Premier League

Premiere League

Sverige har ett särskilt förhållande till den engelska fotbollsligan. De flesta fotbollsintresserade kan nämna ett par lag från de flesta europeiska ligor, men bara när det gäller den engelska kommer de som ett rinnande vatten: Manchester United, Sheffield Wednesday, Nottingham Forest, Leeds United och så vidare. Många av oss känner säkert till fler lag inom det engelska ligasystemet än från vårt eget svenska!

Detta beror förstås på att engelsk fotboll i många år hade monopol på utländsk klubbfotboll i svensk TV, och då den oftast dessutom är intimt förknippad med Stryktipsets klassiska 13 rader. Idag står Stryktipset för fotbollsspel i en vidare mening, och det går att tippa 1X2 även hos spelföretag som Betsson.

Fokus ligger givetvis på den högsta serien, som sedan 1992 heter Premier League. Av Europas största ligor är det den mest penningstinna, inte minst tack vare enorma TV-kontrakt. Totalt sett spelar nog flest stjärnor här, om än inte alltid de allra största. I årets upplaga hittar vi  spelare som Eden Hazard, Didier Drogba, Diego Costa, Steven Gerrard, Wayne Rooney, Radamel Falcao och Alexis Sanchez.

Premier League är också en av de jämnare ligorna, och även om Chelsea i skrivande stund bara har formaliteterna kvar innan de blir krönta mästare så är oddsen inför nästa säsong ändå högst osäkra. Precis som under de senaste årens säsonger är det dock samma fem lag som räknas till favoriterna: Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Man United.

För vissa är det dock inte spelarna, pengarna eller traditionen som är det viktigaste, utan mer spänningen under själva matcherna. I detta avseende har Premier League en helt egen särprägel, med högt tempo, hårt men rättvist spel och en oslagbar stämning på läktarna. Som TV-underhållning är det inte mycket annat som kan konkurrera med denna liga.

Premier League – här finns pengarna

De dyraste lagen i världen – sett till värdet per spelare – må vara Barcelona, Real Madrid eller Bayern. Det är dock Premier League som ligger på en solklar förstaplats om vi räknar på snittvärdet av alla ligaklubbar. Chelsea, Man United, Man City och Arsenal ligger exempelvis på platserna 4-7 i tabellen över dyraste spellag. Alla spelare i Premier League är sammanlagt värda ca 30 miljarder kronor!

Här följer topplistan av de dyraste klubbarna i Premier League, baserad på lagens uppskattade marknadsvärden.

Källa: Transfermarkt (http://www.transfermarkt.com/vereinsstatistik/wertvollstemannschaften/marktwertetop)

 

 1. Chelsea
 2. Man United
 3. Man City
 4. Arsenal
 5. Liverpool
 6. Tottenham
 7. Southhampton
 8. Everton
 9. Newcastle
 10. West Ham United

Spelarna i lag som Sunderland och West Ham är värda mer än spelarna i Ajax och Newcastle är dyrare än det franska storlaget Monaco. Det är uppenbart att det finns enorma summor i omlopp inom engelsk fotboll och spelare som bokstavligt talat är guld värda. Fast egentligen är spelare ännu dyrare än så. Ett kilo guld kostar förvisso ca 300 000 kronor vilket ger 22,5 miljoner kronor per spelare om vi antar att medelvikten är 75 kilo. Enligt Transfermarkt är medelvärdet på en Premier League-spelare 7,5 miljoner euro (ca 63 miljoner kronor).

Väljer vi i stället ta en titt på fotbollsklubbarnas omsättning, ser bilden något annorlunda ut. Manchester United har den största omsättningen i ligan – ca 2,5 miljarder euro per år. Även Arsenal, Chelsea, Man City, Liverpool och Tottenham är med i topp 20. Sammanlagt når omsättningen för dessa sex toppklubbar upp till 6 miljarder euro enligt Forbes.  Själva Premier League omsätter enligt Deloitte ungefär lika mycket som Man United – runt 2,5 – 3 miljarder euro.

Var kommer pengarna ifrån? Hur är det möjligt att klubbar har en ungefär lika stor omsättning som ligan i sig? Ligans intäkter kommer till en stor del från sändningsrättigheter. Sky och British Telecom betalar ca 2 miljarder euro per år för att få visa Premier League-matcher . Intäkter fördelas sedan solidariskt mellan ligalagen.

