VM

Tyskland världsmästare

Genom åren har det skrivits mycket om världens största fotbollsturnering i alla kategorier. Vart fjärde år  är det dags för ett VM-slutspel som alltid går av stapeln under den svenska sommaren. Vi blir samtliga entusiastiska kring allt som har med fotboll att göra när VM knackar på dörren. Precis så var fallet när föregående VM i Brasilien avgjordes, trots att Sverige inte hade kvalificerat sig. I denna artikel skall vi göra vårt bästa för att fånga kvintessensen av denna fantastiska fotbollsfest och ge dig en del information som du redan kan ha glömt.

Vi i Sverige är stolta över att ha haft äran att vara värd för ett VM-slutspel 1958. Vi har dock aldrig lyckats vinna VM-titeln. De senaste tolv åren har vi hoppats på att Zlatan kommer att hjälpa oss att kamma hem segern i denna superturnering. Tyvärr skulle vi kanske behöva minst tre nya Zlatans till för att vinna VM-bucklan i Ryssland 2018 eller Qatar 2022. Nu är det  fortfarande finalen mot Brasilien i Solna 1958 som vi förlorade med 2-5 som är vårt bästa resultat. Färskaste positiva minnet är naturligtvis slutspelet i USA 1994 där vi erövrade bronsmedaljen.

Historia

Det första VM någonsin ägde rum i Uruguay 1930. Tretton lag deltog i turneringen. På den tiden var det enormt dyrt för europeiska lag att ta sig över Atlanten. Det ledde till att endast fyra lag från vår kontinent var med. Sverige hittade inga finansiärer för sin resa och fick därför stanna hemma. VM i Uruguay har varit den enda VM-turneringen någonsin utan kval. Idag är det slutspelet vi i första hand syftar på när vi talar om VM. För att komma dit måste Sverige ta sig igenom en ”två-års-thriller” som bekant kallas för VM-kvalet.

Jules Rimet hette den franske FIFA-presidenten som låg bakom grundandet av VM-turneringen. Pierre de Coubertin – mannen bakom OS i dess nuvarande format – motarbetade faktiskt Rimets försök. De Coubertin menade att idrott inte är något man bör tjäna pengar på som utövare. Rimet lyckades till slut få igenom sin vision och VM i fotboll var ett faktum. Fotboll som en OS-gren finns givetvis också men anses av många som mindre underhållande på grund av att laguppsättningen för de deltagande länderna måste bestå av spelare under 21 år ålder. Endast tre spelare får vara äldre än denna gräns.

Uruguay vann första VM på hemmaplan. 1934 hölls VM i det dåvarande fascistiska Italien. Diktatorn Mussolini gjorde allt han kunde för att använda turneringen för fascistisk propaganda. Hans Italien besegrade Tjeckoslovakien i finalen på Stadio del Partito Nazionale Fascista i Rom. Sverige debuterade i turneringen och vann mot Argentina i åttondelen, men förlorade sedan mot Tyskland med 2-1. Italien vann även den tredje upplagan av VM i Frankrike fyra år senare. Sverige slutade där fyra efter förluster mot Ungern i semi och mot Brasilien i bronsmatchen.

Sedan dröjde det hela tolv år tills det var dags för VM igen. Anledningen hette andra världskriget. 1950 var det Brasilien som var värd. Sverige fortsatte prestera mer än väl i VM och tog bronset. Detta VM-slutspel är känt för finalmatchen där Uruguay besegrade hemmanationen. Den matchen räknas fortfarande som den med flest åskådare någonsin. Enligt vissa källor var det över 200 000 åskådare som såg Brasilien förlora.

Efter 1950 hölls VM vart fjärde år utan avbrott. Sexton VM-slutspel till har gett oss fem nya vinnarländer: Tyskland, England, Argentina, Spanien och Brasilien.

Topplagen

Brasilien leder ligan när det gäller antal VM-guld. I Brasilien kallar man laget för ”pentacampeónes”, det vill säga femfaldiga mästare. Vinner Brasilien igen, byter de namnet i folkmun och måste därför kanske döpas om till ”hexacampeónes”. Brasilianer som är mer hängivna fotbollsfanatiker hoppas helst på att få se sina idoler krönas till hepta- och octacampeónes under sin livstid.

