Stryktipset systemspel

Stryktipset reducerat systemspel

Säkerligen har du hört talas om systemspel för Stryktipset. Att använda systemspel låter avancerat för många och ofta är det mer kunniga spelare som använder sig av det. Även om Stryktipset och Svenska Spel illustrerar hur systemen fungerar så är det många som ändå upplever dem som invecklade. Låt oss därför titta närmare på sakerna.

Vad är systemspel på Stryktipset?

Systemspel är inte det samma som strategispel för Stryktipset. Medan en så kallad optimal strategi för Stryktipset har att göra med hur man hittar ett förväntat värde som överstiger insatsen, handlar systemspel om hur man kan omfördela insatsen och därmed vinstchansen.  Om du till exempel vill halvgardera två matcher som du tycker är svårbedömda kan du direkt skriva ut till exempel ”1X” för två matcher i kupongen. Den totala kostnaden för detta blir då fyra rader – eller 4 kronor – eftersom det krävs fyra olika radkombinationer som halvgarderar din kupong med tecknena 1X på två utvalda matcher. Detta är knappast en strategi för att vinna, snarare ett systemspel som visar för vilket tecken du valt att satsa mer pengar på (för att din osäkerhet kring utfallet för denna match är större).

Ett ”rakt” systemspel innehållande spikar (endast 1, X eller 2), halvgarderingar (1X, X2 eller 12) eller helgarderingar (alla kombinationer, dvs 1X2, för en match) – även kallat M-system – gör att du slipper skriva ut de många enkelrader du använder för att halv- eller helgardera matcherna på kupongen.

Det går också att kombinera M-systemen på ett sätt som omfördelar vinstchanserna. Det gör man genom så kallade R- och U-system. Dessa minskar antalet rader ur ett M-system, och har därför fått namnet ”reducerade system”.

Om du tittar på Stryktipskupongen så finns där olika sektioner  där man utöver radfältet kan ange vilka typer av system man vill spela. Här kan du också använda dig av möjligheter som att höja insatsen genom ”dubbelvinsten” och därmed vinna det dubbla vinstbeloppet. Det kan kännas som lite ”hokus pokus” för många att förstå hur Stryktipsets systemspel exakt fungerar. Ibland kan det låta för bra för att vara sant med vissa system, innehållande flera hel- och halvgarderingar, som inte kostar speciellt mycket att lämna in. För att nå en bättre förståelse är det klokast att titta närmare på  var och ett av de huvudsakliga systemen.

M-System

Ett så kallat M-system – eller ett matematiskt system – innebär att du spelar de raka matematiska kombinationerna av raderna. En M-systemrad som innehåller en halvgardering, exempelvis 1X, följd av 12 enkeltecken innehåller två rader total och kostar därmed 2 kronor att spela. Den är alltså summan av 2 enkelrader utryckt som en rad på kupongen. En rad som innehåller 4 halvgarderingar kostar 2 x 2 x 2 x 2 = 16 kr. En helgardering kostar 3 kr (det krävs 3 olika enkelrader för att helgardera en match) medan 4 helgarderingar kostar 3 x 3 x 3 x 3 = 81 kr. I ett M-system kan man också kombinera halv- och helgarderingar. En halv- och en helgardering kostar 2 x 2  x 1 x 3 = 12 kr medan två halv- och helgarderingar för samma kupong kostar 2 x 2 x 1 x 3 x 3 = 36 kr.

Totalt går det att på samma kupong välja bland M-system upp till en summa av 9 216 rader. Vinstchanserna för ett M-system är strukturerade så att ”man han har exakt de chanser man betalar för”. Ju mer pengar du satsar, desto större M-system och vinstchans får du.

Spelar du exempelvis ett system med en halv- och en helgardering, är du redan garanterad ett rätt. Detta är viktigt att känna till när man senare kanske testar de så kallade R- och U-systemen som reducerar raderna och därmed vinstchanserna. I reducerade system utgår rättningen efter en mall som inte garanterar dig en vinst för de helgarderingar som du valt att göra i systemet. Mer om detta nedan.

Reducerade system

Om du tittar på din Stryktipskupong ser du att den innehåller både M-system (27 varianter) och så kallade R- och U-system (5 varianter). Det finns dessutom en extra kupong som enbart innehåller dessa ”reducerade system ”som erbjuder 24 olika R-system och 25 olika U-system. I kombination med ett reducerat system kan du också lägga till matematiska garderingar som gör att du ökar dina vinstchanser. Givetvis kostar detta mer pengar.

