Uppförsbacke för Newcastle

Manager Steve McClaren leaves the field dejected after the Barclays Premier League match between West Ham United and Newcastle United at Upton Park, London

West Ham-fansen sjunger ”I´m Forever Blowing Bubbles”efter Dimitri Payets två vackra mål . Triumf för The Hammers och Steve McClaren har inte fått någon direkt raketstart med sitt Newcastle. Tvärtom, kris redan efter fem omgångar.

Att McClaren skulle bli ny Newcastle-manager var lika förvånande som väntat. Förvånande för att det knappast är den typ av manager Newcastle behöver. Visst han tog holländska Twente till dess första ligatitel någonsin 2009/2010. Dessutom en ligacuptitel och en UEFA-cupfinal med ett ganska så starkt Middlesbrough. Men förutom det har det mest varit fiaskon i de fall han varit ansvarig manager. Bäst har det gått när han varit assisterande för Sir Alex Ferguson i Manchester U och för Sven-Göran Eriksson i England. Det finns därmed rätt stora frågetecken om rutinerade McClaren är rätt man att lyfta Newcastle.

Å andra sidan är det en personlighet som stämmer ganska väl in på ägaren Mike Ashleys kravprofil. Hanterbar, inte för eftertraktad och rätt brittisk. Mike Ashleys ambitioner är nödvändigtvis inte att han lag ska bli så framgångsrikt som möjligt, utan att hans affärsverksamhet ska bli framgångsrik. Newcastle United är en viktig pusselbit i Ashleys imperium.

Fyra matcher utan mål

Resultaten i inledningen har ej heller imponerat, men fram till igår mot West Ham på Upton Park så var det inte tal om någon kris. Premiärmatcher är alltid svåra och 2-2 hemma mot Southampton får ses som godkänt. Southampton har blandat och gett rätt friskt hittills och lär fortsätta så, åtminstone tills de stabiliserat försvaret. Förlust mot Swansea bort är inte heller något att skämmas över, medan oavgjort på Old Trafford får ses som en liten prestation. Newcastle nollade ju ändå United på The Theatre of Dreams! Å andra sidan har Manchester U knappast imponerat hittills och ser faktiskt spelmässigt svagare ut än ifjol. Förlust hemma med uddamålet mot Arsenal får också ses som en del av en tuff inledning. Men återigen måltorka och en tydlig förlust mot West Ham och det börjar lukta kris. Endast två poäng efter fem matcher är ju ett poängsnitt som pekar mot nedflyttningsstrid, särskilt som laget inte gjort mål på fyra matcher. Tre matcher, kanske fyra om motståndet är tufft, kan vara rimligt för ett lag som siktar på en mittenplacering, men inte fem. Där är gränsen passerad.

Försvarsmässigt handlar mycket om att Fabricio Coloccini och nyförvärvet från belgiska Anderlecht Chancel Mbemba måste klara uppgiften att hålla ihop backlinjen. Mot West Ham såg det sådär ut, men det finns nog något att bygga på där. Högerbacken Daryl Janmaat är en intressant spelare som har en bra fjolårssäsong bakom sig, men blev förnedrad av snabbe Victor Moses i West Ham. Dock en offensivt lagd högerback som har ett större spel i sig. Svårare hade vänsterbacken Massadion Haidara som vid sista målet blev frånsprungen av Victor Moses och trillade sedan och var och köpte korv när Moses kom fri och rammade ribban. Payet satte returen i mål. Det finns en hel del att göra när det gäller att stabilisera försvarsspelet och helst utan att behöva ta in gamle Mike Williamson.

Starkt mittfält

Mittfältet ser ju på papperet rätt bra ut, men mot West Ham fanns inget driv. Anita och Colback är ju stabila defensiva mittfältare, men Anita hade det svårt med Payet, trots att han i princip punktmarkerade honom hela matchen. Moussa Sissoko, Georginio Wijnaldum och Florian Thauvin är en trio som många konkurrerande lag säkerligen skulle vilja lägga beslag på och där finns nyckeln om Newcastle ska komma igång igen och rädda säsongen. Sannolikt behöver de tid på sig för att kunna leverera tillsammans. Sissoko är Newcastles viktigaste spelare, vilket inte minst hans 29 landskamper för Frankrike skvallrar om. Thauvin och framförallt Wijnaldum är klasspelare, men som nyförvärv kan det vara rätt svårt att slängas in i en ny liga med ett lag som inte fungerar. Längst fram har Newcastle mycket i övrigt att önska Papiss Cissé är bäst, men ändå för dålig.

Fyra raka matcher utan mål och en jumboplacering med ärkerivalen Sunderland strax ovanför med bättre målskillnad. Steve McClaren har en del att fundera över och har nu bara två matcher på sig att undgå fjolårets katastrofstart.