Ur ett historiskt perspektiv är det svåraste som finns att vinna The Double, det vill säga ligan och FA-cupen under en och samma säsong. Arsenal lyckades med detta första gången redan1970/71. Då var man det tredje laget sedan Aston Villa 1896/97 samt Tottenham Hostpurs 1960/61. Därefter har fler lag klarat bedriften, men ingen så många gånger som Arsenal och Manchester United med tre The Double vardera. United kan dock krydda detta med att en av dubblarna och var en Treble med en Champions League-seger. Och är det något Arsenal suktar efter så är det den där Champions League-bucklan.

Allt började med Herbert Chapman

Trots att Arsenal varit med så pass länge förde dock laget en ganska så anonym tillvaro fram till dess att en viss Herbert Chapman tog över laget i slutet av 20-talet. Den kanske förste moderna managern fokuserade på taktik och byggde sitt lag med hjälp av ett stabilt försvarsspel. Den första titeln kom 1929/30 i FA-cupen, sedan följde ligatitel säsongen. Därmed hade startskottet för Arsenals första storhetstid gått och ligatitlarna trillade in. Chapman avled hastigt 1934 i sviterna av en lunginflammation, men ersättarna byggde vidare och under 30-talet skulle The Gunners ta hem hela sju titlar. Kulturen var så pass stark att det även gick rätt bra direkt efter det långa uppehållet på grund av andra världskriget, då Arsenal vann ligan 1947/48 samt 1952/53 tillsammans med FA-cupen 1949/50.

Arsenals egen medeltid blev dock 60-talet som får ses som en ovanligt mörk era. Visserligen klarade de sig kvar i högstaligan, men pokalerna lyste med sin frånvaro. Runt decennieskiftet 1970 hade dock managern Bertie Mee något på gång och 1969/70 lyckades laget ta hem Mässcupen (föregångaren till FA-cupen), men ingen trodde väl att det habilt samspelta laget med individualisten Charlie George som den enda lite starkare lysande stjärnan, skulle ta hem The Double 1970/71.

Arsène Wengers Arsenal

Någon längre dynasti lyckades inte Mee bygga och det mesta ebbade sakta ut och 70-talet såg ut att bli ett nytt 60-tal. Unge Terry Neill tog dock laget till tre FA-cupfinaler på raken 1977/78, 78/79, 79/80 samt en cupvinnarcupfinal 1979/80. Av detta blev det endast en seger i den makalösa fyraminutersfinalen mot Manchester United 1978/79. Neill hade dock varit nära, men allt ebbade ut och det var först när den hårdhudade George Graham tog över 1986 som Arsenal skulle återupprätta sin fornstora glans från Herbert Chapmans tid. Graham var spelare i dubbelvinnarlaget 70/71 och tog egentligen vid där Herbert Chapman en gång började – ett lag byggs bakifrån. Det första tecknet att Graham hade något på gång var ligacupsegern 1986/87 sedan skulle två ligatitlar, en FA-cup samt en cupvinnarcuptitel under George Grahams nio säsonger som manager. Efter tveksamheter rörande Grahams göranden och låtanden i samband med transfers, särskilt med den norske agenten Rune Hauge, så fick han avgå. Mannen som tog Arsenal till samma nivå som under 30-talet.

Ett år senare anlände dock en fransman vid namn Arsène Wenger. Han ändrade på allt från kostvanor till spelstil och Grahams disciplinerade och ibland något tråkiga (även om det fanns en hel del fantastiska spelare i laget) Arsenal förvandlades till Englands svar på totalfotboll a la Holland eller Barcelonas tiki taka. Wenger tog även in laget i den främsta framgångseran i dess historia från dubbeln 1997/98 till 2005. Tre ligatitlar och fyra FA-cupsegrar samt konstant deltagande i Champions League, ofta långt fram, utan att kunna sätta kronan på verket. Säsongen 2004/05 togs Arsenals tredje dubbel, men laget gick också obesegrade genom ligan och fick namnet: ”The Invinsibles”. Epitetet ”Boring Boring Arsenal” var därmed ett minne blott. Vägen fram till lagets två raka FA-cupsegrar 2013/14 och 2014/15 har sedan varit något skumpig, men många menar nu att Arsene Wenger är på väg att bygga ytterligare en era.

En avgörande säsong för Arsène Wenger

Inför denna säsong så kan man nästan ta på förväntningarna och Arsène Wenger vet mycket väl att en FA-cupseger inte är tillräcklig under kommande säsong. Det är nära en ny stor era för Arsenal FC och ett misslyckande kommer inte att accepteras från fans och media.

