The Championship

The championship

I Sverige älskar vi engelska Premier League. Anledningarna till det är flera. Bland annat har Stryktipset och Tipsextra bidragit att få oss att gilla brittisk fotboll. Utbudet på spel på engelsk fotboll är alltid betydligt större än på Allsvenskan och Superettan. Förmodligen spelar vi mer på The Championship – Englands andradivision – än på svensk fotboll. Det är egentligen inget konstigt med tanke på hur stor denna liga är. Räknar man klubbomsättning är The Championship tre gånger större än Allsvenskan. Hela 508 miljoner euro har klubbarna i Englands motsvarighet till Superettan dragit in under säsongen 2012-13. Klubbarna i Sveriges högsta division ligger har en total omsättning på blygsamma 134 miljoner euro.

The Championship är till och med större än holländska Eiredivisie och Portugals Primeira Liga vad gäller omsättning. De enda fotbollsligorna i världen som slår The Championship är de fem stora: Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1, Bundesliga samt ligorna i Ryssland, Brasilien, Turkiet och Mexiko.

Mot bakgrund av detta är det inte konstigt att intresset för The Championship är stort. 24 lag slåss varje år om tre Premier League-platser. Glädescenerna är storartade när ett lag lyckas ta sig hela vägen fram till Premier League. Se till exempel hur vilt AFC Bournemouth firade sin seger i april 2015: https://www.youtube.com/watch?v=psAznA8wE7g

Anledningen till varför en serieseger i The Champioship är stort är inte bara prestigen. I stor utsträckning handlar det förstås om pengar. Lagens omsättning förväntas gå upp så fort man är med i Englands högsta division i och med att man får ta del av riktigt saftiga pengar som ligan får in via sina sändningsrättigheter. Den genomsnittliga omsättningen i Premier League är åtta gånger större än i The Championship. Här följer en lista på de största fotbollsligorna i världen efter omsättning (baserat på data från Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_professional_sports_leagues_by_revenue och omräknat till svenska kronor enligt rådande valutakurs):

Position Liganamn Land Omsättning i miljarder svenska kronor
1 Premier League England och Wales 30,1
2 1. Bundesliga Tyskland 18,8
3 La Liga Spanien 17,9
4 Serie A Italien 16,0
5 Ligue 1 Frankrike 12,2
6 Campeonato Brasileiro Série A Brasilien 8,7
7 Russian Premier League Ryssland 8,5
8 Süper Lig Turkiet 5,2
9 Liga MX Mexiko 4,8
10 Football League Championship England och Wales 4,8
11 Eredivisie Holland 4,3
12 J. League Division 1 Japan 3,8
13 2. Bundesliga Tyskland 3,6
14 Major League Soccer USA och Kanada 3,4
15 Primera División Argentina Argentina 3,2

Det är naturligtvis ödesdigert för en klubb att flyttas ned till the Championship efter en eller flera säsonger i Premier League. Många gånger har detta ledit till klubbars förfall. Genom åren har klubbar med rika traditioner – såsom Reading , Wigan, Leeds, Fulham, Coventry, Bury, Sheffield Wednesday, Charlton och Wimbledon – krympt i resurser efter en nedflyttning. De har därmed fått stora problem att ta sig tillbaka dit de stora pengarna finns.

Engelska topplag i The Championship

Namnet The Championship började användas 2004. Mellan 1992 och 2004 gick ligan under namnet  First Division. Före 1992 var Football League Second Division det officiella namnet. FA – engelska fotbollsförbundet – gav sedan ligan ett mer uppfriskande namn för att öka dess popularitet. Ordet ”Second” får många att hela tiden att tänka på ligans sekundära status. Ordet ”First” är i sin tur direkt missvisande då det är Premier League som är ”den första” och därmed mest betydande ligan. Dessutom hade Premier League just namnet Division 1 fram till namnändringen 1992-93. The Championship verkar vara ett bättre namn på ligan och har säkert gjort många fotbollsfans i ligan stoltare.

Genom åren har en del stora lag spelat i andradivisionen och kämpat om att ta sig tillbaka till toppen. Dagens fem stora engelska lag – Man United, Man City, Chelsea, Arsenal och Liverpool – har samtliga spelat i den näst högsta ligan.

Man United spelade i andradivisionen vid flera tillfällen, men endast en gång efter det andra världskriget; säsongen 1974/75 då laget vann och tog sig tillbaka upp i den högsta divisionen.

Chelsea har spelat i den nästa högsta divisionen hela nio gånger efter 1945. Som längst stannade laget kvar i fem säsonger – mellan 1979 och 1984. Värre var det ett tag för Liverpool F.C. som hade problem att nå högstadivisionen i över åtta år, med start säsongen 1954-55.

Arsenal är laget som inte vet vad The Championship är. Senast Arsenal F.C. fick smaka på nedflyttningskaramellen var säsongen 1912-13. Efter första världskriget var laget med i varenda upplaga av Division 1/Premier League.

Manchester City är en stark fotbolsklubb idag med världsstjärnor som Aguero, Silva, Hart, Demichelis och Zabaleta. Så har inte alltid varit fallet. De har hela tiden pendlat fram och tillbaka mellan The Championship och Premier League. De har till och med spelat i Division 2 – Englands tredje högsta division – så sent som säsongen 98/99. Numera hör laget till de fem topplag som spelbolagen bjuder astronomiska odds på chansen till nedflyttning.

Spelformatet i The Championship

Total är 24 lag med i The Championship varje år. Tre lag går vidare till Premier League och tre lag lämnar divisionen för att spela i League One säsongen därpå. Varje lag spelar 46 matcher per säsong med dubbelmöten mellan vardera lag på hemma- respektive bortaplan.

När alla matcher är spelade, är det två lag som blir direktkvalificerade till Premier League. Lagen som har avslutat säsongen med placering 3-6 är med och spelar om en biljett till den högsta divisionen i en playoff-turnering. Trean möter sexan medan fyran möter femman i ett dubbelmöte hemma och borta i semifinalen. Därefter spelas finalen där vinnaren i bäst av två matcher – hemma och borta – flyttas upp till den högsta divisionen.