Från Örjans Vall till Serbien – händelserik tisdag

Nyheter

Ligafotbollen hade som bekant uppehåll i helgen på grund av landskamper av olika slag runt om i världen. Dessa landskamper har även fortsatt en bit in på den nya veckan, innan det är dags för spelarna att återvända till klubblagen igen. Tisdagen blev en väldigt händelserik dag, där vi fick se prov på både det vackra och det mindre vackra inom fotbollen.

sverigeu21
Sverige U21 firar ett av sina mål i segermatchen mot Frankrike U21

Om vi börjar med det vackra så hämtar vi det från Örjans Vall igår, där det svenska U21-landslaget stod inför en omöjlig uppgift när man skulle vända ett 0-2 underläge mot Frankrike. Det franska U21-laget är ett av världens absolut bästa och sågs som den främsta utmanaren till Spanien i den kommande EM-turneringen. Men det svenska landslaget ville annat och efter dryga halvtimmen spelad så hade man utjämnat dubbelmötet efter två mål från Isaac Kiese Thelin. När sedan Oscar Lewicki gjorde 3-0 så satt svenskarna i förarsätet och var på väg till EM.

Men med tre minuter kvar av matchen så såg det ut som drömmer om EM försvann, samtidigt som vänsterback Kurzawa nickade in 3-1 reduceringen för Frankrike. Sammanlagt 3-3 över två möten, men Frankrike i det läget vidare tack vare ett bortamål. Men Sverige gjorde en sista anstormning och fixade fram en hörna med två minuter kvar att spela. Bollen dimper ner framför fötterna på Oscar Lewicki som behärskat trycker in 4-1 med sin högerfot. Vild glädje utbryter i det svenska lägret och det målet innebär att man spelar EM i Tjeckien nästa sommar. En topp 4 placering i den turneringen innebär att man får spela OS i Rio 2016.

serbienalbanien
En serbisk supporter går till attack mot en spelare i Albanien.

Växlar vi då till den mindre roliga händelsen så utspelade den sig på Partizan Stadion i Serbiens huvudstad Belgrad. En på förhand mycket het match mellan Serbien och Albanien, som har en historia ihop som sträcker sig över väldigt många år. Det har varit heta konflikter mellan länderna och det bestämdes av UEFA att inga bortafans skulle vara välkomna på arenan inför detta möte. Med facit i hand så var det nog ett väldigt klokt beslut av UEFA, för 40 minuter in i matchen så utbröt det fullständigt kaos.

En radiostyrd drönare flög runt på stadion med en albansk flagga i släptåg, vilket självklart hetsade alla hemmafans som tagit sig till arenan. Men det var först när den serbiska spelaren Stefan Mitrovic drog ner flaggan som det blev tumult och bråk uppstod. Spelarna slogs med varandra och även funktionärer och ledare var med i ett vilt slagsmål. Engelska domaren Martin Atkinson blåste givetvis av matchen och nu är det upp till UEFA att komma med domen för bråket. Det kan bli så att matchen spelas om, men då kan vi nog förvänta oss det inför läktare som gapar tomma.