Tyskland är delad tvåa med sina fyra VM-titlar, med den senaste titeln i Brasilien 2014. Ni minns säkert matchen där tyskarna slog just värdlandet i semin med hela 7-1. Det har skapats en riktigt rolig YouTube-video om matchen där Brasilien är bortklippt och det verkar som att det är endast ett lag – Tyskland – som är på planen för att spela fotboll. Nu verkar den har tagits bort från YouTube – kanske  för att inte såra brasilianernas känslor. Här kommer länken till videon på Dailymotion istället:  http://www.dailymotion.com/video/x21cux7_watch-germany-vs-brazil-again-this-time-with-all-the-brazilian-players-removed_sport

Det tredje laget som är med och slåss i kampen om flest VM-titlar är Italien – ett land som kryllar av galna tifosi –supportrar som brinner för sitt lag mer än något annat i sitt liv. Italien älskar även cykelsport och Formel-1, men framför allt är det fotboll som gäller och allra mest avgudas landslaget. Italien vann sin senaste VM-turnering 2006. Säkerligen minns många finalen på grund av Zidane-Materazzi-skandalen.

Maradona

Det har gått över tjugo år sedan Diego Armando Maradona spelade VM för sin sista gång. Han är dock fortfarande turneringens absolut största stjärna genom tiderna. De av oss som är tillräckligt gamla för att ha sett hans VM mellan 1982 och 1994 vet vad vi menar. Den matchen som vi bara måste berätta om är kvartsfinalen mellan hans Argentina och England i Mexico 1986. Har du aldrig sett hans mål i den matchen, bör du göra det nu. https://www.youtube.com/watch?v=KY40__rBvSk

Matchen skedde några år efter Falklandskriget mellan just Argentina och England och känslorna kokade. Första målet gjordes med handen i 51:a minuten. Engelsmännen protesterade så klart mot domslutet, men det hjälpte föga. Den tunisiske domaren Ali Bin Nasser pekade mot mitten. Målet godkändes, vilket blev ett trauma för hela den brittiska nationen i många år framöver. Men det tog inte slut efter straffen. Fyra minuter senare gjorde Maradona ett helt fantastiskt mål där han från halva planen dribblade bort hela Englands mittfält och försvar för att till slut lägga in bollen vackert i mål. Argentina vann matchen och sedan hela turneringen. Västtyskland besegrades i finalen med 3-2 och Maradona fick Gyllene bollen – priset för turneringens bästa spelare.

Värdnationer – hur funkar det?

Att Sverige har vunnit kampen om att få vara värd för VM 1958 är något som vi bör vara enormt stolta över. Historiskt sett fram till 2002 var det nästan uteslutande de största fotbollsnationerna som fick stå värd för slutspelet. Utöver Sverige är det bara Schweiz, Chile, USA och Mexico som aldrig har vunnit mästerskapet, men ändå fått vara värd för det. I början av 2000-talet har FIFA valt att göra om processen. Nu får varje kontinent, eller snarare sagt dess federation, rätten att vara värd för VM-festen vart 12:e år.

Totalt finns det sex kontinentala förbund:

  • UEFA (Europa, men inkluderar även asiatiska länder som Kazakstan och Israel
  • CONCACAF (Nordamerika, Centralamerika och sydamerikanska Surinam och Franska Guyana)
  • CONMEBOL (tio sydamerikanska länder: Argentina, Brasilien, Colombia, Peru, Chile, Ecuador, Uruguay, Paraguay, Venezuela och Bolivia)
  • CAF (hela Afrika)
  • AFC (Asien och Australien)
  • OFC (Nya Zeeland och Oceanien)

Det är just på grund av den regeln som länder som USA (1994), Sydkorea/Japan (2002) och Sydafrika (2010) fick arrangera VM.

Valet av Qatar som värd för VM 2022 har kritiserats hårt och en del mutanklagelser har riktats mot FIFA. Qatar tävlade mot USA, Japan, Sydkorea och Australien i kampen om att ta hand om turneringen. VM 2022 kunde enligt tidigare nämnda FIFA-regler inte hållas i vare sig Europa eller Sydamerika. Australiens ansökan ansågs som alldeles för svag för att tas på allvar. USA, Japan och Sydkorea har alla redan stått värd för VM för inte så länge sedan. Så med facit i hand var Qatar det enda vettiga alternativet bland samtliga fem.

Qatar är dock ett litet land som inte har någon rik fotbollshistoria. Dessutom är det enormt varmt i Qatar sommaren. Blir förhållandena för svåra för att spela i måste hela turneringen flyttas fram till vintern. Detta leder i sin tur till ändringar i ligakalendrar, vilket sabbar en del för TV-kanaler som betalar miljarder för sändningsrättigheter. Det återstår att se hur mycket oljepengar Qatar är redo att pumpa in i turneringen. Vem vet, kanske lyckas de bygga ett tiotal arenor med AC/luftkonditionering som funkar väl när det är fyrtio grader varmt ute. Hela världen är så van vid att ha VM på sommaren att vi inte kan föreställa oss hela åtta år utan en fotbollssommar. Vi hoppas verkligen att Qatar löser alla sina problem innan det är för sent och ger oss den sommarfest vi fotbollsälskare behöver.