Hur tjänar klubbar sina pengar då? Förutom sin del av kakan vad gäller sändningsrättigheter, får de intäkter från så kallade matchdagen-aktiviteter (biljettförsäljning, tröjor och annat merchandise) och sponsoravtal. Nedan ser du den genomsnittliga fördelningen mellan dessa tre intäktskategorier:

Premier League intäktsdiagram

Källa: http://www.businessofsoccer.com/wp-content/uploads/2014/02/BOS_Source-of-Revenue-Historical_FML.png

Premier Leagues Historia

Premier League 1995, Eric Cantona

Premier League startade 1992 och är egentligen ett bolag som ägs av de tjugo klubbar som är med i ligan. När ett lag relegeras, förlorar laget sina aktier i bolaget som går vidare till det lag som har lyckats flytta upp från The Championship.

Fyrtiosju klubbar har varit med i Premier League sedan starten. Manchester United har vunnit flest titlar – tretton på 23 spelade säsonger. Andra lag som vunnit ligan genom åren är Man City, Blackburn Rovers, Arsenal och Chelsea. Arsenals historiska säsong 2003/04, med Freddie Ljungberg i laget, gav dem smeknamnet ”The Invincibles” efter att ha vunnit ligan utan ett enda förlust.

Manchester United lyfte the Premier League Trophy åtta gånger under de elva första säsongerna. På 2000-talet blev det tuffare för ”the Red Devils” som först fick se Arsenal, och sedan även Chelsea, vinna ligan två gånger i rad. Chelsea köptes av den ryske oligarken Roman Abramovich 2003. Rike Roman investerade många miljoner pund på att bygga upp ett superlag av klubben. Under varje säsong sedan 2003 har Chelsea varit med i kampen om Champions League-platserna.

Den andra vågen av Uniteds dominans nådde den engelska kusten säsongen 2006/07. The Red Devils vann ligan fyra gånger på fem år. Under de senaste fyra säsongerna har de lokala rivalerna Manchester City vunnit sina första två titlar. Efter att ha fått in en del riskkapital under de senaste åren nämns nu laget konstant i media som en på förhand given titelkandidat. Tidigare var det bara fyra klubbar som togs på allvar: Arsenal, Man United, Chelsea och Liverpool.  Liverpool har förvisso aldrig vunnit en Premier League-titel, men tittar man historiskt på de engelska ligamästerskapen genom tiderna med start 1888, ser topplistan ut så här:

 1. Man United – 20 titlar
 2. Liverpool – 18
 3. Arsenal (London) – 13
 4. Everton (Liverpool) – 9
 5. Aston Villa (Birmingham) – 7

Premier League-klubbar har varit framgångsrika i UEFA-tävlingar genom åren. I denna text väljer vi att begränsa oss till Premier League-historien (sedan 1992), men det tål dock att nämnas att mellan 1976/77 och 1981/82 vann lag från England Europacupen (motsvarande Champions League) sex gånger i rad. Liverpool lyfte pokalen tre gånger, Nottingham Forest två och Aston Villa en.

Sedan Premier League grundades har det inte gått lika bra för de brittiska lagen i Champions League som på 1970-talet. Man United vann upplagan 1997-98 och 2007-08. Liverpool vann mot AC Milan i en helt makalös final i Istanbul 2005 då laget vände ett 0-3 underläge. Chelsea vann 2012 efter att ha besegrat Bayern Munchen i finalen på deras egna Allianz Arena. Dessutom har Chelsea, Arsenal och Liverpool en andraplats var i CL att skryta om.

Lag från Premier League har vunnit Europa League två gånger. Liverpool stod som segrare mot spanska Alavés – 2001, medan Chelsea vann mot Benfica 2013.

Detta ger ligan sammanlagt sex europatitlar, vilket är ett svagt resultat med tanke på att Premier League är den i särklass den dyraste ligan och den liga som av de flesta anses ha majoriteten av de bästa fotbollsspelarna i världen.

Här följer vår egen listning av europeiska lags framgång i Europa sedan 1993, då Premier League-klubbar först fick vara med i Champions League och Europa League:

 1. Spanien – 13 titlar (7 Champions League + 6 Europa League)
 2. Italien – 9 titlar (5 CL + 4 EL)
 3. England – 6 titlar (4 CL + 2 EL)
 4. Tyskland – 5 titlar (3 CL + 2 EL).