Två FA-cupsegrar på raken är inte fy skam, men för Arsenal kan det endast ses som ett steg mot större erövringar. Med tanke på spelidé, ekonomi och personal bör laget ha förutsättningar att ta en ligatitel. Och denna säsong bör det ske, eller åtminstone bör Arsenal utmana till titeln ända in i slutet, annars kan Arsène Wengers extremt framgångsrika tid i Arsenal vara på väg mot sitt slut.

Han har byggt försiktigt med fantastiskt begåvade spelare, men på senare år har en riktig ryggrad med ledartyper som Tony Adams, Patrick Viera eller liknande. Spelare som skulle bryta springa genom cement för klubben och därmed också bilda den ryggrad exempelvis Chelsea haft genom Petr Cech, John Terry, Frank Lampard och Didier Drogba.

Petr Cech – rätt spelartyp

Just köpet av Cech kan också vara det bästa Wenger gjort på transfermarknaden på mycket länge. Hans erfarenhet och stabilitet är en pusselbit som saknats. I förvaret växer Laurent Koscielny för varje säsong och är nyckeln för att Arsenal ska kunna ta steget från ett framgångsrikt och sevärt lag till en ligavinnande klubb. Per Mertesacker leder och kompletterar bra. Det är en spelare som ständigt ifrågasätts, men ändå alltid finns där. Generellt sett behöver nog Arsenal förstärka förvaret med ett par spelare, då det behövs mer stabilitet. Ifall man ska vinna ligan kommer det att krävas ett solitt mittbackspar och ett samspelt försvar i övrigt som inte får drabbas av för många skador. Det finns en rad lovande försvarsnamn i truppen och det är dags att åtminstone ett par av dem kliver fram under säsongen. Varför inte unge Calum Chambers.

Arsenals mittfält innehåller så mycket kvalité att det nästan blir en nackdel. Även här saknas en Patrick Viera, en ledare, som får begåvningarna att lyfta. Mikel Arteta har passerat zenit och är för skadebenägen, detsamma gäller Mattieu Flamini.

Samtidigt finns där Mesut Özil, Santi Cazorla, Aaron Ramsey, Axel Oxlade-Chamberlain och Jack Wilshire. Spelare som på något sätt aldrig når hela vägen fram till sin potential, något som beror på mental kapacitet såväl som skadebenägenhet. Men kan Wenger få tre av dessa att höja lägstanivån och undvika skador under säsongen, så finns där ett mästarlag. Lägg därtill unge Francis Coquelin som överraskat positivt under förra säsongen och är en defensiv mittfältare Arsenal kan bygga vidare runt.

Nyckeln tillframgång – Alexis Sanchez

Framåt litar man mycket på Alexis Sanchez. Nyligen korad Sydamerikansk mästare har Sanchez haft en formidabel säsong och förhoppningen ligger i att han ska bli den nye Dennis Bergkamp. Även om de är olika i spelstil och explosivitet, så är det kreativa krafter som får ett lag att tända. Sanchez har visat att han är en världsspelare och förväntningarna är gigantiska inför kommande säsong. Han måste också vara på topp om Arsenal ska vara en utmanare om titeln.

Olivier Giroud är också ett kompetent komplement där uppe. Gör en hel del mål och sliter, trots att han nästan hela tiden är ifrågasatt. Och visst, en mer notorisk målskytt a la gamle Ian Wright, skulle väl vara att önska. Dessa växer dock inte på träd och om inte Arsenal kommer över någon världsklasspelare, så håller Giroud. Som back up finns Theo Walcott och Danny Welbeck. Ingen av dem har haft någon särskilt bra säsong ifjol, men det finns kompetens. Det gäller bara att det ska tända till lite. Hopp finns dock om Walcott, vars försäsong sett riktigt bra ut och på ungdomsfronten har Chuba Akpom utmärkt sig på slutet. Kanske en joker under kommande säsong?

Tända till… Där finns nyckel för Wenger. Arsenal har kompetensen och förmågorna, men de måste tända till och kliva upp på nästa nivå, där de själva börjar inse att ligatitlar och Champions League-bucklor inte är utom räckhåll, utan något de givetvis ska hämta hem. Ledarskapet och ryggraden på plan måste stärkas. Petr Cech är ett steg i rätt riktning. Laurent Koscielny och Francis Coquelin kan vara blivande sådana. Men det behövs någon nu. Ett par förstärkningar i backlinjen samt någon ledartyp på mittfältet och de kan vara redo. Får de dessutom tag på en målskytt a la Chelseas Diego Costa, så blir de hyperintressanta. Karim Benzema lär stå högst upp på Wengers önskelista, och det vore onekligen en sådan där pusselbit som passar perfekt. Ja, och så måste Alexis Sanchez leverera. Vecka efter vecka. Arsène Wenger måste gå mot ligatiteln. Det är dags nu. Den andra stora generationen är på väg och om inget händer kan den lika gärna ebba ut och då är Wengers saga i Arsenal över.