Hur funkar R-system?

Ett reducerat system är en förkortning av ett M-system i rader räknat. Det betyder två saker: att vinstchansen är lägre; och samtidigt att insatsen är förminskad.

För ett M-system som innehåller 5 helgarderingar betalar du 243 kronor (3 x 3 x 3 x 3 x 3 = 243 rader/kronor). Det betyder att du på förhand vet att du kommer att ha minst fem rätt på Stryktipset. Om du i stället spelar ett R-system enligt kupongens variant ”R 5-0-18”, väljer man på ett finurligt sätt ut 18 av dessa 243 rader i ett reducerat system som dessvärre inte garanterar fem rätt för de fem helgarderade matcherna i R-systemet.  Med hjälp av en förutbestämd radnyckel från Svenska Spel går det att hitta hur många av helgarderingarna som kan gå in. Vinstchansen i detta fall kan man få fram om man delar antalet reducerade rader – det vill säga 18 – med de rader som det hade kostat om man spelat via M-systemet. Det gör att vi får för R-system med fem helgarderingar får följande vinstchans:

18/243 = 0,074074 = 7.4%.

Även om den matematiska chansen att vinna inte är lika stor så är summan att betala för systemkupongen betydligt lägre, det vill säga 18 kronor.  R-system kan se väldigt attraktiva ut vid en första anblick men det gäller att ha lite extra koll på vilka vinstchanserna är vid olika utfall. Om man till exempel prickat in samtliga spikar i ett R-system – det vill säga grundramen – kan man aldrig vara säker på att man vinner full pott förrän man kontrollerat radnyckeln mot matchresultaten. Chansen finns förstås alltid till 13 rätt. Det gäller bara att vara medveten om att man matematiskt sätt oftast inte kommer att vinna hela storkovan.

Reducerat system med utgångsrad

Ett så kallat U-system bygger på en utgångsrad och är en form av ett reducerat system. I ett U-system påverkar du själv fördelningen av de tecken du sätter på de garderade matcherna. Det gör till skillnad från ett vanligt R-system att skicklighetsfaktorn är högre eftersom det är du som spelare som sätts på prov.

I stället för att skriva ut systemet U 0-10-38 efter en given mall så skall du som spelare tippa varje matchutgång. Om exempelvis Manchester United spelar hemma mot Everton så känns ettan ofta given. Dock väljer vi att gardera matchen med ett kryss för att Everton visat stark form sista tiden.  Det gör i U-systemet att ”vi utgångstippar ettan” på Manchester United och använder krysset som en gardering. Sedan gör vi likadant med resterande nio halvgarderingar.

Kostnaden för tio halvgarderingar genom detta U-system är således 38 kronor. Om du vill öka dina chanser för att du inte är helt säker på din utgångstips, kan du komplettera systemet med en matematisk halv- eller helgardering. Detta kostar det dubbla priset för en halvgardering, vilket ger totalt 76 kronor i insats. En helgardering kostar tre gånger insatsen, vilket blir 114 kronor.

Alla U-system garanterar alltid 13 rätt. Förutsättningen är då att alla U-matcher som garderas har rätt tippade utgångstecken samt att alla ogarderade matcher tippas rätt.

Programvaror som skräddarsyr ditt system

På nätet finns det flera programvaror – eller ”tipsprogram” – där du kan specialdesigna systemspel. Dessa är anpassade för totospelprodukter som Stryktipset, Europatipset, Topptipset och Powerplay. Programmen marknadsförs ofta i stil med ”Köp detta program för att öka din vinstchanser”.  Så enkelt är det förstås inte. Även om dessa program inte förbättrar dina matematiska chanser så kan du göra processen smidigare när du vill konstruera egna systemvarianter. Dessutom får du ofta tillgång till statistiska databaser där du själv kan analysera lagen utefter bland annat tabelläge och form.

Ett tipsprogram kan på ett enkelt sätt hjälpa dig utforma ditt system precis som du vill ha det. Sedan printar du bara ut det och lämnar in det fysisk i spelbutiken, eller på direkt på nätet via ett filformat som är godkänt hos Svenska Spel. Dessutom kan du genom programvaran följa ditt system enklare genom aktuella resultat och direktuppdateringar för utdelningarna när matcherna är igång.