Stryktipsmatch 3: Dokusåpan Newcastle fortsätter på Loftus Road

Fakta och historik Inför veckans Stryktips Nyheter Premier League

Likt en ganska så dyster dokusåpa sitter vi nästan ofrivilligt fastnaglade och kan inte slita oss från det obehagliga, men också lockande förbjudna, som pågår i anrika Newcastle United. Vanstyre, inkompetens och kanske nedflyttning speglas i ett stundtals ärorikt förflutet. Även om The Magpies ofta varit klubben som inte räckt ända fram.

I februari fanns inte ens tanken att The Magpies skulle dras in i en bottenstrid, men nu är de där och dessutom med den sämsta dagsformen av alla lag kring strecket. Ska den anrika klubben åter falla ned i andradivisionen, där laget tillbringat alldeles för många säsonger genom årens lopp? Newcastle är en stor klubb med fanatiska fans och spelar man bara hyfsad fotboll och ägarna sköter sig någorlunda är St James Park med sina dryga 52 000 platser fullsatt och gungande i match efter match. För fansen är inte kräsna. Den senaste stora titeln togs i och med FA-cupsegern 1955, om man bortser från segrar i andradivisionen 1964/65, 1992/93 och 2009/10.

Ofta har Newcastle varit nära. Fått känna lukten av äkta framgång, utan att få möjlighet att omfamna densamma. Åren 1974, 1998 och 1999 är deras tre senaste finaler i FA-cupen. Samtliga förluster, vilket starkt kontrasterar mot 50-talets tre FA-cuptitlar – 1951, 1952 och 1955. Lägg därtill en finalförlust i ligacupen 1976.

Kevin Keegan fick klubben att gnistra och glimma

Kevin Keegan anlände två gånger till Newcastle och fick hela klubben att gnistra och glimma. Första gången var i augusti 1982. Engelsmannen med förflutet på den allra största fotbollsscenen och en gång Europas bäste fotbollsspelare. Dåvarande managern Arthur Cox bedrift att få Keegan att välja en klubb i andradivisionen var på den tiden något unikt. Visst, Trevor Brooking stannade i West Ham då de åkte ned i tvåan, men det var inte samma sak som att Cox kunde locka ned en storstjärna som Keegan till en lägre division. Med Keegan följde mål, mediafokus och fler spelare som ville vara med om det som var på väg att hända i Newcastle. Säsongen 1983/84 tog laget klivet upp i högstadivisionen och Keegan pensionerade sig.

Tio år efter Keegan anlänt tillträdde Sir John Hall som ordförande i klubben. Han sparkade Osvaldo Ardiles och tog in Kevin Keegan som manager samma år. Keegan lyckades rädda laget från nedflyttning till division 3 (nuvarande League One). Hall sköt till pengar och med spelare som Paul Bracewell, Robert Lee samt Barry Venison tog The Magpies hem division 2 säsongen 1992-93 och laget befann sig därmed i nybildade Premier League. Inom några år vimlade det av stjärnor som Alan Shearer, David Ginola och Les Ferdinand. Flera gånger utmanade man om ligasegern, utan att räcka ända fram. Men de spelade in sig i många supporterhjärtan med en fantasifylld och underhållande fotboll. Keegan avgick 1997 och lämnade efter sig ett magiskt avtryck både som spelare och som manager. Därefter har klubben rosat fotbollsvärlden fler gånger. Inte minst under managern Sir Bobby Robsons era under 2000-talet. Champions League-spel och framskjutna ligapositioner, men inga titlar.

Överlevnad och stolthet står på spel

På lördag står inte heller någon titel på spel, utan ren och skär överlevnad. Ägaren Mike Ashleys vanskötsel, gamle managern Alan Pardews oförmåga att bygga något varaktigt samt nuvarande managern John Carvers inkompetens kokas nu ihop till en varm häxkittel, vilken spelarna inte bör dricka av innan avspark. Istället bör de kasta ut allt det som under senare år dragit in klubben i en förnedrande spiral som bäst kan liknas vid en dokusåpa av tveksam karaktär. Istället bör de ta på sig tröjan med stolthet och gå in och visa att Newcastle United är en mycket större klubb än dess ledning.

Kvitteringen förra helgen av Ayoze Perez i den 41: a minuten hemma mot ett extremt defensivt West Bromwich kan inte underskattas. Faktum är att Newcastle därefter inte alls lyckades lyfta sig och gå för vinstmålet. WBA var nog närmast med en träff i virket. Det fanns inte mycket som tydde på att Newcastle skulle klara av att dyrka upp Tony Pulis defensiv, vilket i sig kan ses som en märklig taktik för ett lag som inte har något att spela för. Det troliga är dock att Tony Pulis nu passar på att vässa taktiken inför nästa säsong, där vi kommer att får se ett ultradefensivt WBA. För John Carver och Newcastle var poängen mot WBA deras kanske mentalt viktigaste hittills under säsongen i en match där en poäng var ett måste. Det återstår dock att ta sig i kragen och plocka en trepoängare i någon av de två sista matcherna. Förhoppningsvis är det tillräckligt och en gyllene chans har de redan mot Queens Park Rangers på lördag. I och med kollapsen mot Manchester City i söndags är QPR nu helt klara för The Championship nästa säsong.

I avslutningsmatchen har dessutom Newcastle West Ham på St James Park, vilket ändå gör att det ser rätt bra ut för The Magpies. De har allt i egna händer och fötter. Om vi antar att Leicester och Aston Villa kommer att klara sig tack vare deras fantastiska form, så återstår Hull och Sunderland, vilka båda har ett betydligt tuffare program än Newcastle. Hull har Spurs borta och Manchester United hemma, medan Sunderland har Leicester hemma och Chelsea borta. Det måste bli ett slut på dokusåpan Newcastle och i stryktipsmatch 3 på lördag kan John Carver åtminstone ge ett första litet tecken på att han är den ”Special One” som han så gärna vill vara för The Magpies.