Veckans matcher på stryktipset

Nyheter

Premiäromgången av Premier League är spelad och vi går nu in i omgång två till helgen, där vi har sex matcher från den engelska högstaligan på kupongen. Vi fyller sedan på med lite matcher från Championship och Allsvenskan, så har vi tretton matcher att lösa i vanlig ordning. Regerande mästarna Manchester City känns som en bombsäker spik på kupongen.

1. Everton – Chelsea X

Everton hade en trög försäsong och har nu spelat två raka 2-2 matcher i följd. Senast var man två bollar upp i hemmamötet med Arsenal men man tappade sista kvarten. Roberto Martinez manskap brukar vara starkt här på Goodison. Samuel Eto’o har hämtats in från motståndet. Chelsea har inlett stabilt och ser ut som en stark titelkandidat. Diego Costa har målat i båda sina matcher och London-laget ser ut att ha hittat sin striker. Bortalaget starkare och jämnare i överlag, men lutar mot en jämn och tät tillställning.

2. Manchester City – Stoke 1

De regerande mästarna har inlett prickfritt. Bortasegern mot Newcastle i premiären följdes upp med 3-1 mot fjolårets toppkonkurrent, Liverpool, och man kunde nog inte önska sig mycket mer från den ljusblåa delen av Manchester. Tålamod med en tidigare skadad Aguero som gjorde mål omgående via inhopp senast. Stoke väntades kanske kunna ta nästa steg men har inlett trögt, räddade poängen sent senast trots en man mer i ca 75 minuter. Hemmaförlust i premiären. Internt har ”Potters” nollats i 4 raka mot City. Spik.

3. Newcastle – Crystal Palace 1

Newcastle är alltjämt nollat framåt, men fick ändå med sig en poäng senast. Williamson avstängd. Remy och Debuchy som bekant inte med att jämföra med fjolåret men har ändå stått för intressanta värvningar. Turbulens i ”Eagles” som har inlett med två raka förluster, trots att man stod upp väl i premiären mot Arsenal. Tony Pulis har som bekant avgått och nu även sportchefen. Även enorma svårigheter mot detta motstånd där Palace, under 2000-talet (7 matcher), inte lyckats göra ett enda mål på ”Magpies”. Anmärkningsvärt. Testar spiken.

4. QPR – Sunderland 2

Rangers står alltjämt på noll gjorda framåt, så även noll i poängkolumnen. Chanslöst i London-derbyt mot Tottenham där försvarsspelet såg allt annat än bra ut. Sunderland med två raka kryss, senast mot Man Utd, stod för en enorm upphämtning ifjol när kontraktet säkrades. Kan Gus Poyet fortsätta att utveckla det på managerposten så vill jag nog hävda att man kan placera sig runt mittenskiktet den här säsongen, kanske till och med den övre halvan. Min favorit i det här mötet.

5. Swansea – West Brom 1

Frågetecken inför på svanarna som har tappat profiler, men likväl stärkt upp med kompetens. Full pott hittills efter att ha bortabesegrat Man Utd i premiären. Även West Brom, inte alltför långt borta från nedflyttning ifjol, är även dem något svåra att placera till den här säsongen. Ett par intressanta värvningar dock, grekiske Georgios Samaras senast i raden. Hemmalaget mer tryggt i sitt grundspel och knapp favorit på det tecknet.

6. West Ham – Southampton X

Sam Allardyce, kritiserad West Ham-manager ifjol, behövde en bra start. Fick inte riktigt det men studsade tillbaka väl senast. 3-1 i derbyt mot Palace. Värdefullt att få igång skyttet, något som inte har varit ”Hammers” varumärke. ”Saints” stod för en fin premiär mot Liverpool men blev utan poäng. Följdes upp med 0-0 mot West Brom. Väldigt mycket nytt i bortalaget med en ny manager och många tongivande spelare från fjolåret har lämnat. Jay Rodriguez ännu inte tillbaka efter sin korsbandsskada. Delad pott närmast till hands? Bör garderas åt något håll.

