EM

Spanien Europamästare 2012

Precis som VM äger Europamästerskapet (EM) rum vart fjärde år, under varje skottår. Sedan 1960 har turneringen arrangerats av det europeiska fotbollsförbundet UEFA. Totalt 54 länder är i skrivande stund medlemmar i UEFA. Alla förutom det automatiskt kvalificerade värdlandet deltar i kvalet till slutspelet som börjar på hösten samma år som VM avgörs – det vill säga två år före själva EM-slutspelet. I vissa fall väljer UEFA att arrangera mästerskapet i två länder. I ett sådant fall är båda värdnationerna direktkvalificerade och slipper därmed kval. Hittills har detta inträffat tre gånger: Belgien/Holland (2000); Österrike/Schweiz (2008) samt Polen/Ukraina (2012). Nästa upplaga av EM blir den 15:e och kommer att avgöras i Frankrike 2016. Franska fotbollsförbundet får då stå som värd för turneringen för tredje gången.

Historia

Det allra första Europamästerskapet i fotboll för landslag – European Nations Cup – avgjordes i Paris 1960. På den tiden fanns det länder i Europa som vägrade spela mot varandra. Dessutom tackade av olika anledningar en del starka fotbollsnationer nej till UEFA:s inbjudan till EM, bland andra England, Holland och Tyskland.  Totalt var det endast sjutton nationer som deltog under första upplagan av EM. Matcherna fram till semifinaler spelades precis på samma sätt som under playoff i Champions League– med möten hemma och borta. Francos Spanien valde att lämna walk over i kvarten mot Sovjet som sedan vann hela turneringen. Anfallaren Ponedelnik (vilket betyder ”måndag” på ryska) avgjorde finalen mot Jugoslavien i förlängningen, vilket gav kommunisterna en välbehövlig titel.

Fyra år senare debuterade tolv länder till i mästerskapet inklusive Sverige och Italien. Slutspelet flyttade till den dåvarande diktaturen Spanien. Sovjet nådde final igen efter att bland annat slagit Sverige i kvarten med 4-2. I finalen väntade just samma lag som vägrade resa till Sovjet 1960, nämligen värdlandet Spanien. Ryssarna fick se sig slagna av hemmanationen på Santiago Bernabeu inför 79 000 skådare.

År 1968 ändrades EM-formatet från cup till gruppspel. Dessutom bytte turneringen namn till ”Euro”. Det namnet används än idag som det officiella namnet för EM. Italien vann finalturneringen på hemmaplan. Tyskland debuterade i turneringen samma år, men fick vänta med att lyfta bucklan tills deras andra EM (Belgien 1972). Tjeckien vann tävlingen 1976 och Tyskland (Västtyskland på den tiden) segrade återigen 1980. Under EM i Frankrike 1984 skedde en viktig ändring i turneringsformatet – åtta lag istället för fyra fick en plats i slutspelet. Det bäddade för en större fotbollsfest som attraherade och berörde mer folk. Hemmalaget Frankrike vann och Michel Platini skrev in sitt namn i fotbollshistorien genom att göra hela nio mål på fem matcher, vilket är enastående för en mittfältare.

Euro 1988 markerades av Marco Van Bastens otroliga volleymål i finalen mot Sovjet. Det blev det målet som spikade segern. Holland blev EM-mästare för första gången.

Euro 1992 arrangerades i Sverige via städerna Stockholm, Göteborg, Norrköping och Malmö. Sverige debuterade i slutspelet och vann gruppen. Tyvärr förlorade vi i semin mot Tyskland. Genom att vinna Euro 1992 skapade Danmark den första riktiga sensationen i EM:s historia.

Sedan 1996 utvidgades EM-slutspelet ytterligare för att inkludera hela sexton lag. Sverige missade slutspelet 1996 och spelade riktigt svagt i finalstadiet i EM-2000. Det var Tyskland respektive Frankrike som vann i dessa två mästerskap.

Det vi i Sverige kan vara stolta över i EM-sammanhang är EM-2004 när vi skickade hem Italien efter Zlatans läckra klackmål. I portuguisiska Faro förlorade vi sedan i kvarten mot Holland på straffar efter missar av Zlatan och Mellberg. Grekland skapade sensation genom att bli EM-mästare. Oddset på deras vinst låg på över 50 gånger pengarna. Med en del tur och ett samlat försvarsspel var det ingen som lyckades besegra dem.

