Engelsk cupfotboll

Mesta FA-cup-vinnarna Arsenal

Engelsk fotboll har till skillnad från resten av Europa två mer eller mindre likvärdiga cupturneringar. De heter Ligacupen och FA-Cupen. Det är Ligacupen som brukar prioriteras bort av storklubbar som känner sig säkra på att de kvalificerar sig till Champions League eller Europa League. Det råder därmed olika uppfattningar om prestigen att vinna Ligacupen. FA-Cupen anses vara mer intressant tack vare att det finns ansenliga prispengar att hämta. Två miljoner pund får den som lyckas vinna FA-Cupen, medan det l ”bara” ligger 100 000 pund i potten för laget som vinner Ligacupen. Lagen som når sextondelsfinalen i FA-Cupen får nästan lika mycket som vinnaren i Ligacupen – 90 000 pund.

FA-Cupen

FA-Cupen är världens äldsta fotbollturneringen som snart fyller 150 år. Både små och stora fotbollslag får vara med i FA-Cupen. Turneringen är speciellt känd för dess otroliga sensationer eftersom det ofta är ”David mot Goliath” som möts. Största skrällen den senaste tiden var den mellan MK Dons och Manchester United som Milton Keynes vann med hela 4-0. Arsenal och Manchester United har genom åren vunnit flest FA-Cup-titlar – elva var.

Reglerna i FA-Cupen skiljer sig från de flesta moderna cuptävlingar. FA-Cupen är en massiv turnering med flera hundratals deltagande lag. Det spelas bara en enda avgörande match under cupomgångarna. Det är lottningen som avgör vem som får möta vem samt vem som ska stå som värd för matchen. Inga lag har någon som helst fördel vid lottningen.  Vid oavgjort spelas det en full returmatch på bortalagets hemmaplan som avgör vinnaren.  Om det blir oavgjort efter full tid i returen går matchen till förlängning med eventuell straffläggning som fäller avgörandet. Semifinaler och final spelas utan omspel. FA-Cupen startar i augusti och avslutas med en final i slutet av maj under det nästföljande året. Turneringen avgörs i åtta omgångar. Lagen från de två högsta divisionerna startar turneringen i tredje omgången (1/64-finalen).

Ligacupen

Ligacupen anordnas av klubbarna själva eller rättare sagt, av deras styrande organ The Football League med huvudkvarter i Preston. I skrivande stund är 72 klubbar medlemmar i denna organisation som har sina rötter i debatten huruvida fotbollen är en proffsidrott eller inte. Trots det faktum att 20 Premier League-klubbar inte är med i The Football League, får de tävla om pokalen tillsammans med de 72 övriga klubbarna som är anslutna till Football League. Detta gör att antalet deltagare i cupen totalt blir 92.

Huvudanledningen till uppstarten av Ligacupen var att de flesta fotbollsarenor hade fått belysning. Det gjorde det möjligt för klubbarna att spela på vardagskvällar och få en extraintäkter från en ökad biljettförsäljning. Första Ligacupen spelades 1960 och vanns av Aston Villa. Liverpool är laget som lyckats bäst i Ligacupen. Med sina åtta titlar på elva finaler ligger de tre titlar före övriga fältet. Chelsea och Aston Villa ligger på en delad andraplats med fem titlar på åtta respektive sju finaler.

Även Ligacupmatcherna spelas som på formatet med en utslagsmatch. Ett udda undantag är semifinaler som spelas i bäst av två matcher där segraren avgörs genom det bästa sammanslagna resultatet efter spel både på hemma- och bortaplan. Vi samma målkvot avgör flest antal bortamål. Om exempelvis två matcher slutar 1-1 går matchen till förlängning och straffläggning. Ligacupen börjar senare än FA-Cupen (augusti) och avslutas tidigare (mars).

Ligamatcher spelas i sju omgångar. Premier League-lag som inte är med i UEFA:s turneringar går in i turneringen från andra omgången. Resterande sju lag lag från högstadivisionen börjar med sina matcher i tredje omgången. Finalen  avgörs alltid på Wembley Stadium i London, precis som FA-Cupens final. I England använder man oftare namnet Capital One Cup när det talas om Ligacupen. Finansbolaget Capital One är nämligen cupens huvudsponsor sedan 2012. Mellan 2003 och 2012 har bryggeriet Molson Coors Brewing stått som sponsor för tävlingen. De marknadsförde sitt ölvarumärke Carling genom att ge turneringen namnet Carling Cup. I folkmun är det fortfarande Carling Cup som verkar gälla.

Europaspel

Vinst i antingen FA-Cupen eller Ligacupen ger vinnarlaget rätten att spela i Europa League (tidigare UEFA-Cupen). England har nämligen fått dispens från UEFA för att kunna få två cuplagplatser i ligan – samma sorts dispens som även Franska Fotbollsförbundet FFF fått. Notera att från och med säsongen 2015/16 får inte finalisten ta segrarens plats om segraren redan nått Champions League eller Europa League-placeringen via ligan. Istället går europabiljetten till laget med högsta placeringen i ligan som inte kvalat in till Europa League.

FA-Cup och Ligacupen – skillnaderna

De väsentliga skillnaderna mellan de två engelska cuptävlingarna är följande:

  • Antalet deltagare. Mer eller mindre alla engelska lag från en mängd olika divisioner får vara med och slåss om FA-Cupen-bucklan och därmed en plats i Europa League. Över 700 klubblag är med i FA-Cupen medan antalet lag för Ligacupen ligger över drygt 90.
  • Inga omspel. I FA-Cupen är det vanligt med omspel vid oavgjort. I Ligacupen är det alltid förlängning och straffar som gäller.
  • Det går inte att jämföra prispengar som man får i FA-Cupen med de småsummor som Ligacupen ger. Semifinalisterna i Ligacupen får 25 000 pund, vilket är ett skämt när man tänker på hur mycket spelare i Premier League tjänar. Mario Balotelli som ständigt sitter på avbytarbänken i Liverpool har nämligen en veckolön på hela 100 000 pund.

Största skrällarna genom åren sedan Premier League startades 1992

Både FA-Cup och Ligacupen anses vara turneringar där allt kan hända. Genom åren så är det förmodligen i dessa cuper som vi kan hitta de allra största skrällarna. För vad sägs som exempelvis dessa skrällar:

Wigan Athletic vann finalen i FA-Cupen mot Man City säsongen 2012-13 och fick därmed möjligheten att spela i Europa League. Där gick det dock mindre bra.

Millwall från den näst högsta divisionen tog sig tappert till final i FA-Cupen 2004 och vann för första gången i klubbens historia en biljett för spel i UEFA-cupen. Motståndarlaget Manchester United, som vann finalen med 3-0, hade nämligen redan kvalat in i Champions League genom att vinna ligan. Millwall lottades mot ungerska Ferencvaros i första omgången av Europa League samma år och förlorade med sammanlagt 2-4.

I Ligacupen har flera otippade  lag spelat finalen sedan 1992; dessa inkluderar Bolton Wanderers (1995 och 2004), Tranmere Rovers (2000) och Birmingham City (2001 och 2011). 2011 lyckades Birmingham City vinna finalen. Även denna gång blev spelet i Europa en besvikelse för ”skrällaget” genom en tidig eliminering.