7. Derby – Ipswich 1

Likt fjolåret (där man föll på målsnöret), ett intressant lag i detta Derby som har fått behålla de flesta nyckelspelarna. Kommer kunna konkurrera i toppen även till den här säsongen. 5-1 senast mot PL-nedflyttade Fulham var ett rejält styrkebesked. Tuff inledning för Town (Ipswich) med en poäng från sina 3 senaste matcher efter att ha vunnit premiären. Landar nog någonstans kring mitten i slutändan. Noterbart ändå att Derby, starkare i grunden, inte har besegrat motståndet här hemma på 8 år. Kan eventuellt vara ett bra drag att plocka med krysset.

8. Fulham – Cardiff 2

Ett möte mellan två lag som ramlade ur Premier League till den här säsongen, och för Fulhams del har inledningen även i Championship varit en mardröm där man faktiskt ligger sist i tabellen med 4 (!) raka förluster. Överkört av Derby senast och enorm press på managern Magath. Cardiff föll senast mot Wolves, men har varit okej i överlag. Blir förvånad om man, åtminstone, inte fixar playoff. Bluebirds vann båda mötena ifjol, kan nog göra det på nytt.

9. Leeds – Bolton X

Förluster i 6 av 8 matcher, om man slår ihop båda lagens facit på varsin sida om nedflyttningsstrecket. Leeds är i vanlig ordning oberäkneligt. Chanslöst senast mot Watford inför supportrar som är allt annat än nöjda. Bolton, torsk mot Brighton senast, hade svårigheter ifjol och kan nog få det även till den här säsongen. Svårtippat och bör nog helgarderas.

10. Middlesbrough – Reading 1

”Boro” var stundtals trevliga att se på ifjol, spansk touch över det hela med Aitor Karanka vid rodret och man nog eventuellt utmana positionerna kring playoff. Man föll dock senast mot ett starkt Sheff. Wed. med 3-2 i en sevärd tillställning. Carayol långtidsskadad sedan tidigare. Reading kan som jag nämnde senast antagligen bättre än det som har visats upp hittills men var riktigt håglöst mot Forest (förlust med 4-0). Frågetecken på Karacan och McCleary. Middlesbrough av tradition starkt på Riverside, borde väl inte åka på pumpen på nytt. Motståndet känns aningen mer formsvagt. Lutar mot hemmalaget.

11. Wolverhampton – Blackburn X

Klassiska Wolves, från Premier League till League One på två säsonger, är tillbaka i Championship och har inlett starkt. Dubbla 1-0 på både Fulham och Cardiff (båda som bekant i PL ifjol) där man nu kan vända hemåt på nytt med stort självförtroende. Blackburn placerar sig två poäng efter, imponerar inte i överlag men har Rhodes och Gestede längst fram i banan som potentiella matchvinnare. 14 år sedan Wolves besegrade motståndet på hemmabanan. Kan nog bli en väldigt tät tillställning med ett oavgjort resultat som mitt utgångstips, bör dock garderas.

12. Gefle – Åtvidaberg 1

Sent förlustmål senast för Gefles del och andra gången den här månaden som man tappade poäng på eller strax innan tilläggstid. Är som bekant desto starkare här på Strömvallen där en majoritet av poängen spelas in. Åtvidaberg har varit desto mer håglöst på slutet med två raka förluster. Endast BP har en sämre poängskörd på bortaplan. Ett par frågetecken i truppen. En halvgardering till hemmalagets favör borde nog eventuellt räcka en bra bit på vägen.

13. Häcken – Mjällby 1

Häcken, som går för Europa-kval, har en förmåga att skapa väldigt mycket men har desto svårare att förvalta möjligheterna. Kanske inte alltför konstigt med El-Kabir såld samtidigt som talangen Strandberg har varit kall. Nu endast en seger över de 5 senaste matcherna. Mjällby fick en fin start under Anders Linderoths ledning, med landslagsmeriterade Chippen Wilhelmsson i truppen, men har nu förlorat 4 av de 5 senaste. Hemmalaget kan mycket väl rulla ut gästerna som troligtvis kommer behöva kriga rejält för att kunna freda sitt mål. Kan Häcken styra upp effektiviteten så är det här deras match att vinna.