Serie A

Juventus målvakt Buffon

Gianluigi Buffon, Zinedine Zidane, Ronaldo, Shevchenko, Gabriel Batistuta, Hernan Crespo… Känns namnen igen? I så fall var du nog med på den gamla goda tiden och följde den italienska fotbollen på 1980- och 1990-talet när Serie A var världens största, bästa och dyraste liga. Du kanske till och med minns Don Tommaso på söndagseftermiddagarna på TV3? Världens toppspelare samlades då i Italien för att göra upp om ligaguldet, ofta för rekordbelopp, ibland till och med för att helt enkelt sitta på bänken och hoppas på att få speltid.

Mellan 1988 och 1998 har alla finaler i Champions League haft minst ett lag från Italien med undantaget från 1991-92 – året då jugoslaviska Red Star Belgrade slog Marseille i italienska Bari. På 2000-talet har Spanien, England och Tyskland tagit över allt mer. AC Milan vann dock turneringen två gånger efter den gyllene italienska eran (2002/03 och 2006/07).  Dessutom vann Inter Chapions League 2009/10 efter det att Jose Mourinho överlistat alla motståndare och vunnit finalen komfortabelt – trots avsaknandet av flera stora stjärnor i sitt lag. Man brukar dock ändå tala om att den italienska fotbollen har dalat den senaste tiden.

Serie A på nedgång?

Förutom några reliker från den tidigare storhetstiden (hej Francesco och Gianluigi!) är det inte mycket kvar av stjärnglansen i Serie A tjugo år senare. Visst finns det några få spelare som skulle kunna slå transferrekord; som exempelvis fransmannen Pogba i Juventus, men det hänger ofta ihop med att de blir köpta av rikare klubbar från England, Spanien eller Tyskland. Vad är det då som har hänt med Serie A? Varför håller inte fotbollen längre samma höga standard som för några decennier sedan?

Framförallt är det en fråga om ekonomi. Finanskrisen drabbade Italien hårt, och tillsammans med UEFA:s nya regler om Financial Fair Play har de italienska klubbarna helt enkelt inte de resurser som krävs för att tävla med Real Madrid, Barca och Bayern München. Ingenstans syntes detta tydligare än i vårens Milanoderby, där de gamla storlagen Inter och AC Milan desperat försökte ta poäng av varandra i tävlingen om en plats i den något lägre ansedda Europa League.

I väntan på bättre tider får italienska fotbollsfans glädjas åt framgångssagor som laget Carpi, årets vinnare av Serie B och nykomling i Serie A från nästa säsong. På sin lilla hemmaarena, med knappt 4 000 platser, får vi hoppas att de då kan visa de stora lagen att det inte behöver vara resurserna som styr resultaten.

Att spelnivån sjunkit en del sedan 1990-talet är ett rimligt påstående. Det som dock är rätt intressant är att IFFHS – Internationella federationen för fotbollshistoria och statistik – utnämner Serie A till den näst starkaste ligan i världen. Så här ser topp 10 med rankingpoäng ut enligt IFFHS för 2014.

  1. La Liga (1259 poäng)
  2. Italienska Serie A (998 poäng)
  3. Engelska Premier League (958 poäng)
  4. Argentina (938 poäng)
  5. Tyskland (912 poäng)
  6. Brasilien (893 poäng)
  7. Frankrike (871 poäng)
  8. Portugal (758 poäng)
  9. Colombia (697 poäng)
  10. Paraguay (671 poäng)

Om man får tyda siffrorna ovan är Serie A allt annat än död. Juventus har dessutom i år nått semifinalen i Champions League. Det är första gången ett italienskt lag når semifinalen i Europas största klubbturnering sedan Inters succé för sex år sedan.  Kan det vara så att Serie A är på väg uppåt igen?

Historia och spelformat

Fotbollen eller ”calcio” som den kallas på den apenninska halvön är Italiens populäraste sport. I Italien spelade man Calcio Fiorentino redan på 1400-talet. Reglerna var helt annorlunda då – med 50 minuters långa matcher, spel med händerna och 27 spelare i varje lag. Men hade det inte varit för Calcio Fiorentino, skulle nog inte italienarna ha ”fotbollen i blodet” på samma sätt. Genom åren har landet vunnit fyra VM-titlar och kan därmed sägas vara näst bäst i världen efter Brasilien med fem mästerskap. Idag spelas det fortfarande matcher i Calcio Fiorentino i Italien.  Så här kan det se ut: https://www.youtube.com/watch?v=kYQdG4UcWE4

Serie A är den högsta divisionen i Italien idag och är inne på sin 113:e säsong. Mästerskapet startades 1898 och utvecklades till en nationell turnering med som antog ligaformatet 1929. Idag är det 20 klubbar som spelar i Serie A. Ligan är känd för sina fans – ”tifosi” – som anses vara både världens mest trogna och mest emotionella. En intressant notering är att majoriteten av lag i Serie A kommer från norra delen av landet. Endast två lag – Napoli och Palermo – kommer från ”Mezzogiorno” det vill säga södra Italien.