Spanien vann i båda de efterföljande EM-slutspelen: 2008 i Österrike/Schweiz och 2012 i Polen/Ukraina. Sverige kvalificerade sig båda gångerna, men lyckades inte nå kvarten.

Nuvarande spelformat

Europeiska mästerskapet startade som finalturnering i samma format som nuvarande Final Four i basket:  de fyra bästa lagen spelar semifinaler och vinnarna möts sedan i en avgörande match. Sedan dess har EM i fotboll genomgått en del ändringar och gjorts till ett betydligt bredare evenemang som pågår i över en månad.

Dessa ändringar hänger såklart ihop med intäkter som UEFA försöker maximera. En stor fotbollsturnering ger mer pengar för sändningsrättigheter, sponsoravtal och skapar ett starkt varumärke som lokalt i Europa får tävla med VM i sin popularitet.

Från och med Euro 2016 är det inte mindre än tjugofyra lag som är med i slutspelet. Vi får se hela 51 fotbollsmatcher i Frankrike nästa år, där 53 lag – inklusive debuterande Gibraltar – kvalar om 23 platser i slutspelet. Kvallagen är indelade i nio grupper. Två lag går vidare från varje grupp. Dessutom får det laget som har flest poäng bland de tredjeplacerade i varje kvalgrupp en direktplats i slutspelet. De övriga treorna spelar sedan helt avgörande matcher (hemma och borta) om de fyra resterande platserna i slutspelet. Lagens seedning i playoff bestäms av UEFAs landslagsrankning vid lottning.

Sverige är placerad i grupp G och tävlar mot Österrike, Ryssland, Montenegro, Liechtenstein och Moldavien. Euro 2016 kan mycket väl vara Zlatans sista chans att vara med i ett stort mästerskap. Vi i Sverige har stora förväntningar på vårt landslag och allt annat än direktkvalificering skulle förstås göra oss mycket besvikna.

Slutspelsformatet har också genomgått en del ändringar sedan 2012. 24 lag lottas i sex grupper. Två lag och fyra bästa treor går vidare till åttondelen ur varje grupp. Därefter gäller det vanliga utslagsspelet – med en match som vid oavgjort går till förlängning och eventuell straffläggning.

Specialupplaga 2020

Nästnästa EM markerar 60-årsjubileet av EM. UEFA har därför beslutat att ge turneringen ett specialformat. Det är Michel Platini – mannen bakom Frankrikes succé i EM 1984 – som kom upp med idén. Herr Platini är nämligen UEFAs nuvarande president. Han har tagit över tjänsten efter svensken Lennart Johansson som lett förbundet mellan 1990 och 2007.

EM 2020 kommer att spelas i tretton olika europeiska och asiatiska städer. Sverige har varit med och sökt arrangemanget av några matcher, men fick sin ansökan avslagen.  Finalen kommer att spelas på Wembley Arena i London. Tanken bakom att låta England stå som värd för den historiska finalen är att poängtera att det är just England som känns som fotbollens hemland i Europa.  Bland andra städer som fick matchpaket av UEFA återfinns Baku, Bryssel, Köpenhamn, Sankt Petersburg, Munchen, Budapest, Dublin, Amsterdam, Bukarest, Rom, Bilbao och Glasgow. Det lär sannerligen bli en sprakande ”fotbollsfiesta” runt om i Europa om fem år.

Det som är lite speciellt med Euro 2020 är att inget lag kommer att bli direktkvalificerat till slutspelet. 54 medlemmar i UEFA kommer att delas in i tio kvalgrupper. Precis som till kvalet till Euro 2016, går två lag direkt vidare till slutspelet ur varje grupp.

Dessutom planerar UEFA starta en helt ny turnering 2018. UEFA Nations League kommer den att heta. Upplägget är detsamma som i ”vanliga” klubbligor runt om i världen. Det blir sammanlagt fyra divisioner – A, B, C och D – med de tolv bästa lagen i den högsta divisionen. Planen är att resterande fyra kvalplatser till Euro 2020 skall nås via Nations League. Varje division får en plats. De fyra bästa lagen i varje division som inte redan har kvalificerat sig till EM genom kvalet får spela playoff om en plats till EM. Teoretiskt kan mycket väl  alla lag i Division A redan ha kvalat sig till EM. Då plockas det högst rankade laget från Division B in. Spontant känns det som UEFA verkar ha krånglat till det en del genom Nations League. Vi som älskar fotboll kommer säkert att lära oss hur det hela funkar inom de närmaste åren.