UEFA

UEFAS fullständiga namn är Union of European Football Associations, och det är därmed uppenbart varför man valt att förkorta det. Förbundet bildades 1954, och i princip alla europeiska länder är medlemmar, samt några asiatiska länder, som Israel. Det man kanske mest förknippas med idag är UEFA Champions League, Europamästerskapen i fotboll, och andra Europeiska fotbollsturneringar och cuper med lag från olika medlemsländer. UEFA var inte den första kontinentala fotbollsfederationen, utan först ut var i stället Sydamerika, där CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Fútbol) bildades redan 1916 i samband med första sydamerikanska mästerskapen, Copa América. UEFA har haft sex olika ordföranden, där gamle storspelaren Michel Platini är den nuvarande, han tog över ansvaret från svenske Lennart Johansson, som är den som haft posten längst: från 1990 till 2007.

Fotbolls-EM

Fotbolls-EM, eller mer formellt UEFA European Football Championship, har organiserats sedan 1960. Turneringen hålls vart fjärde år, mellan fotbolls-VM, och bestod av fyra lag. Antalet lag i fotbolls-EM har sedan ökat successivt, till 8 stycken 1980 och nuvarande 16 stycken 1996. Sverige har arrangerat EM en gång, 1992, vilket också resulterade i det hitintills bästa resultatet med en semifinal. Två länder har vunnit EM tre gånger: Spanien och Tyskland – oddsen på att något av dessa lag vinner även nästa upplaga av EM är väldigt låga, en dominans som kommer bli svår att bryta de närmsta åren. Det första fotbolls-EM för kvinnor arrangerades sedan 1991, och har sju gånger av åtta vunnits av Tyskland.

UEFA Champions League

Champions League, eller Europacupen för mästarlag som den ursprungligen hette, startade några år innan fotbolls-EM säsongen 1955/1956, och första turneringen vanns av Real Madrid. Real skulle sedan fortsätta med att vinna de nästföljande fyra turneringarna, och satte därmed ett rekord som kanske aldrig kommer att slås. 1992/1993 bytte turneringen namn till nuvarande Champions League, och har sedan dess utvecklats till att bli den absolut största sportturneringen för lag i världen. Sedan 2001 arrangeras också UEFA Women’s Champions League som två gånger vunnits av ett svenskt lag (Umeå IK).

Övriga turneringar

UEFA arrangerar dessutom ett antal andra tävlingar, som UEFA Europa League och UEFA Super Cup. Dessa har dock inte samma status som Champions League, och även om de givetvis bjuder på en massa bra fotboll, så är det Champions League och EM som är det mest uppmärksammade som UEFA arrangerar.