Europatipset

Europatipskupong från Svenskaspel.se

Stryktipsets lillebror heter Europatipset och är ett spel med ett identiskt upplägg. Du tippar 13 matcher på varje kupong. Återbetalningen ligger på samma blygsamma 65 procent. Du spelar på matchernas utgång – ett, kryss eller två – och vinner om du lyckas pricka in 10, 11, 12 eller 13 rätt. Här får du till skillnad från Stryktipset tyvärr ingen vinstgaranti på alla rätt. Jackpottspel finns självfallet.

Har ingen lyckats gissa alla matchutgångar i några omgångar, kan jackpotten nå upp till rätt saftiga summor. Rekordvinsten på över 4,5 miljoner kronor noterades  för några år sedan i Skåne.

En regel som bör nämnas är att minimiutbetalningen på Europatipset ligger på 15 kronor. Det innebär att om du prickar in 10 eller 11 rätt, medan din vinst enligt vinstplan understiger 15kr, får du ingen utbetalning alls. Vad händer med pengarna då? Jo, de överförs till nästa veckas omgång i form av en jackpott.

Priset per rad är det samma som för Stryktipset – 1 krona, där minsta spel är 2 rader per kupong. Det går bra att köpa till spelet Joker för en extra tia. Veckans kuponger lanseras varje tisdag och inkluderar matcher från europeiska toppligor, bland dem Serie A, La Liga, Bundesliga och Champions League.

Europatipset är ett sätt för Svenska Spel att attrahera spelare under andra dagar än lördagar då Stryktipset avgörs. På 1990-talet var den italienska ligan – Serie A – perfekt för detta ändamål eftersom att merparten av matcherna i Italien spelas på söndagar. Detta gav möjligheten att skapa en ny produkt – Italienska Stryktipset – med söndag förmiddag som deadline för inlämning av spelkupongen.

Det finns dock två huvudproblem med att knyta en spelkupong till en viss liga:

  • Kupongen är starkt kopplad till en viss dag och därmed finns alltid risken att ligakalendern ändras;
  • Avsaknaden av bra ligamatcher under vissa veckor kan leda till att man måste utöka kupongen med matcher av mindre intresse från lägre divisioner

Mellan 1993 och 2004 hade det Italienska Stryktipset abonnemang på TV- och speltid under söndagar i Sverige. I mitten på 2000-talet gick kvaliteten på Serie A-spel gick ner. Ligan skakades om av en skandalserie av läggmatcher. Italiensk fotboll hade som varumärke nästan nått botten bland svensk publik och svenska oddsspelare. Samtidigt växte La Liga i Spanien i popularitet tack vare att flera svenska fixstjärnor – däribland Zlatan och Henrik Larsson – blev en del av ligan. Dessutom fick de internatiolla ligorna Champions League och Europacupen ett regelbundet schema för seriespelet mitt under veckan, med fokus på onsdagen. Detta bidrog till att det föll sig naturligt att öppna en till spelprodukt som bygger på en spelkalander runt veckans mitt.

Efter ett tag valde Svenska Spel att byta namn på Italienska Stryktipset till Europatipset. Det skedde under 2004. Ett år senare införde bolaget även en extraomgång för Europatipset – på onsdagar. Med ett sådant upplägg kunde Svenska Spel erbjuda fler intressanta matcher från diverse utländska ligor på sina kuponger.

Introduktionen av ett neutralt kupongspel Europatipset – som inte är knuten till en viss liga – har givit Svenska Spel möjligheten att samarbeta med spelbolag i andra länder för att slå samman vinstpoolen och därmed kunna erbjuda större vinstsummor. Nu deltar även spelare från Island och Sydafrika i spel på Europatipset.  Det framgår tyvärr inte tydligt om spelare från utlandet har samma vinstplan som svenska spelare. Man kan därför undra i vilken grad utländska europatipsspelare slåss med svenska spelare om samma eventuella jackpott. Det blir därför intressant att se tipsvärldens reaktion om vi en vacker dag får veta att en spelare i Johannesburg vunnit en storjackpott på Europatipset som kanske vi i Sverige bidragit mest till.

Idag står Europatipset för 50% av Stryktipsets omsättning. Vi lägger ca 550 miljoner kronor på Eurotipset och 1,1 miljard på Stryktipset varje år. För sju år sedan var Stryktipset tre gånger större än Europatipset. Vi tror att Europatipset fortsätter att knappa in på sin storebror och att de snart kanske är lika stora.