U21-EM: Kan Sverige överraska mot Portugal?

Nyheter U 21 EM

Efter en i vissa delar väl genomförd match släppte Sverige in England lite för mycket i matchen och förlorade till slut med 0-1. Även favoriterna Portugal hade svårt att avgöra mot Italien, vilket inför sista omgången ger en helt öppen historia.

Med en gnagande känsla av fasen också, när Sverige sjönk ned alldeles för mycket och lämnade över initiativet till England lite för enkelt, går vi in i den sista och avgörande omgången i grupp B. Sverige ställs mot Portugal, medan England och Italien står öga mot öga i en direkt avgörande match.

England vs Italien

Italien är ju i seniorfotbollen ett lag som aldrig kan räknas bort och kanske särskilt när de inleder lite knackigt. Förlusten mot Sverige sved och viss revansch tog italienarna när de krigade till sig oavgjort mot Portugal. Fundamentet är ett starkt försvar, vilket bör stå sig rätt bra mot ett England som har en tendens att mala på utan att skapa särskilt mycket. Det känns också som storstjärnan från Sassuolo (ägs dock av Juventus) Domenico Berardi har en växel till som mycket väl kan plockas fram mot engelsmännen.

Ett England som knappast rosat turneringen hittills. Mycket bollinnehav, men ingen verkstad. Det faktum att de malde (tråkade ut?) Sverige kan dock vara ett styrketecken, men fortfarande ser det alldeles för tamt ut. Lite klassiskt engelskt, det vill säga spelare som kan uppbåda aggressivitet och vilja i Premier League blir tama och ofarliga så fort tröjan med tre lejon åker på. Harry Kane löper förgäves och mol allena för att försöka få till något som aldrig riktigt kommer. Å andra sidan vann England U17 EM 2015, så argumentet att engelsk ungdomsfotboll är dålig och att de inte lyckas i slutspelen är någon överdriven.

I Italien är Stefano Sturado avstängd efter utvisningen mot Sverige och Englands Alex Pritchard har lämnat turneringen på kryckor. Däremot är chansen stor att Evertons mittback John Stones tar plats i förstaelvan igen. Stones drabbades av en hjärnskakning efter kollison med målvakten Butland på en träning och även om Ben Gibson och Liam Moore inte gjort bort sig, så saknas en ledartyp som dessutom är rätt vass på fötterna i mittförsvaret. John Stones är urtypen och har en lysande säsong bakom sig i Premier League.

Troliga uppställningar

England: Butland, Jenkinson, Stones, Gibson, Garbutt – Ward-Prowse, Chalobah – Lingard, Hughes, Redmond – Kane

Italien: Bardi – Zappacosta, Rugani, Bianchetti, Biraghi – Benassi, Viviani, Cataldi – Berardi, Belotti, Bernardeschi

Nyckelspelare: Jo, det måste ändå bli Harry Kane i England. Får man igång honom kan laget gå hela vägen. I Italien är nyckelspelaren Domenico Berardi.

Portugal vs Sverige

Efter bragden mot Italien tappade Sverige mot England. Ska man vara kritisk så var Sveriges andra halvlek senast inte alls bra och det håller inte att släppa initiativet på det sättet. Simon Tibbling har gjort en lysande turnering hittills och är en mittfältare som kan hålla boll och skapa tid för de övriga. När han gick ut mot England tappade Sverige betänkligt. Även John Guidettis evinnerliga löpande längst fram är av yppersta vikt för framgång och förhoppningsvis kan Kiese Thelins styrka skapa skapa lite oreda i Portugals försvar. Om Italien vinner mot England räcker oavgjort för Sverige för att ta sig till semifinal. Men det kommer givetvis att bli ohyggligt svårt.

Portugal är bästa laget. Elegant och med spelare av högsta klass på nästan varje position och en dominant i William Carvalho från Sporting Lissabon. Även Joao Mario och Sergio Oliveira har imponerat, och där har vi Portugals mittfält, vilket blir en ohyggligt tuff uppgift för svenskarna att hålla koll på. Ja, och så har vi ju underbarnet Bernardo Silva att hålla reda på. Det går dock att frustrera portugiserna, vilket faktiskt Italien lyckades med senast. Men det går inte att falla tillbaka så pass mycket som Sverige gjorde mot England.

Troliga uppställningar

Portugal: Sa – Esgaio, Oliveira.P, Ilori, Guerreiro – Mario, Carvalho, Oliveira. S – Silva – Pereira, Cavaleiro

Sverige: Carlgren – Nilsson-Lindelöf, Baffo, Helander, Augustinsson – Khalili, Hiljemark, Lewicki, Tibbling – Thelin, Guidetti

Nyckelspelare: William Carvalho i Portugal och Kiese Thelin i Sverige.