Tipsextra

Mister Tipsextra, Lars-Gunnar BjörklundSvenska spelares preferenser ändras över tid. I och med att vi har monopol på vadslagning i Sverige är det ofta statliga Svenska Spel AB som sätter trenden för vilken liga vi ska följa och bli experter på.

Samtidigt går det inte att förneka televisionens roll. TV-programmet Tipsextra som i över 25 år visat engelska toppmatcher i TV har säkerligen spelat en avgörande roll. I Sverige är nämligen näst bäst efter Storbritannien på att förstå oss på och njuta av den engelska fotbollen.

Ironiskt nog gick det inte att se fotbollen gratis i England förrän mitten på 1980-talet. Engelska fotbollsförbundet ville maximera antalet åskådare på fotbollsmatcher. Om du ville följa utvecklingen live var du tvungen åka ner till stadion, köpa biljett och sedan heja på. Ville som engelsk resident se spelet live på TV i stället, var det bara att köpa en flygbiljett till Sverige och sedan slå på Tipsextra. Det var nog ingen som valde att göra det. I stället populariserades fotbollen i England till en sådan grad att det nu – 25 år efter det att TV-förbudet släpptes – fortfarande är slutsålt på arenorna. Att fotbollen sänds i TV ger idag enorma intäkter till klubbarna och ligan.

Engelska fotbollsligor har traditionellt sett varit mest populära bland svenska oddsspelare – redan före Tipsextra. Det beror på en rad olika faktorer. Visst är det så att England är fotbollens hemland och har haft den starkaste ligan i världen genom åren. Hade vi haft en bra nivå på inhemsk fotboll, skulle vi nog föredra tippa på svensk fotboll i stället. Nu är så inte fallet. Allsvenskan attraherar självklart en del fans. Antal spel som läggs på dess matcher står dock endast för en bråkdel av vår totala vadslagningsbudget i Sverige.

Redan när Tipstjänst startades 1934, var det med engelsk fotboll i fokus. På lördag tippade man den engelska kupongen. På söndag var det Allvenskans tur. Under åren har Svenska Spels utbud genomgått en del ändringar. Vissa spel som Siffertipset och Poängtipset försvann, nya produkter såsom Joker och Tipsbingo tillkom. Engelska fotbollen har dock alltid spelat den centrala rollen hos Svenska Spel.

Tipsextras framgång låg i dess engagemang för oss som spelade Stryktipset. Matcherna visades på lördagar – ett par timmar efter det att vi hade lämnat in våra stryktipskupongen till personalen i spelbutiken. TV-rättigheterna kostade säkert en del, men det var det värt för staten med tanke på de pengar som hamnade i statens ficka varje lördag via Svenska Spel. Det är nämligen närmare en tredjedel av alla satsade pengar som Svenska Spel behåller för sig själv enligt vinstplanen.

En liten ändring i spelkalendern kom senare att leda till stora förändringar på svenska spelmarknaden. Stryktipset beror i mångt och mycket på engelska ligans matchkalender. På 1990-talet började allt fler ligamatcher läggas på söndagar. Det gjorde det hela aningen mer obekvämt för stryktipsspelare. Nu var man plötsligt tvungen att vänta in resultatet på några rader i över ett dygn. Hela konceptet med Stryktipset tappade i kraft och indirekt hade detta en inverkan på Tipsextras sändningar. Att starta Stryktipsets matcher i TV-sändningar under lördagen för att sedan avsluta återstoden av kupongen under söndagen – dessutom utan TV-kommentatorer – är inte lika attraktivt. Tittarna vill alltid se en början och ett slut, annars är det lätt att man tappar gnistan för tipsen man satsat på.

Svenska Spel blev lanserade så småningom Italienska Stryktipset som därefter vidareutvecklades till Europatipset. Tipsextra slutade med sina sändningar 1995, vilket delvis berodde på allt dyrare TV-rättigheter.  Programmet bytte sedan namn till Tipslördag och flyttade till TV4. Istället för att fortsätta betala enorma summor pengar för att få visa matcher i Premier League valde TV4 att byta till ett billigare alternativ genom ”The Championship” – Englands motsvarighet till Superettan. Det var under denna tid svårt för många fotbollsälskare att följa TV-kommentatorernas analyser i studion på matcher som egentligen ingen var intresserad av. Hur många hade under samtiden exempelvis koll på spelare och formläge i en match som Tranmere – Sheffield Wednesday?

Idag är Tipsextra en del av svensk spelhistoria. Det är ett starkt varumärke som fortfarande inte har glömts bort och som väntar på en uppståndelse. Det talas allt mer om en reglering av spelmarknaden i Sverige. Inom några år kommer med all säkerhet stora spelbolag som Betsson och Unibet få sin licens i  Sverige och det kommer att bli en hårdare konkurrens på marknaden för fler aktörer som vill in på den svenska marknaden. Förhoppningsvis kommer Tipsextra tillbaka när spelmarknaden är reglerad. Då vågar säkert någon aktör satsa pengar på TV-rättigheterna till programmet som en del i sin marknadsföring. Tipsextra är ett så pass starkt varumärke att det mycket väl kan avgöra kampen om svenska oddsspelare i framtiden då vadslagning är fullt lagligt i Sverige.